dataverbruik videobellen via WhatsApp

Hoeveel data verbruik je met videobellen via Whatsapp?

Als één van de meest gedownloade apps, heeft WhatsApp tegenwoordig veel meer functies dan alleen chatten en bestanden delen. Naast de groepsgesprekken, voice-memo’s, desktopversies en het bellen; is het sinds november 2016 ook mogelijk om te videobellen. In het vorige artikel over bellen via WhatsApp gaven we inzicht in het dataverbruik en de kosten. In dit artikel gaan we iets meer de diepte in en behandelen we het verbruik en kosten van het videobellen via WhatAapp en bekijken we de alternatieven.

Whatsapp videobellen

Als je wilt videobellen via Whatsapp is het van belang dat je beschikt over de juiste versie van een besturingssysteem. Het belangrijkste is dat jouw toestel minimaal over Android 4.1, iOs 8 of Windows Phone 8.1 beschikt. Zonder deze besturingssysteemversies is het niet mogelijk om de juiste update van Whatsapp te installeren en dus om te videobellen via Whatsapp.

Net als met het normale bellen via Whatsapp loopt de verbinding voor het videobellen via je mobiele data of wifi-netwerk. De functie is beschikbaar voor zowel smartphone als tablet. Whatsapp heeft aangegeven dat zij de functie voor iedereen beschikbaar wilt maken. Dit betekent dat je niet het allernieuwste toestel nodig hebt (uiteraard wel de juiste versie van het besturingssysteem) en een sterke verbinding geen vereiste is.

Dataverbruik & kosten

Als je besluit om te videobellen over een 3G- of 4G-verbinding, kunnen de kosten hoog oplopen wanneer je een kleine internetbundel hebt. Het dataverbruik bij 1 minuut videobellen staat namelijk gelijk aan het dataverbruik tussen de 4 en 5 MB.De alternatieven

Videobellen is niet nieuw. Er zijn tal van alternatieven zoals Skype van Microsoft, FaceTime van Apple, Messenger van Facebook en Duo van Google. Het is niet zo dat Whatsapp videobellen beter is dan bovengenoemde alternatieven, maar omdat bijna alle Nederlanders Whatsapp gebruiken, is het toegankelijker om Whatsapp te gebruiken voor videogesprek.

Wel valt op dat het dataverbruik voor videobellen per app enorm verschilt. Midden 2016 is er een onderzoek gedaan naar het dataverbruik voor videobellen met onder andere FaceTime, Messenger, Skype en Duo. Hieruit bleek dat FaceTime de meest zuinige app is met een gemiddeld verbruik van 3,2 MB per minuut. Hierop volgde Duo met 9,7 MB per minuut en Messenger met 11,45 MB per minuut. De grote verliezer was Skype met 30 MB per minuut. Als we het hebben over de meest zuinige app voor videobellen staat Whatsapp op nummer drie.

Wil je videobellen in de toekomst vaker gebruiken? Let dan op het verbruik van je mobiele databundel; probeer zoveel mogelijk via de wifi te videobellen en bespaar jezelf onnodige extra kosten!

(Visited 8.148 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

3 reacties

 1. Vreemd dat Google duo toch data blijft verbruiken ook al heb je “data beperken” aanstaan. Dit staat ook netjes in hun extra informatie over het gebruik van Google duo.
  Is dit ook bij de andere aanbieders van videobellen?

  1. Hoi Chip,

   Dat is inderdaad vreemd. Om er zeker van te zijn of een app data blijft verbruiken ook al heb je ‘data beperken’ aanstaan, kun je het best de voorwaarden erop nalezen.

   Vriendelijke groet,

   De redactie van Techbird

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *