Wat is data mapping

Wat is data mapping en waarom is het belangrijk?

“Data mapping” is een term die je vaak hoort. Het gaat dan om het in kaart brengen van data, maar wat wordt hier precies onder verstaan? En waarom is goede data mapping zo belangrijk?

Bij veel bedrijven is data erg belangrijk. Maar data kent vele vormen en zit opgeslagen in meerdere systemen. Om de ene database met de andere te kunnen laten communiceren, moet je in kaart brengen welke data er zijn, hoe de data er uitziet, en hoe deze kunnen worden ontsloten. Door de data binnen het bedrijf goed in kaart te brengen, kan veel geld worden bespaard. Het is bovendien belangrijk om veilig met gevoelige persoonsgegevens te kunnen werken. Ook wanneer data moet worden getransformeerd of gemigreerd, is data mapping absoluut noodzakelijk.

Data mapping: hoe werkt het?

In de kern is ‘data mapping’ het opstellen van instructies, waarmee de ene set informatie kan worden samengevoegd met een andere set informatie. Op deze manier kan data uit verschillende systemen worden gecombineerd. Dat ‘normaliseren’ van alle beschikbare data is ontzettend waardevol. Het geeft namelijk inzicht in datasets: waar is overlap, en waar is verschil? Data integration geeft antwoord op deze vragen en leidt vaak tot kostenbesparing, snellere verwerking van nieuwe data en je data security op orde.

Data mapping en privacy

Data mapping is sterk gekoppeld aan gevoelige (persoons)gegevens. Veel bedrijven hebben persoonsgegevens in hun systemen en hier moet zorgvuldig mee worden omgegaan. Zeker sinds de regels rondom privacy zijn aangescherpt in de AVG is dit extra belangrijk. Door middel van data mapping wordt er orde gebracht in de gegevens. De gegevens worden in kaart gebracht en dubbele of conflicterende data kan worden opgeschoond en blijft niet achter in systemen. Alleen op deze manier kan jouw bedrijf zorgdragen voor de nodige veiligheid.

Hoe werkt data mapping?

Data mapping kan op verschillende manieren. Als het gaat om kleine databestanden, dan kunnen programmeurs dit in sommige gevallen handmatig doen. Maar gaat het om grote bedrijven waarin een hoop data rondgaat, dan wordt er vaak voor een softwarematige oplossing gekozen. Er zijn meerdere grafische data-mapping tools die gebruikt kunnen worden waarmee de data uit verschillende systemen in kaart worden gebracht en aan elkaar worden gekoppeld.Het belang van data-mapping

Voor (grote) bedrijven kan het erg waardevol zijn om alle datasystemen en verschillende datasets aan elkaar te koppelen. Data mapping leidt tot meer compleet inzicht in de beschikbare gegevens. Op deze manier kunnen kosten worden bespaard en kan de veiligheid van (persoons)gegevens beter worden gegarandeerd.

(Visited 1.119 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *