Voordelen lasertechniek ten opzichte van mechanische materiaalbewerking
Het toepassen van lasertechniek biedt volop praktische voordelen. Met behulp van een laser is het mogelijk om vrijwel ieder gewenst design te lasergraveren of uit te snijden op of uit verschillende materialen. Hierbij kan gedacht worden aan hout, glas, MDF, textiel, karton, papier, folie of metaal. Lasertechniek is een contactvrije materiaalbewerking. Als er gekozen wordt voor een mechanische materiaalbewerking moet het te bewerken materiaal worden vastgeklemd of vastgezet met vacuüm. Deze toepassing kost meer tijd. Daarnaast bestaat er de kans op beschadiging van het materiaal en zal er slijtage zijn aan de gebruikte gereedschappen zoals messen en boren. Daarnaast biedt lasertechnologie mogelijkheden om de fijnste motieven aan te brengen in materialen. Hierbij kan met maximale precisie gewerkt worden. Lasertechniek biedt mogelijkheden om individuele stukken, kleine series en grote series te produceren. Hierbij kan een kosteneffectief geproduceerd worden.
Wat zijn de mogelijkheden van het toepassen van lasertechniek?
Het toepassen van lasertechniek biedt volop mogelijkheden. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van een geavanceerde lasersnijmachine of laser graveermachine. Er zijn ook machines verkrijgbaar die deze functionaliteiten gecombineerd aanbieden. Lasertechniek kent vele toepassingen. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan het vervaardigen van stempels, papierafwerking, het vervaardigen of produceren van promotieartikelen of trofeeën, het maken van kunst- en nijverheidsproducten en het vormgeven van geschenken. Het behoort zelfs tot de mogelijkheden om foto’s te lasergraveren met een laser machine.
Hoe gaat het lasergraveren in z’n werk?
Het lasergraveren kan in zekere zin worden vergeleken met het printen. Hierbij wordt een layout gemaakt met behulp van een grafisch programma CorelDraw, Photoshop, AutoCAD, Illustrator of InkScape. Dit design wordt door een printerstuurprogramma doorgestuurd naar de laser machine. Bij lasergraveren wordt het materiaal zo sterk verwarmd door de laserstraal die (afhankelijk van de blootstellingstijd) de kleur verandert en een contrast maakt of het materiaal verdampt of verbrandt. De lasergravure die via deze methode wordt gemaakt is permanent en slijtvast. Bij het toepassen van deze techniek kan er de keuze worden gemaakt voor het raster- of het vector graveren. Het raster graveren wordt gezien als de standaard toepassing van de lasertechniek. Hierbij wordt de afbeelding (die samengesteld is uit een grote hoeveelheid pixels) regel voor regel en punt voor punt gegraveerd. Dit is een uitstekende techniek voor het invullen van grotere vlakken, het graveren van hout en het vormgeven van stempels. Het vector graveren (ook wel “scoring” genoemd) is een betere toepassing als er dunne lijnen moeten worden gegraveerd. Bij deze techniek worden de lijnen “vector per vector” door de laser gevolgd en tegelijkertijd gegraveerd.
Keuzemogelijkheden in verschillende lasertechniek machines
Er zijn diverse machines die kunnen worden gebruikt voor het laser graveren. Naast de eerder genoemde laser graveermachine én lasersnijder in een, kan er gekozen worden voor lasersnijmachines van een groter formaat en industriële markeerlasers. Daarnaast behoort het tot de mogelijkheden om te kiezen voor customized oplossingen en custom built lasermachines.
Lees ook: Deze drie printers zijn het meest populair onder consumenten