Wat is Mixed Reality?

We bevinden ons in een waar technologisch gouden tijdperk. Dertig jaar geleden was internet nog niet publiekelijk beschikbaar, was er nog geen World Wide Web, en waren al onze telefoons nog bekabeld. Nu? Nu heeft bijna 100 procent van heel Nederland toegang tot het internet thuis, hebben we een World Wide Web dat 6,08 miljard geïndexeerde pagina’s heeft, en hebben we kleine computers in onze broekzak. Deze technologische revolutie brengt elke dag wel iets nieuws, en één van de dingen die deze ontwikkeling heeft geïntroduceerd is Mixed Reality, maar wat is Mixed Reality nou precies? Om die vraag te beantwoorden is het belangrijk om een idee te hebben van wat Virtual- en Augmented Reality is.

Wat is Virtual Reality?

Van de drie eerder genoemde technologieën is vooral Virtual Reality (VR) de laatste jaren het meest grond aan het winnen, maar wat is VR? Virtual Reality is letterlijk vertaald een virtuele realiteit, en als je het simpel wilt omschrijven, is dat precies wat het is: een driedimensionale omgeving gegenereerd door een computer waarin een persoon de virtuele wereld kan verkennen en interactie kan hebben met die wereld. Deze vertoning van een andere versie van realiteit is er niet echt, maar wordt wel waargenomen als de realiteit door jouw zintuigen ‘voor de gek te houden’.

Waar wordt Virtual Reality voor gebruikt?

Er zijn al een aantal praktische toepassingen voor Virtual Reality. Militaire instanties, bijvoorbeeld, gebruiken Virtual Reality simulaties om militairen in verschillende situaties te plaatsen. Dan kan je denken aan vliegsimulaties, gevechtssituaties, en wel meer. Op deze manier worden militairen getraind zonder hen in gevaar te brengen wanneer dat niet nodig is. Een andere populaire toepassing is voor videogames. Door het gebruik van een Virtual Reality headset wanen spelers zich in de huid van het personage dat zij besturen in het spel. 

Verder zijn er nog een aantal maatschappelijk belangrijke toepassingen van Virtual Reality en VR headsets zoals: mentale gezondheid, medische training, en educatie. Virtual Reality wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het behandelen van mensen met posttraumatische stress stoornis, waarin zij een reconstructie van een traumatische gebeurtenis herbeleven. Virtual Reality geeft deze patiënten de mogelijkheid om in een veilige omgeving hun angsten te confronteren.

Wat is Augmented Reality?

Augmented Reality wordt ook steeds vaker gebruikt, deze toegevoegde realiteit is misschien wel de technologie waar de meeste mensen wel al eens mee in aanraking zijn gekomen, zonder het misschien zelfs te weten.
AR is in sommige manieren misschien wel een klein beetje vergelijkbaar met VR, maar is in essentie heel anders. Waar VR de huidige realiteit vervangt is Augmented Reality een aanvulling op onze huidige realiteit. Objecten worden in onze wereld geplaatst in plaats van dat wij in een andere wereld worden geplaatst. Wij hebben een heel interessant artikel geschreven over wat Augmented Reality is en wat je er precies mee kan, dus als je meer wilt weten over wat de toepassingen van AR zijn zou ik dat artikel zeker lezen. 

Wil je graag een handige weergave van hoe augmented reality er kan uitzien? Bekijk dan zeker ook even onderstaande video van Google’s gecancelde maar nog steeds zeer realistische vertoning van hoe AR er uit kan zien: de Google Glass.

Wat is Mixed Reality?

Mixed Reality, misschien wel het magnum opus van deze drie technologieën. Mixed Reality (MR) is net zoals AR het samenvoegen van de echte wereld en een virtuele wereld, alleen is Mixed Reality net een stapje verder. Waar Augmented Reality vooral simpelweg afbeeldingen/3d modellen weergeeft op een scherm, zal Mixed Reality 100% digitale objecten weergeven in de echte wereld waarmee gebruikers interactie kunnen hebben. Het is dus een mix van Virtual Reality en Augmented Reality. Net zoals Virtual Reality kan je via MR interactie hebben met de digitale omgeving om je heen, maar zullen deze digitale objecten net zoals in Augmented Reality worden weergegeven in de echte realiteit die wij waarnemen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een hologram. 

Waar kunnen bedrijven Mixed Reality voor gebruiken?

Vooralsnog zal Mixed Reality vooral interessant zijn voor bedrijven en alleen mogelijk zijn door het gebruik van Mixed Reality headsets. Mixed Reality zal bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt bij:

  • Fabrieken
  • Medische studies
  • Automerken
  • Bouwbedrijven
  • Operaties
  • Adverteren
  • Educatie

Hololens 2

De Microsoft Hololens 2, je zal er mogelijk wel al eens van gehoord hebben, en zo niet dan is dat ook niet raar, want de Microsoft Hololens zal voor nu alleen beschikbaar zijn voor bedrijven. De Microsoft Hololens 2 zijn smart glasses, en Microsoft heeft al een aantal applicaties ontwikkeld die bedrijven zullen kunnen gebruiken zodra de Hololens 2 te koop is. 

Bedrijfstoepassingen van Mixed Reality

Een specifiek voorbeeld van hoe de Hololens gebruikt zal kunnen worden werd ook gegeven door Microsoft. Microsoft werkt samen met Mattel, de makers van speelgoed zoals Barbie en Hot Wheels. Mattel heeft designers, ingenieurs, marketeers en producten verspreid over heel de wereld, en door de Hololens 2 zullen zij efficiënter samen kunnen werken vanaf verschillende locaties. Nog een voorbeeld van Mattel was dat zij fouten in de designs veel eerder konden ontdekken door een 3D model te manipuleren.

Nog een ander voorbeeld was dat van Trimble, een loodgietersbedrijf dat ook met 3D modellen werkt. Via de Hololens kon Trimble op tijd zien dat hun huidige plannen niet zouden werken met de huidige constructie van een gebouw, en konden dus voordat er een fout werd gemaakt de plannen veranderen, waardoor veel geld was bespaard.

Mixed Reality is voor iedereen

Hoewel Mixed Reality momenteel de focus heeft liggen op het bedrijfsleven, ben ik er van overtuigd dat er ook zeker realistische applicaties van de technologie zijn voor de massa. Dan kan je denken aan bijvoorbeeld google maps maar dan weergegeven in de echte wereld, of live-instructies over het in elkaar zetten van jouw IKEA-kast. De mogelijkheden zijn momenteel nog gelimiteerd, maar zodra meer bedrijven met de technologie aan de slag zijn zullen er ook meer praktische functies voortspringen voor de reguliere consument. 

Wat denken jullie? Zal Mixed Reality alleen kunnen worden gebruikt in bedrijven en is dat het plafond voor deze technologie, of denk jij dat Mixed Reality een heus onderdeel van onze samenleving wordt, en hoe zie jij dit voor je? Laat het weten in de reacties!

(Visited 2.870 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *