whatsapp bellen kosten

WhatsApp bellen: werking, dataverbruik en kosten

Inmiddels heeft iedere smartphonebezitter toegang tot de belfunctie van WhatsApp. Op het eerste gezicht een mooi alternatief voor de traditionele belminuten, omdat de gesprekken via mobiele data of wifi lopen. Veel gebruikers vragen zich echter af wat dit nou doet met je databundel; jaag je deze er niet binnen no-time doorheen met deze nieuwe functie? TechBird ging op onderzoek uit.

WhatsApp bellen

Momenteel kunnen Android, iOS en Blackberry 10 gebruikers elkaar bellen via WhatsApp. De functie is onlangs uitgerold en het zal een kwestie van tijd zijn tot Windows telefoons volgen. Kortom, vrijwel iedereen kan er gebruik van maken. De nieuwe belfunctie werkt eigenlijk heel simpel: vanuit het chatvenster kan een contactpersoon direct opgebeld worden via een -knop. De rest van het telefoongesprek verloopt hetzelfde als een standaard telefoongesprek. De kwaliteit die we bij TechBird ervaren is wisselend, afhankelijk van de kwaliteit van het netwerk van beide deelnemers, maar met een stabiele 3G, 4G of wifi verbinding was de gesprekskwaliteit vrijwel altijd prima.

Dataverbruik WhatsApp bellen

Het verschil met een gewoon telefoontje is dat het gesprek via een dataverbinding tot stand komt in plaats van een traditionele telefoonverbinding. Je verbruikt dus geen belminuten, maar wel data. Wanneer je niet verbonden bent met wifi, gaat dit dus van je databundel af. Maar hoeveel data kost dit nu precies? Eén minuut bellen via WhatsApp kost je gemiddeld 250 KB aan data, wat niet veel is. In onderstaande tabel hebben we een overzicht gemaakt van populaire databundels en hoe lang je hiermee kan bellen via WhatsApp.

Databundel Aantal WhatsApp-belminuten
100 MB 400 min
200 MB 800 min
500 MB 2000 min
700 MB 2800 min
1000 MB 4000 min
1500 MB 6000 min
2000 MB 8000 minKosten WhatsApp bellen

Kortom, zelfs met de kleinste databundels kun je al *heel veel* WhatsApp-bellen! Wat je dan omgerekend per minuut betaald, is natuurlijk afhankelijk van je mobiele abonnement. Als deze functie echt populair wordt, wat wij wel verwachten, ga je in ieder geval heel anders mobiele en sim-only abonnementen vergelijken. Belminuten worden immers een stuk minder belangrijk als je vrijwel iedereen via WhatsApp kan bellen. Je hebt dan alleen een klein aantal minuten nodig voor eventuele vaste nummers en een flinke databundel voor al het andere.

Met de prijzenoorlog tussen mobiele aanbieders in opkomst wordt data per MB vermoedelijk een stuk goedkoper in de loop van 2015. Wat dat betreft heeft WhatsApp de nieuwe functie op het perfecte moment uitgerold: de kans dat de twee ontwikkelingen elkaar zullen versterken is erg groot. Laag dataverbruik + goedkope mobiele data + hoge marktpenetratie van WhatsApp = hoge verwachtingen voor de nieuwe belfunctie.

Wat zijn jouw ervaringen met WhatsApp bellen? Verwacht je dat de functie regulier bellen grotendeels gaat vervangen? Laat het weten in de reacties!
(Visited 3.501 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

5 reacties

  1. Hoi Dave,

   Dankjewel, leuk om te horen dat je het artikel tof vind!
   De kosten kun je doorberekenen vanuit de internet-bundel die jij hebt en/of de kosten die jouw provider berekent per mb. Die informatie kun je uiteraard bij jouw mobiele provider opvragen. Ga in ieder geval uit van 250 kb voor 1 minuut Whatsapp bellen.

   Groetjes,

   Techbird Redactie

 1. Maar gelden deze kosten dan voor beide partijen? Waar voorheen met een telefoonbundel, de beller betaalde geldt nu voor Whatsapp dus dat beiden voor het gesprek moeten betalen (via 3g of 4g) Wifi niet meegerekend.

  1. Hoi Erwin,

   Dat is een goede vraag! Het werkt zo:
   Wanneer jij naar een vriend belt via de mobiele bundel (3G of 4G) dan kost jou dat MB’s uit jouw bundel. Bel je via WiFi? Dan gaat het niet ten kosten van jouw mobiele internet-bundel en bel je dus gratis! En dat geldt ook voor jouw vriend die de telefoon opneemt, de andere partij. Zit hij op een WiFi-netwerk? Dan gaat het bellen niet ten kosten van zijn mobiele internet-bundel en belt hij gratis met jou!

   Groetjes,

   Techbird Redactie

 2. Maar gaat het verbruik bij beller ook op als je naar buitenland belt of videobelt? En zit er dan verschil tussen EU en buiten EU?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *