Wat is er gebeurd met Project Ara?

Wat is er gebeurd met Project Ara (phoneblocks)?

Het is alweer vijf jaar geleden dat de Nederlander Dave Hakkens met het idee kwam voor een modulaire smartphone genaamd phoneblocks. Google was zeer enthousiast over dit idee en is ermee aan de slag gegaan onder de naam project Ara. Eind 2016 heeft Google een flink aantal projecten geschrapt waaronder ook Project Ara omdat ze zich meer op hardware willen gaan focussen. In dit artikel leggen we uit wat een modulaire smartphone inhoudt en hoe het nu met de ontwikkeling ervan verder gaat.

Wat is een modulaire smartphone?

Vijf jaar geleden plaatste Dave Hakkens een video online onder de naam phoneblocks. Elke dag worden er wereldwijd miljoenen apparaten weggegooid omdat ze niet meer werken. Vaak is er dan een component in het apparaat kapot maar werkt de rest nog prima, toch wordt het apparaat weg gegooid. Telefoons en smartphones zijn een van de grootste oorzaken van technologie afval. Dave Hakkens kwam op het idee om een modulaire smartphone te ontwikkelen die hij phoneblocks noemde. Is jouw batterij bijvoorbeeld kapot dan kun je het blokje van je batterij eenvoudig vervangen door een nieuwe. Of wanneer het scherm kapot is kun je hem gemakkelijk vervangen door een nieuwe of upgraden met een HD-scherm.

Hoe werkt Phoneblocks?

Elke functie zoals batterij, geheugen en camera bevatten elk een eigen module. Deze modules kun je gemakkelijk aan de achterkant van het moederbord vastzetten. Aan de voorkant van het moederbord kun je een scherm plaatsen en het moederbord zorgt ervoor dat alles met elkaar verbonden wordt. Wanneer er bij je telefoon dus iets kapot gaat of niet meer naar behoren werkt kun je het blokje gemakkelijk vervangen met een nieuwe. Het is ook mogelijk om de telefoon helemaal naar jou wenst samen te stellen en te personaliseren. Maak jij bijvoorbeeld veel foto’s dan kun je kiezen voor een grotere camera en minder geheugen. Phoneblocks is een openplatform waarbij technologiebedrijven zelf hun eigen ‘blokje’ kunnen ontwikkelen. Zo is het voor JBL bijvoorbeeld mogelijk om een speaker te ontwikkelen als module voor op de modulaire telefoon. De bedoeling was dat je uiteindelijk zelf je mobiel kunt samenstellen met de blokken die je wilt van het merk dat je wilt.

Waarom is Project Ara gestopt?

Eind 2016 heeft Google de stekker uit project Ara getrokken door een hernieuwde focus op hardware. Google heeft nooit een duidelijke reden gegeven waarom ze ermee gestopt zijn. Er zijn wel vermoedens, zoals dat een modulaire smartphone nog te vroeg is voor de consumenten en ze hier niet op zitten te wachten. Phoneblocks is een duurzaam product en zorgt ervoor dat je niet om de twee jaar een andere telefoon hoeft te kopen, wellicht is het dus commercieel gezien niet interessant voor Google. Project Ara was heel dichtbij om de telefoon uiteindelijk voor de consumenten beschikbaar te stellen. Het project zelf heeft ook een aantal tegenslagen gehad. Zo vielen in het begin de blokken bij het prototype telkens uit elkaar en was het niet mogelijk om de telefoon volledig modulair te maken. Het zou dus zomaar kunnen dat Google het project stop heeft gezet omdat het tot op heden nog niet mogelijk is om een modulaire telefoon werkelijkheid te laten worden. Dave Hakkens is zelf ook kritisch naar Google. Hij vond dat project Ara niet open genoeg was en dat Google zich meer heeft gericht op de volgende telefoon die goed verkoopt dan zich te richten op de telefoon van de toekomst.

Hoe nu verder?

Dat Google met het project gestopt is betekent niet dat het idee helemaal dood is. Een gedeeltelijke modulaire telefoon lijkt voor nu realistisch te zijn. Fairphone is een Nederlands bedrijf en heeft een toestel uitgebracht met de naam Fairphone 2. Met deze mobiel is het mogelijk om verschillende elementen te vervangen zoals het scherm en batterij. Het upgraden van je processor of camera is nog niet mogelijk. Daarnaast is het toestel redelijk duur en is het ontwerp vrij dik.

Het zou ook zomaar kunnen dat Facebook over een aantal jaar een modulaire smartphone op de markt brengt. Facebook zou een patent hebben aangevraagd op een modulaire telefoon. Facebook heeft ook oud-medewerkers van het Ara project waaronder ook de projectleider in dienst genomen. Dave Hakkens heeft recent een video op YouTube geplaatst met de titel What happend to Phonebloks? –5 years later. Hierin  vertelt hij over het project maar ook over iemand in India die een gedeeltelijke modulaire telefoon heeft ontwikkeld met onderdelen gemaakt door een 3D printer.

Als consumenten zullen we dus nog wel een tijdje moeten wachten voordat er een goedwerkende en betaalbare modulaire telefoon op de markt wordt gebracht. Wel kunnen we concluderen dat het idee van Dave Hakkens niet volledig is afgeschreven. Er zijn veel voor- en tegenstanders van een modulaire smartphone. Laat in een reactie hieronder weten wat jij ervan vindt.

(Visited 986 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *