4 tips voor het verbeteren van de snelheid van jouw website!

Veel website-eigenaren zullen het probleem herkennen: je website is net iets trager dan je zou willen. Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom je website niet zo snel is. Wij noemen hieronder 4 belangrijke tips die zeker de moeite waard zijn.

Code, code en nog eens code

Websites bestaan hoofdzakelijk uit code in verschillende talen. Denk hierbij aan HTML, CSS en JavaScript. Alhoewel dergelijke codes noodzakelijk zijn om een website goed te laten werken kan er ook overbodige code aanwezig zijn. Bedenk dat de webbrowser van je bezoekers deze codes allemaal moeten laden, ook wanneer ze geen praktisch nut hebben. Kijk daarom eens kritisch naar de bronbestanden van je website en bepaal wat je nu precies nodig hebt. Het weghalen van overbodige bestanden en blokken met code maken je website sneller, overzichtelijker en daardoor ook makkelijker te onderhouden. Top!

Foto’s en bronbestanden verkleinen

Foto’s en andere afbeeldingen zijn normaal gesproken voor een groot deel verantwoordelijk voor het totale dataverkeer van je website. Het verkleinen van foto’s is één van de meest efficiënte manieren om een website sneller te maken. Het is mogelijk om de resolutie van een afbeelding te verlagen, of door middel van compressie de grootte te verminderen. Het toepassen van compressie kun je trouwens ook doen voor bestanden waar erg veel broncode in voorkomt. Gebruikt je website bijvoorbeeld frameworks zoals Bootstrap of jQuery? Kies dan altijd voor de geminimaliseerde versies van deze bestanden.

Caching

Caching maakt gebruikt van tijdelijke opslag. De inhoud van je website of specifieke pagina’s wordt hierbij voor een bepaalde periode opgeslagen in het geheugen. Bezoekers van je website krijgen vervolgens allemaal deze versie te zien. De snelheid van je website neemt hiermee enorm toe omdat de laadtijden van het cachegeheugen veel korter zijn. Ook het continu moeten aanspreken van je database wordt hiermee overbodig omdat de gewenste data al is opgeslagen in het cachegeheugen. Je page speed optimaliseren door middel van caching kan dus absoluut een goed idee zijn.

Snellere hosting

Kijk ook eens goed naar je hostingprovider. Haal je met jouw provider wel de beloofde bandbreedte? Wordt er daarbij gebruik gemaakt van shared of dedicated hosting? Over welke hardware beschikt de webserver (SSD of HDD)? Verschillende hosters vergelijken kan hierbij lonend zijn. En ook je bezoekers zullen je natuurlijk dankbaar zijn voor een snellere website!

(Visited 350 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *