Hoe Bitcoin de aandelenmarkt beïnvloedt

Meerdere studies hebben een sterke relatie aangetoond tussen cryptovaluta en aandelenmarkten. Tal van critici van cryptovaluta zeggen dat digitale valuta zoals bitcoin de aandelenmarkt ernstig verstoren. Aan de andere kant beweren voorstanders dat bitcoin het meest revolutionaire financiële instrument is en dat het de beste bescherming biedt tegen de kwetsbaarheid van de aandelenmarkten. Het volgende artikel analyseert de belangrijkste manieren waarop bitcoin het beurslandschap beïnvloedt. 

Uitdagen van de US Dollar-standaard

Gedurende vele jaren is de Amerikaanse dollar de reservevaluta van de wereldeconomie gebleven. Hij vormt de kern van het wereldwijde financiële netwerk dat verschillende beurzen omvat. Dat betekent dat zelfs de geringste verstoring van de dollarstandaard de wereldwijde financiële markten aanzienlijk kan beïnvloeden. Door het toenemende gebruik van bitcoin en andere cryptovaluta wordt de positie van de Amerikaanse dollar als de wereldwijde reservevaluta snel bedreigd.

De decentralisatie van bitcoin zorgt voor een betere toegang tot kapitaal. Bovendien kunnen gebruikers dankzij de onderliggende blockchaintechnologie veel sneller en veiliger bitcointransacties uitvoeren. Als gevolg daarvan kiezen veel particulieren en bedrijven er nu voor om in bitcoin te investeren in plaats van in de Amerikaanse dollar. De verwachte stijging van de bitcoinprijs in de komende paar jaar zou dat proces alleen maar versnellen.

Het uitdagen van de US Dollar standaard zal de aandelenmarkten verstoren door beleggers te dwingen om bitcoin te verkiezen boven de US Dollar. Het onttronen van de US-dollar zou ook de waarde ervan doen dalen, hetgeen wijdverbreide paniek zou veroorzaken op de wereldwijde aandelenmarkten die de dollar als hun reservevaluta gebruiken. Dat zou de dynamiek van de financiële wereldmarkten ingrijpend veranderen.

Verstoring van investeringen en handel in fiatvaluta

Net als andere cryptovaluta vervult de handel in bitcoin hetzelfde doel als de handel in traditionele beursinstrumenten. Veel mensen handelen op aandelenmarkten omdat het kapitaalbezit en winsten biedt, die bitcointraders ook ontvangen. Trading in Bitcoin is nog lucratiever omdat het gedecentraliseerd is, en mensen het wereldwijd kunnen verhandelen. Het is ook efficiënter dan traditionele aandelen omdat bitcoin niet onderworpen is aan enige autoriteit of overheid.

Vandaag de dag geven veel cryptovalutatradingplatforms en investeringsmaatschappijen, zoals de https://bitcoinsystem.app/nl, Initial Coin Offerings uit waarmee bitcointraders en -beleggers makkelijker kunnen handelen. Investeren in deze ICO’s is eenvoudiger en sneller dan met conventionele methoden, aangezien bitcointransacties elektronisch worden uitgevoerd zonder tussenpersonen. Hoewel de traditionele financiële instrumenten een rol zullen blijven spelen, zijn veel beleggers wereldwijd begonnen met het diversifiëren van hun portefeuilles om er bitcoin en andere cryptovaluta in op te nemen.

Analisten van de cryptomarkt voorspellen dat beleggers en handelaren op de aandelenmarkt snel zullen overschakelen op het aanhouden en verhandelen van Bitcoins als de prijzen blijven stijgen zoals de afgelopen maanden is gebeurd. Het is een welbekende bedrijfsstrategie dat de meeste beleggers kiezen voor de instrumenten die meer efficiëntie en winstgevendheid beloven. Dat zou in wezen investeringen en handelsactiviteiten in fiatvaluta belemmeren, met als gevolg wijdverspreide paniek en verliezen op diverse wereldwijde financiële markten.

Prestaties op de aandelenmarkt

Bitcoin heeft zowel een positieve als een negatieve invloed op de prestaties van de aandelenmarkt. Uit een studie die in het verleden is verricht op de aandelenmarkten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, is gebleken dat bitcoin een negatieve invloed heeft op de prestaties van de aandelenmarkt. Er werd vastgesteld dat een stijging met 1% van de winst uit cryptovaluta de prestaties van de financiële markt met 0,15% vermindert. Deze vaststellingen gelden voor de Golfstaten die zich strikt houden aan de islamitische sharia-wetgeving.

Een stijging van 1% in het rendement van cryptovaluta verhoogt de prestaties van de aandelenmarkt met 0,13% in landen met meer liberale shariawetten. Hoewel bitcoin en andere cryptovaluta zich bijna op dezelfde manier gedragen als conventionele financiële instrumenten, leidt hun volatiliteit tot unieke effecten die de prestaties van de aandelenmarkten wereldwijd kunnen doen stijgen of dalen.

Hoewel bitcoin zich nog in het beginstadium van mainstreaming bevindt, zijn er al duidelijke signalen dat het een enorme impact heeft op de aandelenmarkten wereldwijd. De ernst van die gevolgen zullen wij echter pas op termijn kunnen ontdekken.

(Visited 156 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *