digitale krant

Is digitaal lezen beter voor het milieu of toch niet?

Met de komst van veel digitale oplossingen die het dagelijks leven gemakkelijker maken, vragen we onszelf steeds vaker af wat er nou eigenlijk wel of niet goed is voor het milieu. In eerste instantie lijkt digitaal lezen, zoals het online lezen van een krant, zuiniger wanneer we naar het milieu kijken omdat je niet meer zoveel papier en apparatuur nodig hebt om zo’n krant te laten drukken. Toch gaat het wel iets verder dan deze simpele bewering, want ook aan online lezen kleven enkele nadelen wanneer je wel je best wilt doen voor een betere wereld. We leggen het uit in dit artikel, zodat je voor jezelf goed kunt nadenken welke keuze het beste bij jouw gebruik past.

Grote voordelen van digitaal lezen

Natuurlijk hangen er genoeg voordelen aan het online lezen van je favoriete krant, een nieuw boek of een opiniestuk. Dergelijke elektronische apparaten zoals een iPad of een e-reader nemen aanzienlijk minder ruimte in je woning in dan wanneer je iedere dag een krant ontvangt of wekelijks magazines op de mat hebt liggen. Hierdoor komen we direct bij het volgende voordeel dat wanneer je kiest voor online lezen je je geen zorgen meer hoeft te maken over de massaproductie van kranten, boeken, tijdschriften, vakbladen, flyers en meer. Dergelijke materialen en de processen om het samen te stellen tot een geheel hoeven immers niet meer worden gemaakt en gedaan. Digitaal lezen zorgt op dit vlak dus voor minder vervuiling in je woning en voor minder papierverspilling in de wereld.

Daarnaast is bijvoorbeeld een digitaal kranten abonnement vele malen goedkoper dan een abonnement op de papieren krant. Op zoek naar een abonnement op de digitale versie van jouw favoriete krant? Online vind je vaak digitale krant aanbiedingen tegen een scherpe prijs.

 

Let op digitale vervuiling van het milieu

Het is echter wel goed om in je achterhoofd te houden dat er bij het produceren van elektronische producten, zoals een e-reader of een iPad ook aan milieuvervuiling wordt gedaan. Het maakt volgens onderzoekers zelfs weinig uit of je digitaal of analoog leest. Hens Runhaar, onderzoeker bij innovatie en milieuwetenschappen aan de Universiteit Utrecht, vertelde hier eerder aan dagblad Trouw over en voegt hieraan toe dat de productie van dergelijke apparatuur zodanig vervuilend is dat het niet heel veel uitmaakt of je dagelijks de krant op papier leest of een e-reader aanschaft. Er zijn bijvoorbeeld talloze kunststoffen en chemicaliën nodig om één apparaat, zoals een e-reader, te fabriceren. Hierbij ligt het er natuurlijk wel aan voor hoe lang je zo’n e-reader gebruikt. Lees je minstens 30 boeken op een e-reader dan zit je al op de goede weg. Lees je echter meer dan 70 boeken op datzelfde apparaat dan ben je helemaal groen bezig, omdat dit in verhouding weer beter is dan alle boeken op papier laten afdrukken. Al met al nog een aardige investering, maar wel het overwegen waard.
Wat moet je kiezen?

De conclusie ligt voor nu dus nog een beetje in het midden: beide manieren van lezen hebben voor- en nadelen ten opzichte van het milieu. Een groot voordeel van een papieren krant is dat je de krant gemakkelijker kan delen. Let maar eens op hoeveel mensen hun gelezen krant in de trein laten liggen zodat anderen het nog kunnen lezen. Na het lezen kan de krant bij het oud papier worden gegooid waarna het gerecycled wordt. Wil je toch liever digitaal lezen en je steentje bijdragen aan het milieu? Dan is het dus zaak om veel te lezen, zodat je op die manier de productiekosten en lasten kan overwinnen. Daarnaast is het aan te raden om niet zomaar een nieuw apparaat te kopen, maar oude apparatuur te laten repareren of eens te kiezen voor refurbished artikelen. Dat zijn tweedehands artikelen die compleet zijn nagekeken, gerepareerd en weer mooi zijn gemaakt voor een tweede leven. Het is in ieder geval goed om na te denken over de toekomst van digitaal versus offline lezen, zodat je met oog op een betere wereld de juiste keuze kunt maken.

(Visited 1.365 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *