duurzame gadgets voor in huis

Duurzame woning met behulp van techniek doe je zo!

Duurzaam wonen is helemaal hot. En het is geen hype of trend. We zijn met z’n allen steeds bewuster aan het leven. We beseffen ons meer dan ooit tevoren dat we zuinig moeten omgaan met mens, dier en milieu. Wij liggen je hieronder graag uit hoe je je woning energiezuiniger en dus duurzamer maakt met behulp van techniek. Want duurzaam wonen kan ook nog eens heel erg leuk zijn!

Slimme domotica via je smartphone

Tegenwoordig kun je werkelijk álles met je telefoon. Steeds meer huishoudelijke apparaten communiceren met je telefoon. Zo heb je apps die je helpen herinneren om de thermostaat thuis niet uit te schakelen voor je thuis wegrijdt ’s ochtends. Bovendien heb je apps waarmee je de hele dag op je telefoon kan zien hoeveel stroom je op dat moment verbruikt. Met dit soort apps kun je niet alleen je woning duurzamer maken, maar je kunt er ook voor de lol een sport van maken om steeds energiezuiniger te leven. Immers, telkens als je een dag minder energie hebt verbruikt op je app, heb je jezelf overtroffen!

Domotica via je smartphone is eindeloos. Ook verlichting kun je aan- en uitschakelen met je telefoons. Hip, zuinig, leuk én gemakkelijk. Let wel op dat je voor LED kiest, want pas dan ben je écht helemaal energiezuinig.

Zelflerende thermostaten

Niet zo begaan met smartphones en al die “hippe gadgets” waar de wereld tegenwoordig bol van staat? Kunnen we begrijpen. Maar ook dan zijn er genoeg mogelijkheden om jouw woning wat energiezuiniger te maken. Denk bijvoorbeeld aan zelflerende thermostaten. Zelflerende thermostaten ‘leren’ op welk moment van de dag de cv-ketel moet starten met verwarmen om een bepaalde temperatuur te bereiken op het door jou gekozen tijdstip.

Er zijn ook zelflerende thermostaten die door jouw bediening in een ‘leerperiode’ jouw gebruikspatroon en –voorkeuren gaan begrijpen en dit vervolgens zelf kunnen uitvoeren. Sommige thermostaten hebben een zoneregeling. Deze kunnen er voor zorgen dat ruimtes die je niet gebruikt, ook niet onnodig worden verwarmd.

Alles A+++!

Begeeft je vaatwasser het? Of je wasmachine? Balen! Maar elk nadeel heeft z’n voordeel: je kunt nu namelijk wel overstappen op een elektrische apparaat met een A+++ energielabel. Dat kan je jaarlijks enkele tientallen euro’s aan energie besparen, ten opzichte van je oude, versleten apparaat. Niet alleen goed voor het milieu dus, maar ook voor jouw portemonnee!

Vind hier alles over energielabels, en andere labels die er bestaan voor het aanduiden van de energiezuinigheid van elektrische apparaten.

(Visited 175 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *