grijze iphone 13
Jeremy Bezanger

Waarom de nieuwe iPhone 13 jouw geld (niet) waard is

De nieuwe iPhone 13 is sinds 24 september in winkels te verkrijgen. Als er een nieuw model in de iPhone serie bekend wordt gemaakt, is het voor veel mensen de vraag of ze moeten upgraden en van hun ‘oude’ iPhone af moeten stappen. Anderen zien juist een mooie kans om een iets ouder toestel te kopen, omdat deze goedkoper zijn geworden. Het heeft allebei zijn voordelen, dus je vraagt je misschien af: wat is de beste keuze voor mij?

De iPhone 13: wat is er allemaal anders?

De iPhone 13 is verre van een vernieuwende en innovatieve telefoon. Als je het vergelijkt met de iPhone 12, is het eigenlijk hetzelfde toestel, alleen dan in een nieuw jasje. Het design is vrijwel identiek gebleven, met de enige merkbare verandering de kleinere notch bovenaan het scherm. Dit betekent niet dat deze nieuwe iPhone geen veranderingen met zich meebrengt. Integendeel, de iPhone 13 heeft een veel langere batterijduur dan haar voorlopers. Ook zorgt de nieuwe A15 Bionic-chipset ervoor dat meerdere apps zonder vertraging tegelijk gebruikt kunnen worden.

De andere verandering zijn niet om over naar huis te schrijven. Het beeldscherm van de iPhone 13 is iets helderder, en helaas is een hogere verversingssnelheid van 120hz alleen beschikbaar bij de Pro en Pro Max modellen. De nieuwe camera’s aan de achterkant zijn een verwelkomde verandering voor iedereen die snel hun beeld scherp willen stellen, maar bieden voor de rest weinig verbetering aan. Hieronder nog de belangrijkste specificaties op een rijtje:

  • Gewicht: 173 gram
  • Schermformaat: 6’1 inch
  • Schermtype: OLED
  • RAM: 4GB
  • Batterijcapaciteit: 3095 mAh
  • Cameraresolutie: 12MP (beide lenzen)
  • Opslag: 128GB/256GB/512GB
  • Prijs: Vanaf €909,-

De iPhone 13 is naast de standaardversie ook beschikbaar in de versies Mini, Pro en Pro Max.

iphone-in-doos

Is een oudere iPhone mijn geld wel waard?

Mocht je in bezit zijn van een oudere iPhone, of als je aan het overwegen bent om een iPhone te kopen, dan vraag je je misschien af voor welke versie je nu precies moet gaan. De nieuwste versie is altijd de beste iPhone die je op het moment kan kopen, maar als je bijvoorbeeld helemaal geen behoefte hebt aan bizar veel opslag, of de sterkste camera, dan kan ik me voorstellen dat je liever geen €900 neerlegt voor een iPhone. In zo’n geval is de iPhone XS uit 2019 een mooie keuze voor jou. Het doet wel iets onder voor de iPhone 13, zo heeft het bijvoorbeeld een kortere batterijduur, maar betaal je er ook bijna €200 minder voor.

Ook is de iPhone SE uit 2020 een mooi model voor mensen die iets minder geld beschikbaar hebben. Deze iPhone is een revisie van de SE uit 2016, en één van de weinige ‘budget’ toestellen die Apple aanbied. Je merkt wel dat dit een iets ouder toestel is, vooral aan het design en de batterijduur, maar voornamelijk ook aan de prijs. Deze iPhone is slechts €400! Als je de moderniteit en vlotheid van een iPhone wil hebben, meer geen iPhone prijzen wil betalen, dan raad ik van harte de iPhone SE aan.

Een oudere iPhone is ook altijd een prima optie. De notie ‘ouder’ betekent niet dat deze technologie gebruiken die al weer verouderd is. Zo is de iPhone 12 ook een ‘oudere’ telefoon, en is die slechts een jaar oud. De iPhone 12, 11, XS en nog andere varianten zijn ook prima opties als je een high-end smartphone zoekt, maar geen €900 neer wilt leggen.

Alternatieve optie: refurbished iPhones

Veel mensen kopen liever geen tweedehands producten wat betreft smartphones. Dit is ook volledig begrijpelijk, je weet immers niet hoe de vorige eigenaar met dit product is omgegaan. Toch bestaat er op dit vlak ook een mooie uitkomst: refurbished smartphones. Dit zijn smartphones die door een vorige eigenaar worden ingeleverd bij een bedrijf. Vervolgens worden alle gegevens die op de telefoon staan verwijderd en wordt kapotte of oude hardware vervangen. Ook de software wordt grondig nagekeken, en krijgt waar nodig een update. Het grote voordeel van deze smartphones is dat ze véél minder kosten dan een eerstehands toestel. Zo kost een nieuwe iPhone 12 al snel meer dan €800, en betaal je voor een refurbished iPhone 12 al gauw €150 minder. Dat is zeker de moeite waard!

Meer weten over de nieuwste iPhone?

Kom je er niet uit? Onze collega’s van VergelijkWizard hebben een duidelijk overzicht van de nieuwste iPhone, en bieden jou nog meer informatie om er achter te komen wat het beste toestel voor jou is. Neem ook zeker daar een kijkje!

(Visited 242 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *