Uitleg IoT

Wat is IoT (Internet of Things)? Uitleg & definitie

Van moderne koelkasten die aangeven wanneer ze bijgevuld moeten worden tot pacemakers waarmee de arts op afstand zijn patiënt in de gaten kan houden. Internet of Things (IoT) is booming. En het aantal IoT-toepassingen voor bedrijven en consumenten groeit de laatste jaren explosief. Maar wat is het nu eigenlijk precies? Wij leggen het je uit.

Simpel gezegd is het Internet of Things (IoT) een netwerk van fysieke voorwerpen, zoals huishoudelijke apparaten of wearables, die met internet verbonden zijn en zo online gegevens kunnen uitwisselen.

Internet of Things (IoT)

De ‘things’ in de term Internet of Things zijn dus voorwerpen met ingebedde systemen die via het internet gegevens uitwisselen en bepaalde zaken monitoren. Denk hierbij aan horloges, moderne fototoestellen, wasmachines, vaatwassers en ook auto’s. Deze alledaagse objecten gebruiken het internet steeds vaker om verbinding te maken met de Cloud. Daarin wordt allerlei data zoals data integratie 50 of data integratie 110 opgeslagen. En zo ontstaat het Internet of Things. Naar schatting zijn er al zo’n 1,9 miljard apparaten verbonden met het IoT. Een van de meest bekende IoT-apparaten zijn bijvoorbeeld de bewegings- en activiteit meters zoals die van Garmin of Fitbit.

De mogelijkheden van IoT

Wanneer fysieke objecten en de virtuele wereld met elkaar samenkomen, dan ontstaan er talloze mogelijkheden. Hierbij spelen ‘slimme’ producten de grootste rol. Ingebouwde sensoren kunnen objecten de omgeving in zich op laten nemen. Bovendien kunnen ze via de ingebedde netwerktechnologie met elkaar communiceren, maar ook met mensen. Ook biedt het Internet of Things apparaten de mogelijkheid om fouten of andere mankementen in bepaalde onderdelen te ontdekken en geeft het aan wanneer iets moet gerepareerd worden. Zo hoef je dus niet meer te wachten tot een apparaat er vanzelf mee ophoudt, want je kunt dit al voor zijn. Intelligente producten sporen fouten op, geven dit aan en komen zelf ook met mogelijke oplossingen. Handig!

Internet of Things voor bedrijven

Het Internet of Things kan van grote betekenis zijn voor jouw bedrijf. Het onderhouden van klantrelaties op basis van persoonlijk en telefonisch contact is namelijk verleden tijd dankzij het Internet of Things. Het belangrijkste verschil is dat je de benodigde klantgegevens met het IoT in realtime kunt verzamelen en analyseren. Zo kom je te weten hoe en wanneer zij de aangeschafte producten gebruiken en of hun aankopen naar behoren functioneren. Zo kun je je klanten goed helpen en neem je sneller en gemakkelijker de juiste beslissing als een product minder goed loopt dan verwacht. Kortom; het Internet of Things kan voor nieuwe en gedetailleerde klantinzichten zorgen! Een win-win situatie dus voor jou en je bedrijf.

(Visited 163 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *