Android PC

Review: MINIX NEO X8 Android TV box

Het merk MINIX levert al een paar jaar hi-end TV boxen op basis van Windows en Android en is nu met een nieuwe serie op de proppen gekomen. In navolging van de MINIX X7 is er nu de MINIX X8. Deze komt in 2 versies: de MINIX NEO X8 en de MINIX NEO X8-H. Wat doet deze box nu eigenlijk? En wat is het verschil tussen deze twee nieuwe versies en de oude versie?

CPU

De X8 maakt gebruik van een Quad-Core Cortex A9r4 Processor deze is ten opzichte van de processor van de X7 krachtiger en energiezuiniger. Dit maakt het mogelijk om het apparaat aan te laten staan wanneer hij niet gebruikt wordt zonder dat er veel energie verloren gaat. Daarnaast beschikt deze processor over een warmte-regulerend systeem waardoor hij ook niet extreem warm wordt.

GPU

De combinatie van een krachtigere CPU en GPU maakt het mogelijk om Ultra HD beelden af te spelen. Zowel de X8 als de X8-H heeft deze mogelijkheid. De X7 had dit nog niet. De 4K UHD video weergave maakt het mogelijk om mooiere, vloeiendere randovergangen en meer diepte in het beeld weer te geven. Zelfs 3D weergave zijn mogelijk. Daarnaast heeft de X8-H HEVC ondersteuning. Hierdoor worden beeldbestanden kleiner maar leveren ze niks in aan kwaliteit. Dit betekend dus ook dat grotere bestanden tegen dezelfde snelheid gestreamd kunnen worden. Daardoor wordt het mogelijk om UHD te streamen. De MINIX X8-H kan dit dus afspelen. De X8 kan het wel afspelen maar kan de beeldbestanden niet zelf omzetten.

minix x8 ultra hd
Bron: MiniX

Geheugen

Beide systemen zijn beschikbaar met 16GB aan geheugen en 2GB aan werkgeheugen. Het is eMMC geheugen. Dit wil zeggen dat het dezelfde en betere functies heeft als flash geheugen. Het geheugen is snel en vooral heel klein en daardoor zeer geschikt voor een kleine TV box zoals de MINIX X8.

Geluid

Naast de het kunnen streamen van UHD is de X8 op het gebied van ook geluid ook iets minder. Beide apparaten kunnen vrijwel alle geluidsbestanden afspelen. Alleen kan de X8-H ook DB (Dolby Digital surround sound) Afspelen en de X8 kan dit niet. 

Verbinding

Beide apparaten kunnen via zowel WIFI als de LAN kabel verbonden worden. Het voordeel van de X8-H is dat hij hier hogere snelheden haalt. Zo wordt de X8-H geleverd met ondersteuning voor Gigabit Ethernet. Zo kan je alle online content, films of games zonder moeite streamen.

minix x8 review - zijkant
Bron: MiniX

Besturingsystemen

De MINIX NEO X8 en X8-H komen met het besturingssysteem Android 4.4 KitKat. In tegenstelling van de X7 worden hiermee toekomstige upgrade mogelijkheden en eigenschappen geboden die niet beschikbaar zijn voor apparaten met een oudere Android OS versie. De MINIX NEO X8 en X8-H profiteren hier optimaal van zodat multitasking soepeler zal verlopen als gebruikers switchen tussen applicaties. Dit maakt dat deze apparaten klaar zijn voor de toekomst.

Daarnaast zijn vrijwel alle systemen van MINIX uitgerust met de streaming software XBMC. Een media applicatie waar meer dan 77.000 films en series op zijn te streamen. Daarnaast kan je ook zelf video’s, muziek, podcast en media files van zowel lokale als netwerk opgeslagen media afspelen. De X8 en X8-H worden geleverd met de XMBC MINIX Edition (Gotham) wat het mogelijk maakt ook UHD (4K) te streamen via deze mediaspeler.

XBMC MINIX neo X8 review
Bron: MiniX

Al met al maakt dit zowel de X8 als de X8-H goed betaalbare media spelers waarop je TV kunt kijken, Android games op kan spelen, kan internetten, kan downloaden en streamen. Wat is er dus vernieuwd ten opzichte van de oudere versies? Vooral de mogelijkheid tot UHD streamen en het dag en nacht aan laten staan van het apparaat zonder de kans dat het apparaat te warm wordt. Hiermee is MINIX klaar voor de toekomst.

MINIX NEO X8-H Video Review:

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AndroidPC: online shop voor Android TV boxen en meer.

(Visited 509 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *