Playstation 5 Dev Kit model

Alles wat je moet weten over de Playstation 5

Playstation is al jaren een begrip in de huiskamer van menig gamer. Het begon allemaal in 1995 toen de Playstation 1 (ook wel PSX) uitkwam, en daarna maar liefst meer dan 100 miljoen stuks over de toonbank zag vliegen. De PS1 werd opgevolgd door de Playstation 2, die in 2000 het daglicht zag. De PS2 is tot de dag van vandaag nog steeds de bestverkopende videogame console, met maar liefst meer dan 158 miljoen stuks verkocht. De Playstation 3 heeft ook succes gekend, maar had een veel moeilijkere weg dan zijn, toch werd de PS3 meer dan 86 miljoen keer verkocht. De PS4 domineert sinds de release de console markt, en staat nog steeds bovenaan. Meer dan 100 miljoen stuks zijn verkocht, en ze vliegen nog steeds als warme broodjes van de toonbank, dit weerhoudt Sony er toch niet van om de Playstation 5 uit te brengen. Hoe, wat, waar, wanneer en alle andere informatie die je wilt weten over de PS5? Dat lees je in dit artikel!

PSX

Bron: Sony Playstation

Sony Playstation 5

De Playstation 5 is Sony’s meest recent aangekondige nieuwe spelcomputer. De PS5 was officieus aangekondigd door Wired, in een interview met Mark Cerny, leadarchitect van de Playstation 5. Sony heeft de afgelopen vier jaar hard gesleuteld aan een waardige opvolger van de PS4, en de Sony PS5 zal dan ook een volwaardige upgrade zijn ten opzichte van de Playstation 4, in plaats van een nieuwe kleine evolutie in harware zoals het geval was bij de PS4 Pro.

Volgens Mark Cerny is het pas waard om een nieuwe generatie consoles uit te brengen wanneer deze console fundamentele vereanderingen brengt in wat een game kan brengen, en dat is wat de PS5 zal zijn. Een catalyst voor fundamentele veranderingen in games.

Specificaties PS5

De precieze specificaties van de Playstation 5 hardware zijn vooralsnog onbekend, maar toch heeft Sony een aantal details laten doorschemeren. Zoals je zou mogen verwachten, zullen de processor (CPU) en videokaart (GPU) een stuk meer kunnen dan het geval was bij voorgaande Playstation consoles. Het RAM-geheugen van de PS5 zal groter zijn dan ooit tevoren,  alsook het opslagsysteem, om de groeiende bestandsgrootte van de games zelf te faciliteren.

AMD Ryzen Processor

                  Bron: AMD

Playstation’s next-gen console heeft een AMD processor als het kernpunt van de console. De CPU is gebaseerd op de derde generatie van AMD’s Ryzen lijn, en beschikt over acht 7mm Zen 2 cores.
De GPU is een gemodificeerde variant van Radeon’s Navi chips, en zal Ray Tracing, een techniek waar ik zo dadelijk wat dieper op in zal gaan, mogelijk maken voor de PS5. De AMD chip heeft een gedediceerde unit voor 3D geluid, die mogelijk revolutionair zal zijn voor geluid in videogames. De combinatie van al deze onderdelen van de PS5 zullen ervoor zorgen dat het grafische niveau en de rekensnelheid hoger zijn dan ooit tevoren gezien bij een console.

Playstation 5 SSD Opslag

Het PS5 geheugen zal ook een klein beetje anders zijn dan bij de PS4 en zijn voorgangers het geval was. Het is iets waar ontwikkelaars en gamers al jaren om vragen, maar nooit in een console werd verwerkt door de hoge prijs. Daar komt nu verandering in, de Playstation 5 zal namelijk beschikken over een Solid State Drive (SSD).

Wat is een SSD?

Een SSD is in principe hetzelfde als een HDD, het is een opslagapparaat, maar dan beter. Hoe? Een SSD leest de data veel sneller dan een HDD. Dit doordat een HDD draait en moet wachten totdat het in de goede positie is  gedraaid om data te laden, terwijl een SSD niet afhankelijk is van bewegende onderdelen. SSD’s gebruiken semiconductor chips om informatie te versturen en ontvangen. Doordat de SSD geen bewegende onderdelen heeft, is het veel sneller dan een HDD, daarbij komend is de SSD van de PS5 speciaal  geoptimaliseerd voor de Playstation 5.Het voordeel van een SSD in de Playstation 5

Maar wat betekent dit voor gamers? Leuk al dat technische gebrabbel maar wat heb je er aan? Nou, wat dacht je van snellere laadtijden? Een spel kan leuk zijn maar een laadscherm van 30 seconden elke keer dat je dood gaat is nou niet echt leuk. Door een SSD zal dit tot het verleden behoren. Games zullen vele malen sneller laden en soms zelfs onmiddellijk, zonder dat je het door hebt. Niet alleen het laden bij het opstarten van een spel zal sneller zijn, ook het laden van de wereld van een spel zal vele malen sneller zijn. Een voorbeeld dat Sony hiervan heeft laten zien, is van het spel Spider-Man op de PS4. Op de PS4 duurde het 15 seconden om de wereld van Spider-Man te laden, probeer dit op de PS5, en het zal in totaal 0.8 seconden duren om de wereld te laden. Dat is ongeveer 1775% sneller!

Spider-Man PS4 Game

Bron: Amazon.co.uk

Wat is Ray Tracing?

Een van de nieuwe features van de PS5 is ray tracing. Maar wat is ray tracing? Ray tracing is een render techniek die nog vrij nieuw is in de wereld van gaming. Het is een methode om realistisch licht te simuleren. Het zorgt er dus voor dat licht bijvoorbeeld reflecteert zoals het dat ook zou doen in het echte leven. Hoe verlichting nu en in het verleden werkte in videogames, was dat licht gewoon een blok licht is dat in specifieke plekken is neergezet door ontwikkelaars, maar met ray tracing is verlichting niet meer statisch en wordt het dus een dynamische vorm.PS5 Ray Tracing

Zoals ik hierboven benoemde, is ray tracing nieuw in de wereld van gaming. Dit komt omdat het een vrij intensief proces is voor hardware, en wordt tot op heden vooral gebruikt in films (maar is nu dus ook beschikbaar voor PC’s met de Nvidia GeForce RTX series van grafische kaarten). Het is makkelijker te gebruiken voor films omdat ze de verlichting van ray tracing kunnen renderen in de post-productie. Ze zouden theoretisch dus dagen kunnen wachten totdat de hardware klaar is. Voor games ligt dit iets ingewikkelder, want de ray tracing moet gebeuren terwijl jij aan het spelen bent, wat dus veel rekenkracht vergt. Om dit te omzeilen is het mogelijk om ray tracing te simuleren op software basis, maar dit geeft minder realistische effecten. Veel mensen dachten dan ook dat de PS5 ray tracing door middel van software werkbaar zou hebben gemaakt, maar wonderbaarlijk genoeg zal ray tracing op de PS5 door de hardware worden gerendered. Deze technologie zal de games die jij speelt veel realistischer maken, bekijk bijvoorbeeld eens onderstaande afbeelding van Cyberpunk 2077 met ray tracing.

Ray Tracing Cyberpunk2077

Bron: Nvidia

Gaat de PS5 8K resoluties ondersteunen?

We weten al dat de PS5 4K resolutie zal ondersteunen, ook aangezien de PS4 PRO dit al bij veel games kan, maar hoe zit het met 8K? Ondersteunt de PS5 8K tv’s? Alhoewel 4K tv’s pas de laatste jaren hun intrede maken binnen het gemiddelde huishouden, kijkt Sony wel al naar de toekomst, en daarom zal ook de 8K resolutie ondersteund worden. Hoe dit precies zal gebeuren is nog niet duidelijk. Het is twijfelachtig dat de PS5 op ‘native’ niveau een resolutie van 8K zou kunnen laten zien, en het zal waarschijnlijk dus gaan om een omhooggeschaalde resolutie.

Samsung 8K TV

Bron: Mashable

PS5 Logo

PS5 logo

Tijdens de CES 2020 werd het logo van de Playstation 5 officieel onthuld. Het logo is niet heel vernieuwend, want velen van jullie zullen vast wel zien dat het bijna precies hetzelfde is als het logo van de Playstation 4. Probeer niet te maken wat niet stuk is, denk ik dan.

PS5 Controller

We weten nog niet hoe de Playstation 5 controller er uit ziet, en ook nog niet hoe deze zal heten, (alhoewel we kunnen gokken dat het gewoon Dualshock 5 zal heten) maar we weten wel een aantal dingen die nieuw zijn ten opzichte van de Dualshock 4 en we hebben een gelekte . Één van de nieuwe features van de nieuwe Playstation controller is ‘adaptive triggers’, ofwel aangepaste triggers. De triggers zijn de L2 en R2 knoppen op je controller, en deze zullen nu dus door middel van nieuwe technologie de hoeveelheid weerstand kunnen aanpassen wanneer je de knop indrukt. Je zal bijvoorbeeld langzaamaan meer weerstand krijgen zodra je de knop indrukt wanneer je een boog aanspant, vergeleken met het afvuren van een machine geweer. In combinatie met PS5 adaptive triggers zal de controller ook realistischere feedback kunnen geven door nieuwe technologie. Een voorbeeld hiervan is de vibratie van je controller en een verbeterde speaker.PS5 Downloads

Een andere nieuwe optie die de PS5 zal bieden, is dat je zelf kan kiezen welk deel van een game je downloadt. Wil jij alleen de singleplayer of multiplayer van een spel downloaden? Dan is dat vanaf de PS5 helemaal geen probleem meer, hetzelfde geldt voor als jij een spelletje hebt uitgespeeld en nu alleen nog de multiplayer wilt spelen. Je kan de singleplayer nu gewoon apart verwijderen. De reden voor deze innovatie is waarschijnlijk omdat Sony kosten heeft moeten sparen door een kleinere SSD te gebruiken. Omdat je mogelijk minder opslag zal hebben, zal je dus ook minder spellen kunnen installeren op jouw Playstation 5, maar met deze nieuwe functie wordt dat probleem iets minder erg omdat je bepaalde delen van een spel kan houden, maar dit is alleen speculatie en is niet per se de echte reden.

Wanneer komt de PS5 uit?

Het is nog eventjes wachten maar de PS5 release zal e tijdens de 2020 feestdagen zijn, dus je mag verwachten dat de PS5 releasedatum vóór Kerst is. Gebaseerd op de nieuwste geruchten zou de Playstation 5 zelfs al in oktober uit kunnen komen! Verdere informatie is helaas nog niet beschikbaar, en zal hoogstwaarschijnlijk bij een toekomstig evenement dat Sony zal houden worden aangekondigd. De PS5 komt dus eind 2020 uit, maar het is nog onbekend of dit voor elk land geldt, of dat Sony eerst kiest om de PS5 alleen in bepaalde landen uit te brengen.

Wat is de Playstation 5 prijs?

Je hebt dit nu allemaal gelezen maar vraagt je toch nog steeds af “Hoeveel kost deze accumulatie van indrukwekkende technologie?” De PS5 prijs weten we helaas nog niet, dit zal Sony waarschijnlijk bekend maken tijdens een evenement waarbij ze ook meer games gaan laten zien zoals ze hebben gedaan bij de PS4. Ikzelf verwacht dat dit evenement ergens in februari of maart zal plaatsvinden, nog een goed aantal maanden voordat de PS5 uitkomt, dat geeft mensen nog wat tijd om te sparen en te beslissen. Gebaseerd op de nieuwste geruchten zou deze voorspelling wel eens correct kunnen zijn, want het lijkt erop dat het PS5 reveal event op 5 februari zal plaatsvinden, volgens dezelfde geruchten zal de prijs van de PS5 uitkomen op ongeveer 500 euro. Wil jij al een PS5 kopen? Dan hebben wij goed nieuws want je kan nu al de PS5 reserveren!

Playstation 5 pre-order

Heb jij dit alles gelezen en denk jij “Ik wil écht een Playstation 5 hebben?”. Dat kan ik mij heel goed voorstellen, en gelukkig kan je de PS5 voorbestellen bij Gamemania! Andere retailers zullen waarschijnlijk nog volgen, maar Gamemania wilde er waarschijnlijk zo vroeg mogelijk bij zijn.

Zo kan jij ook de PS5 pre-orderen:

  • Ga naar jouw lokale Gamemania
  • Plaats een reservering bij de winkelmedewerker
  • Doe een aanbetaling van €50,-
  • Dat is alles!

Zodra jij jouw reservering hebt geplaatst word je op een wachtlijst gezet. Gebaseerd op jouw positie op deze wachtlijst zul jij dus de PS5 misschien wel als één van de eersten kunnen hebben, hoe sneller je er bij bent, hoe meer kans er is dat je de PS5 hebt wanneer deze uitkomt. Zodra de prijs en verschillende edities van de PS5 bekend zijn, is het mogelijk dat je nog een extra aanbetaling zal moeten doen om te laten zien dat je écht interesse hebt, en heb je geen interesse meer, dan krijg jij die €50,- van je aanbetaling gewoon terug.De toekomst van Sony Playstation

Hoewel Sony intern de focus begint te zetten op de Playstation 5, is er nog genoeg gepland voor de Playstation 4, er komen bijvoorbeeld nog heel veel goede games uit in 2019. Voor het begin van 2020 is ook nog genoeg gepland voor de PS4, maar dan beginnen we onze blik toch echt op de PS5 te richten.

Heb jij interesse in de PS5 en ga je er misschien één halen op de release, of wacht je toch liever tot het wat goedkoper is? Ikzelf heb mijn PS5 al gereserveerd! Heb je nog vragen of wil je iets kwijt? Laat het ons dan even weten in de reacties!

(Visited 552 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *