Dowloaden van een virusscanner

Zo surf je veilig op het internet

Op internet is natuurlijk veel te zien. Je kan je uren vermaken, of informeren. Er valt dan ook eindeloos veel te doen op het internet. Toch kan het ook gevaarlijk te zijn om te surfen op het internet. Er zijn namelijk criminelen actief die maar al te graag aan je gegevens willen komen. Daarom leggen wij kort in dit artikel uit wat je daar tegen kunt doen. Van gebruik maken van een private server tot aan het downloaden van een virusscanner.

Virusscanner

Een virusscanner is een programma wat door veel Nederlanders wordt gebruikt om slechte virussen en online criminelen op afstand te houden. Zoals het al zegt zorgt het ervoor dat je computer gescand wordt om mogelijke slechte bestanden of andere fouten in je computer. Hierna kan je online gaan surfen en zie je bij websites (Van zoekmachines) welke website betrouwbaar is en welke niet. Als er een virus je computer wilt binnen dringen (vaak tijdens het downloaden) dan herkent de scanner dit, hij geeft dit aan en zorgt ervoor dat de virus verdwijnt uit je computer. Het is daarom belangrijk om ene virusscanner aan te schaffen, deze zijn soms best prijzig maar het helpt je computer om een jaar lang veilig te zijn.

Updaten

Update altijd je software. Er kunnen namelijk fouten in zitten die door de maker niet meer worden opgelost. De maker houdt zich namelijk bezig met de nieuwe versie. Hierdoor hebben criminelen de mogelijkheid om het te gaan hacken. Oude software bevatten lekken en fouten waar de maker niet meer om denkt of maakt. Met programma’s op het internet kan je je pc scannen op oude programma’s op je computer.

Sterke wachtwoorden

Criminelen proberen tijdens een hack vaak aan je wachtwoord te komen om zo je account over te nemen. Op die manier kunnen ze betalingen doen met jouw gegevens of ze kunnen een virus verspreiden naar je vrienden of familie. Je emailadres is vaak dan ook de sleutel voor andere wachtwoorden. Probeer deze het sterkst te houden. Hieronder een aantal tips voor een sterk wachtwoord:

  • Gebruik een app die je wachtwoorden in 1 kluis opslaat. Deze kun je openen met je hoofdwachtwoord. Hiervoor kan je dan een moeilijk wachtwoord verzinnen die lastig te ontdekken is door hackers en criminelen
  • Gebruik tweefactor authenticatie. Naast je normale wachtwoord hoor je hierbij een tweede code in te vullen wat je bijvoorbeeld krijgt een sms met daarop de code die je hoort in te vullen.
  • Controleer of je wachtwoord niet rond surft op het internet en niet al eerder is gelekt. Dit kun je op internet doen op verschillende website. Als jouw mailadres of wachtwoord erbij staat verwijder dan zo snel mogelijk je oude wachtwoord en pas hem aan naar een moeilijker wachtwoord.

Maak een back-up

Maak ten tweede een back-up van je computer. Met een back-up ben je verzekerd van je bestanden op je computer. Mocht er namelijk wat gebeuren dan ben je nog steeds niet al je bestanden kwijt maar zijn deze netjes opgeslagen op een externe drive.

(Visited 194 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *