Wat is wifi 6 en hoe werkt het?

Steeds meer apparaten die een draadloos netwerk ondersteunen of internet nodig hebben om te werken worden een deel van ons leven. Smart TV’s, spelcomputers, smartphones, tablets, laptops, en ga maar door. De lijst is groot en zal de komende jaren alleen maar blijven groeien, maar om zo veel apparaten te kunnen gebruiken moet je natuurlijk ook internet hebben dat snel genoeg is, het liefst draadloos natuurlijk want anders liggen de draden straks overal en nergens in je huis. De oplossing is er al, de volgende generatie Wifi, Wifi 6, moet dit allemaal mogelijk maken voor iedereen.

Wat is Wifi 6?

Om te begrijpen wat WifI 6 is, is de eerste vraag die je moet stellen: “Hoe werkt wifi?” Wifi maakt gebruik van radiogolven om data te versturen via bepaalde frequenties. In de meeste gevallen ligt die frequentie op 2.4GHz en 5GHz. Elke frequentie heeft verschillende kanalen waarop routers kunnen functioneren, het verspreiden van routers op verschillende kanalen helpt met het verdelen van middelen en dat jouw apparaten niet langzamer werken door ander internetverkeer – al kan dat wel het geval zijn op drukke netwerken.

Wifi 6 is de nieuwe generatie Wifi, in essentie zal het nog steeds hetzelfde doen als eerst – toegang geven tot het internet – maar dan wel met een scala aan nieuwe technologieën die dat een stuk efficiënter moeten doen. Dit wordt niet simpelweg gedaan door het verhogen van de snelheden (al is dat wel het geval!), maar ook door meer data tegelijk te kunnen verwerken om meerdere apparaten met een hoge snelheids internetverbinding te voorzien. In plaats van dat je op vier apparaten tegelijk Disney+ kijkt, kan dat nu wel met acht of zelfs meer apparaten, ideaal!

Hoe snel is Wifi 6?

Wifi 6 heeft een maximale snelheid van 9.6Gbps (genoeg om menig film in hoge kwaliteit in enkele seconden compleet te downloaden), ten opzichte van de 3.5Gbps max die Wifi 5 had. Wel belangrijk om te weten is dat dit een theoretisch maximum is, wat je uit ervaring misschien wel al zal weten. In 2018 was de gemiddelde internetsnelheid van de Nederlandse bevolking bijvoorbeeld 35,95Mbps, en dit is dan ook nog eens verdeeld over meerdere apparaten, zo kom je dus lang niet aan die 3.5Gbps. Meer realistisch is het om uit te gaan van een verhoging van ongeveer 30% van jouw internetsnelheid.

Wat ook belangrijk is om te onthouden, is dat de snelheid van jouw internet provider een snelheidslimiet is, een betere router die Wifi 6 ondersteunt zal niet magischerwijs de internetsnelheid verhogen boven het maximum van jouw internet abbonement, natuurlijk zullen providers wel steeds hogere snelheden openstellen als opties, dus blijf het vooral goed in de gaten houden.Wat zijn die nieuwe technologieën precies dan?

De belangrijkste nieuwe technologieën gebruikt in wifi 6 zijn MU-MIMO, wat staat voor ‘Multi-user Multiple Input, Multiple Output’, en OFDMA, wat staat voor ‘Orthogonal Frequency-Division Multiple Access’.

Wat is MU-MIMO?

MU-MIMO zorgt er voor dat jouw router nu iets kan wat het nooit eerder heeft kunnen doen: op hetzelfde moment data sturen naar meerdere apparaten. In plaats van dat jouw telefoon, laptop, en smart-tv constant om de beurt data ontvangen, wat misschien wel uit ervaring kan leiden tot hele trage snelheden, zullen ze in de toekomst tegelijkertijd data kunnen verwerken.

Wat is OFDMA?

OFDMA is een extensie van de OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) technologie die al aanwezig is in Wifi 5. OFDM is een techniek waarbij een radiosignaal wordt gesplitst in meerdere signalen over een frequentie, Deze technologie wordt ook gebruikt voor digitale tv, radio uitzendingen, en 4G netwerken. OFDM kan 52 verschillende signalen versturen, dit in tegenstelling tot OFDMA, dat wel meer dan 200 signalen kan versturen, 234 om precies te zijn. Wat nou het grote verschil is tussen OFDM en OFDMA is dat OFDM steeds signalen achter elkaar moet versturen, OFDMA daarentegen kan signalen combineren om ze in één keer tegelijk te verzenden.Hoe krijg ik Wifi 6?

Niet elke router werkt met Wifi 6, daar zullen dus echt nieuwe routers voor in de plaats moeten komen. Momenteel zijn er een aantal Wifi 5 routers op de markt die een eerdere versie van Wifi 6 ondersteunen, (er zijn dus wel verschillen met de volledige versie van Wifi 6!) zoals de Asus RT-AX88U en de Netgear Nighthawk AX8 en AX4. Wifi 6 staat gepland om eind 2019 uit te komen, het komt er dus wel snel aan. Ook moeten je apparaten Wifi 6 ondersteunen, jouw huidige laptop en smartphone kunnen dus hoogstwaarschijnlijk niet gebruik maken van de voordelen van Wi-Fi 6, tenzij je een Samsung Galaxy S10 hebt, want de Galaxy S10 is momenteel de énige telefoon die Wi-Fi 6 aan kan, andere smartdevices volgen waarschijnlijk pas in 2020. De Samsung Galaxy S10 is dus een goede koop als je op zoek bent naar een wifi 6 smartphone.

Wi-Fi Alliance new logos

Bron: The Wi-Fi Alliance

Wifi 5, wifi 6, het wordt zo allemaal wel ingewikkeld, hoe weet je nou welk apparaat het wel en niet gaat ondersteunen? Maak je geen zorgen, want The Wi-Fi Alliance heeft een certificatie proces die heel duidelijk zal kunnen vertellen wat voor generatie wifii jouw apparaat ondersteunt doormiddel van een handig logo.Wifi 6 upgrade – upgraden of niet?

Om nu al op wifi 6 over te stappen en een nieuwe router aan te schaffen zou een beetje te voorbarig zijn, toch is het wel een goed idee om de ontwikkelingen in de gaten te houden in het aankomende jaar, zodat zodra jij veel apparaten heb die wifi 6 ondersteunen, jij een nieuwe router kan aanschaffen zodat je sneller internet hebt, en geen last hebt van traagladende websites of apps, en je gewoon jouw films en series in alle rust kan kijken zonder bufferen.

Wat denk jij? Ga je alvast rondspeuren naar de beste wifi 6 routers, of vind jij het allemaal niet zo nodig en is het nu wel goed? Laat het ons weten! Heb je vragen of een leuke opmerking, vergeet die dan zeker niet met ons te delen door een reactie te plaatsen!

(Visited 1.307 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *