Trends IT 2021

IT trends en ontwikkelingen in 2021: wat staat ons te wachten?

2020 heeft extra duidelijk gemaakt hoe belangrijk digitale transformatie is. Dankzij het internet en andere structuren was het voor veel bedrijven mogelijk om de medewerkers thuis te laten werken. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen voor dit jaar. Welke IT trends in 2021 staan ons te wachten? Dit is een overzicht van belangrijke technologische ontwikkelingen die we dit jaar gaan tegenkomen.

Real-time inzicht in 2021

Voor iedereen in de organisatie ligt er steeds meer nadruk op het belang van real-time inzicht in data. Vaak zijn de marketeers en salesmedewerkers er al aan gewend om de data in real-time bij te houden, zoals het krijgen van dagelijkse updates over leads en advertentieprestaties. De operationele teams werken echter vaak met verouderde data en moeten lang wachten op de cijfers. In 2021 gaan alle medewerkers binnen een organisatie sneller inzicht krijgen in de cijfers. Idealiter in real-time, zodat ze sneller op ontwikkelingen in de organisatie kunnen reageren.

In 2021 is er een verhoogde digitale weerbaarheid

Door het plotselinge thuiswerken werden er in 2020 vele zwaktes op het gebied van veiligheid aan het licht gebracht. Voor 2021 is er een verhoogde ‘security awareness’. Onveilige thuisnetwerken, slecht beveiligde IT-omgevingen en onveilige devices behoren hierdoor steeds meer tot het verleden. Voor een verhoogde digitale weerbaarheid wordt binnen de organisatie ook een beroep gedaan op de kennis van de medewerkers. Veruit de meeste incidenten worden veroorzaakt doordat medewerkers op een onveilige link klikken in een phishing mailbericht.

Maar liefst 1 op de 5 MKB-bedrijven is ooit slachtoffer geworden van cybercriminaliteit en sinds het begin van de coronacrisis geeft 1 op de 14 Nederlandse bedrijven aan te maken te hebben gekregen met cybercriminaliteit. Het daadwerkelijke aantal getroffen bedrijven ligt nog hoger. Met de juiste IT security aanpak werk je aan het veiligheidsbewustzijn bij jouw medewerkers en voorkom je datalekken, hacks, social engineering en andere incidenten.

Ontwikkeling IT trend 2021: meer nadruk op kwaliteit van data

Waar in het verleden de nadruk voornamelijk lag op de hoeveelheid data, verschuift dit in 2021 steeds meer naar de kwaliteit van data. Het beheren, consolideren en analyseren van data is vandaag de dag belangrijker dan ooit en datamoeheid is dan ook een groeiende zorg voor organisaties.

Veel ondernemingen beginnen met het versimpelen van de datasets en verleggen de focus naar de kwaliteit van data. Hoogwaardige data is namelijk relevant in de besluitvorming, waar overtollige data voornamelijk een kostenpost is voor jouw bedrijf. Hierbij komt ook het verbinden van data kijken, met als doel om mensen nog sneller van inzichten te verschaffen. Het wiel hoeft niet opnieuw uitgevonden te worden voordat organisaties hiervan kunnen profiteren. Het is voornamelijk een kwestie van het koppelen van bestaande technologie, bijvoorbeeld door datamapping.

(Visited 281 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *