Grijze Chromebook met Gmail op het scherm

De voor- en nadelen van een Chromebook laptop

Chromebooks zijn relatief goedkope laptops die op het besturingssysteem van Google draaien: Chrome OS. Een Chromebook ziet eruit als een laptop maar werkt op een andere manier dan dat je gewend bent van de Windows en Apple laptops. Een Chromebook is dan ook niet geschikt voor iedereen. Het hangt sterk af van waar jij je laptop voor gebruikt. Hieronder leggen we uit wat een Chromebook precies is en kom je erachter of dit type laptop geschikt is voor jou.

Wat is een Chromebook?

Een Chromebook is een laptop zonder besturingssysteem zoals Windows of MacOs. Het hele besturingssysteem is gebaseerd op de webbrowser van Google: Google Chrome. Het besturingssysteem heet dan ook Chrome OS. Doordat de laptop geen besturingssysteem heeft, is hij binnen enkele seconden volledig opgestart. Het enige wat je nodig hebt om een Chromebook te gebruiken is een Google-account oftewel een Gmail e-mailadres.

Een belangrijk aspect van dit type laptops is dat alles online georiënteerd is. Omdat alles vanuit de Chromebrowser gebeurd zal je voor volledig gebruik altijd moeten beschikken over een internetverbinding. Sommige apps werken ook offline. Zo kun je bijvoorbeeld met Gmail een mail tikken en verzenden terwijl je offline bent. De mail wordt daadwerkelijk verzonden zodra je weer online bent.

Ten opzichte van de Windows en MacOS laptops lijkt een Chromebook qua specificaties niet krachtig. Een werkgeheugen van 2 gb tot 4 gb met een opslaggeheugen van 16 gb tot 32 gb is normaal voor een Chromebook.  Het is dan ook de bedoeling dat je gebruik maakt van de cloud-opslag van Google: Google Drive. Bij aankoop van een Chromebook krijg je dan ook gratis 100 gb aan cloud-opslagruimte van Google. Al je bestanden staan dus altijd in de cloud.

 Voor wie is een Chromebook geschikt?

Een Chromebook is geschikt voor mensen die geen zware programma’s gebruiken. Gebruik jij je laptop voornamelijk voor tekstverwerking, e-mails en internetten? Dan is een Chromebook zeker geschikt voor jou! In de Chrome Market kun je honderden apps en games gratis downloaden. Je zult wel even moeten wennen aan Chrome OS, maar het is een zeer gebruiksvriendelijk systeem.

Ben jij op je laptop bezig met bijvoorbeeld foto- of muziekbewerking? Dan raden we een Chromebook af. De Chromebooks zijn hier niet voor geschikt en de grote fotobewerkingsprogramma’s zijn dan ook niet beschikbaar voor dit type laptops.

Grijze Samsung Chromebook op tafelVoordelen van een Chromebook

 • Je raakt je bestanden nooit kwijt door de cloudopslag
 • Het zijn relatief goedkope laptops. Je koopt een Chromebook al vanaf €180,-.
 • De laptop is binnen enkele seconden volledig opgestart

Nadelen van een Chromebook

 • Beperkter dan een laptop met Windows of MacOS als besturingssysteem
 • Internetverbinding is vereist. De meeste programma’s werken niet zonder internetverbinding
 • Er wordt verwacht dat je al jouw bestanden in de cloud opslaat.
 • Je kunt geen zware programma’s op een Chromebook installeren

Top 3 Chromebooks van dit moment

1. Asus Chromebook C436 €899,-

2. Lenovo IdeaPad Duet €299,-

3. Acer Chromebook Spin €299,-

Wil je graag een betere webcam voor bij jouw Chromebook? Bekijk dan zeker de beste webcams van 2021!

Een Chromebook is dus niet voor iedereen geschikt. Ben je een student en heb je een laptop speciaal voor schoolwerk nodig? Dan is een Chromebook een prima keuze voor jou. Je raakt je bestanden nooit kwijt door de cloudopslag en je betaalt een stuk minder in vergelijking met een Windows- of Apple-laptop. Heb jij een Chromebook? Laat ons dan in de reacties weten wat jouw ervaringen hiermee zijn!

(Visited 7.353 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

6 reacties

  1. Hoi Aad,

   wanneer je een Chromebook hebt, is het het handigst om met Google Drive en Docs te werken. Dit zijn online bestanden die compatibel zijn met Word.

   Hartelijke groet,

   Redactie van Techbird

   1. Kan ik al mijn foto’s van mijn oude laptop(met Windows) overzetten op een Chromebook (acer Chromebook 314). En hoe moet ik dat doen?

 1. Hoeveel stroom gebruikt een chromebook ongeveer en hoeveel minder is dat ongeveer vergeleken met een oudere laptop (windows)?
  Kun je usb-stick aansluiten op een chromebook en b.v. txt-bestanden daarop opslaan?

 2. Kan ik Eid gebruiken ( identiteitskaartlezer ) om pensioengegevens te verwerken en mijn belastingsaangifte te doen?
  Kan ik ook mijn bankbewerkingen doen?
  Mvg Andre

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *