smartwatch kopen tips
Kārlis Dambrāns

Smartwatch kopen? Dan moet je op deze 3 dingen letten!

Wellicht ben jij zelf nog wat sceptisch over de smartwatch, maar veel techbedrijven geloven in deze relatief nieuwe gadget. Het ene na het andere model komt op de markt. Het begon met kleinere, onbekende merken die gebruik maakte van crowdfunding campagnes om zo hun producten te ontwikkelen. Nu probeert iedereen van Apple tot Sony een aandeel te vergaren. Dit betekend dat er ondertussen brede keuze is aan draagbare “slimme” armbanden. Interessant voor iedereen die er vroeg bij wil zijn. Maar als je jezelf er niet in hebt verdiept, waar moet je dan op letten?! Wij lichten vooral de drie belangrijkste punten uit.

1. Compatibiliteit

Het lastige van een smartwatch is misschien wel dat je hem niet koopt zoals een horloge. Bij een horloge kijk je puur naar het design en misschien of hij ook nog minuten en de datum aangeeft. Bij een smartwatch is het ook belangrijk dat je er rekening mee houdt dat hij compatibel is met je telefoon, anders heb je vrij weinig aan het feit dat het een smartwatch is. Zo werken smartwatches die gebruik maken van Google zijn besturingsprogramma Android Wear, alleen met Android telefoons. Denk hierbij aan merken zoals Samsung, LG, HTC, Motorola, Sony en Huawei. Terwijl de Apple Watch van Apple alleen werkt in combinatie met iOS en dus een iPhone.

Gelukkig zijn er ook nog horloges die met beide besturingssystemen werken. Hierbij moet je denken aan de kleinere merken als COOKOO, COGITO en uiteraard Pebble. Deze horloges functioneren al door middel van een simpele app. 

iosvsandroid

2. Prijs

De prijs verschilt nogal per horloge. De goedkoopste horloges zijn ook de horloges die functioneren met zowel iOS als Android. Bijvoorbeeld de horloges van COGITO en COOKOO, bij deze horloges is de cijferplaat vervangen door een beeldscherm waar vooral simpele notificaties vertoond kunnen worden. Door middel van sensors in de horloge bieden deze horloges alsnog veel informatie via een app op je telefoon. Het voordeel van deze smartwatches is dat je er ook gewoon mee kan gaan zwemmen. De prijs van deze horloges ligt tussen de € 80,- en de € 270,-.

Als je een stap verder gaat, dan kom je uit bij de bij de Pebble, in dit geval praat je over smartwatches die gebruik maken van een compleet scherm. Deze smartwatches kunnen over het algemeen (nog) niet onder water. Pebble is de goedkoopste variant en ook compatibel met zowel Android als iOS. En ze hebben ook al een smartwatch op de markt met een kleurenscherm. Als je eerst wil ontdekken of je eigenlijk wel toe bent aan een smartwatch dan is de Pebble Color smartwacht zeker aan te raden wat betreft prijs en mogelijkheden. De prijs van deze horloges liggen tussen de € 129,- tot € 249,-.

Boven de voorgaande smartwatches komen de slimme horloges van merken zoals Apple, Samsung, LG en Sony. Deze horloges beschikken allemaal over een kleurenscherm en dus een besturingssysteem van Android of iOS. Deze horloges beschikken vaak over meerdere functionaliteiten voor het gebruiken in combinatie met je telefoon en in combinatie met sporten. De prijs kan echter wel een stuk hoger oplopen. Van een Samsungs smartwatch vanaf € 99,- tot Apple’s Apple watch ter waarde van € 18.400,- mits je de chicste uitvoering neemt uiteraard. Het startbedrag van de Apple Watch begint bij zo’n € 450,-.

3. Batterij

Dan is het nog belangrijk om rekening te houden met de batterij duur van een smartwatch. Deze kan namelijk verschillen van een dag (Apple Watch) tot 7 dagen (Pebble) en langer, de batterij van COOKOO en COGITO gaan een jaar mee. Het verschil zit hem in vooral in het gebruik van het beeldscherm. Hoe beter de functionaliteiten, zoals een touchscreen, hoge resolutie, ect., hoe sneller de batterij leegloopt. Wil je dus niet elke dag je horloge aan het stroom hangen? Dan is een duurdere smartwatch geen optie voor jou. Wil je met de nieuwste en beste gadgets rondlopen? Dan zal je het opladen voor lief moeten nemen!

smartwatch batterij

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Allsmart, specialist in Domotica en gadgets in en rondom het huis. 

(Visited 437 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *