handige gadgets mindervaliden

Handige gadgets die de mobiliteit van mindervaliden kunnen verbeteren

Iemand met een lichamelijke beperking kan in het dagelijks leven regelmatig de nadelen hiervan ervaren. Lang niet alle plaatsen en gebouwen zijn bijvoorbeeld aangepast aan mensen met een lichamelijke beperking, waardoor ze beperkt worden in hun dagelijkse gaan en staan. Gelukkig zijn er handige gadgets die de mobiliteit van mindervaliden flink kunnen verbeteren. We vertellen je er meer over in dit artikel.

Bouwkundige aanpassingen

Een van de belangrijkste dingen voor iedereen is dat iemand zich prettig voelt in zijn eigen huis. Wanneer je een lichamelijke beperking hebt kan dit ervoor zorgen dat een huis niet goed past bij je behoeften. Dankzij slimme bouwkundige aanpassingen kan dit echter worden opgelost. Een mooi voorbeeld is een balkonverhoging, zodat iemand die in een rolstoel zit toch kan genieten van zijn of haar balkon. De bouwkundige aanpassen variëren van een aanpassing aan het toilet tot een gehele woonunit. Er is dus zeer veel mogelijk op dit gebied, en alles gebeurt volledig op maat.

Robotbestek

Op huishoudelijk gebied zijn er dus genoeg handige gadgets die het leven van iemand met een lichamelijke beperking gemakkelijker kunnen maken. Een goed voorbeeld van een gadget die is ontstaan vanuit de nieuwste technologische ontwikkelingen is robotbestek. Voor mensen met Parkinson of mensen die ooit iets met hun hersenen hebben gehad is het vaak moeilijk om bestek te hanteren, zo niet onmogelijk. Dankzij dit robotbestek kunnen zij toch gewoon zelf bestek hanteren en hun maaltijd nuttigen. Het robotbestek registreert ongewenste bewegingen en annuleert ze, zodat er niets gemorst wordt en de gebruiker op een gecontroleerde manier het bestek naar zijn mond kan brengen.



Oogbesturing

Nederland telt 1,6 miljoen mensen in de leeftijd van 12-79 jaar met een matige of ernstige lichamelijke beperking. Erg veel dus! Daarvan is er een deel dat moeite heeft met communiceren doordat zij dit lichamelijk niet goed (meer) kunnen. Hiervoor is het tegenwoordig mogelijk om te communiceren door middel van oogbesturing. Dit gaat als volgt in zijn werk: aan de hand van speciale camera’s worden de bewegingen van iemands pupillen geregistreerd. Dankzij die camera’s kun je in een programma dat hieraan gekoppeld is een functie, letter of woord ‘aanklikken’. Er is dus geen enkele lichamelijke beweging voor nodig. Het geeft mensen hun stem terug en het maakt dat zij zich veel beter zelf kunnen redden.

De gadgets uit dit artikel zijn prachtige voorbeelden van hoe technologie mensen met een lichamelijke beperking kan helpen in het dagelijks leven.

(Visited 688 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *