Weet jij hoeveel energie jouw apparaten verbruiken?

Hoeveel gadgets heb jij in huis? Al die smartphones, tablets, laptops en smartwatches krijgen steeds grotere accu’s en liggen vrijwel dagelijks aan de oplader. Het lijkt daardoor of jouw devices stroom slurpen. Maar hoeveel energieverbruiken jouw apparaten nou echt?

Stroomgebruik bekijken

Het is altijd goed om je stroomverbruik een keer onder de loep te nemen. Wanneer je weet wat je verbruikt, kun je gericht energie vergelijken en gaan besparen op jouw energiekosten. Daarnaast is het belangrijk om bewust met stroom om te gaan om zo ook jouw steentje op duurzaam vlak bij te dragen. We weten inmiddels dat stofzuigers, airco’s, gloeilampen en elektrische vloerverwarming een hoog stroomverbruik hebben. Hoe zit dit met alle gadgets die jij met je mee draagt en wat betekent dit voor je energierekening?

Stroomverbruik smartphone

De smartphone is een ware energievreter. Niet zozeer wanneer we alleen kijken naar de energie die het kost om je smartphone thuis aan de oplader te hangen, maar wel wanneer ook het stroomverbruik van jouw datagebruik wordt meegerekend. Het bekijken van jouw favoriete series op Netflix, YouTube filmpjes, het opslaan van bestanden in de cloud en het aanpassen van documenten kost flink wat energie. Al deze data moet namelijk verzonden en ontvangen worden door 4G (en in de toekomst 5G) masten. Vervolgens worden de gegevens opgeslagen in datacenters op gigantische computerservers die dag en nacht aanstaan. Om jou als gebruiker op ieder moment te kunnen voorzien van content wordt dus veel energie verbruikt. Vooral het koelen van de datacenters vreet energie.

Het opladen van jouw smartphone kost ongeveer 3,3 kilowattuur. Jaarlijks kost het je nog geen euro om je iPhone SE2 of Android-toestel dagelijks op te laden. De verborgen energiekosten, die bestaan uit de energie dat het kost om data te verzenden en op te slaan, bedraagt maar liefst meer dan 350 kilowattuur. Momenteel zijn veel datacenters grote vervuilers, maar valt er wel een opmars te zien in duurzamere varianten.

Tablet als vervanger van de televisie

Jouw gadgets kunnen er ook juist voor zorgen dat je jouw huishouden verduurzaamt en bespaart op energiekosten. Zo kan je smartphone of tablet bijvoorbeeld een vervanger zijn van je energieslurpende televisie, omdat jij on-demand TV kijkt op jouw draagbare devices. Ook geldt dit voor niet-energiezuinige computers die door een zuinige laptop worden vervangen. Deze kleinere apparaten verbruiken minder stroom en dit valt terug te zien op de energierekening.

Hopelijk ben je je na het lezen van dit artikel wat bewuster geworden van het energieverbruik van jouw apparaten. Ben jij van plan om wat zuiniger aan te gaan doen? Dan kun je dus bijvoorbeeld switchen van films kijken op tv, naar films kijken op je tablet. Wil je meer kosten besparen? Dan is het ook slim om je energie te vergelijken.

(Visited 356 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *