slimme glucosemeter

Ook glucosemeters worden slimmer

Mensen met diabetes moeten (dagelijks) de hoeveelheid glucose in hun bloed meten. Dit doen ze met een glucosemeter die aan de hand van een druppeltje bloed een glucosewaarde toont. Vervolgens is het aan de patiënt om of insuline toe te dienen of het resultaat te gebruiken om voeding aan te passen. Dit gaat al jaren goed op deze manier. Maar ook hier ligt innovatie op de loer en zetten fabrikanten in op slimme glucosemeters waarbij deelbaarheid een grote rol speelt.

Sensoren

Het Amerikaanse Abbott zet in op een continue glucosemeting door een sensor op de huid aan te brengen. De sensor is een soort pleister die op de arm kan worden geplakt. Die sensor communiceert vervolgens met een reader en stuurt de hele dag door resultaten door die de gebruiker op de reader kan aflezen. Bovendien kunnen resultaten gedeeld worden met behandelaars. Vooral bij kinderen met diabetes is zo’n sensor een uitvinding. De sensor scant door kleding heen en kan gewoon opgehouden worden tijdens bad of douche.

Een groot nadeel aan de sensor is dat ie maar 14 dagen gedragen kan worden. Dit maakt het een kostbare aangelegenheid als de verzekeraar niet vergoedt. Toch lijken deze slimme sensoren de toekomst. Er zijn inmiddels meer fabrikanten die inzetten op de innovatie.  

Bluetooth

Een andere ontwikkeling die glucosemeters slimmer maakt is Bluetooth. Door een meter te koppelen aan de smartphone via Bluetooth kan data worden geëxporteerd. Op de telefoon kan vervolgens met apps data worden uitgelezen. Natuurlijk zorgen de apps voor een betere monitoring en kunnen resultaten grafisch worden weergegeven.

Ook bij apps is er de mogelijkheid resultaten te delen. Zo kunnen artsen op afstand geconsulteerd worden waarbij de arts volledig op de hoogte is van de situatie. Ook kunnen ouders of kinderen meekijken. Vooral bij kinderen met diabetes levert dit grote voordelen op.

Slimme glucosemeters dragen bij aan gezondheid

Slimme meters kunnen adviseren in insulinegebruik. Dit doen ze overigens nog niet allemaal. Juist dat insulinegebruik maakt diabetes zo lastig. Diabetici die insuline bijspuiten lopen risico de verkeerde hoeveelheid toe te dienen. En dit kan grote risico’s met zich meebrengen. Slimme meters kunnen adviseren in insulinegebruik en maken daarmee het leven van diabetici eenvoudiger. Dit blijkt ook onderzoek.

“Patiënten die gebruik maken van een bloedglucosemeter die adviseert over de juiste hoeveelheid insuline hebben meer vertrouwen hebben in hun eigen vermogen om hun bloedglucosewaarden onder controle te houden. 57% van de patiënten testen na 6 maanden gebruik van bloedglucosemeter met calculator vaker hun glucosewaarden, 53% begreep veel beter wat het belang is van glucosemeten en 38% was nauwkeuriger in het spuiten van insuline.” Zo dragen slimme glucosemeters bij aan ehealth en houdt het patiënten zelfstandiger.

(Visited 537 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *