Beginnen met fotografie

Beginnen met fotografie: 5 tips

Sommige beginnende fotografen weten precies waar ze willen beginnen, andere hebben geen idee. Of je het nu makkelijk of moeilijk vindt, het is sowieso behoorlijk wat werk. Je moet de juiste camera kiezen en kopen en ook beslissen wat je vast wilt leggen. De eerste keer een investering maken is daarbij ook eng, het is een hoop geld en het lijkt alsof er een hoop fout kan gaan. Gelukkig is het tegengestelde waar en in dit stuk leggen we met 5 tips uit waarom. Het kopen van een camera wordt extra simpel door het camera uitzoeken stappenplan te volgen.

1. Bedenk wat je vast wilt leggen 

Voordat je geld gaat investeren is het een goed idee om te bedenken wat je wilt fotograferen. Voor het maken van sportfoto’s heb je een andere camera nodig dan wanneer je verjaardag kiekjes maakt. Welk onderwerp je ook kiest, je zit er nooit aan vast. Onthoud dat je altijd van onderwerp en fotografie-carrière kunt veranderen. Hieronder een aantal algemene onderwerpen waar je jezelf in kunt verdiepen:

  • Landschapsfotografie
  • Architectuurfotografie
  • Portretten
  • Natuurfotografie
  • Wild- en vogelfotografie
  • Sportfotografie
  • Straatfotografie
  • Macrofotografie
  • Vakantiefotografie
  • Commerciële of bedrijfsfotografie
  • Productfotografie

Dit zijn een paar algemene onderwerpen waar je aan kunt denken. Al deze onderwerpen zijn weer op te splitsen in niches. Bij natuurfotografie kun je bijvoorbeeld ingaan op losse bloemen, velden of bomen. Door een algemeen onderwerp te kiezen dat je interesseert, is het makkelijker om te focussen en te oefenen.

2. Kies de juiste camera 

Nu je een idee hebt over het soort fotografie dat je wilt gaan beoefenen, is het tijd om een camera te kopen. Hieronder een aantal belangrijke tips

  • Het formaat van de sensor is belangrijker dan het aantal megapixels (hoe groter, hoe beter)
  • Kies je een compact-, systeem of spiegelreflexcamera?
  • Let op het formaat en gewicht van de camera
  • Is de camera weerbestendig? – bijvoorbeeld een action camera of GoPro
  • Zijn er veel lenzen beschikbaar en wat kosten deze?
  • Hoe veel beelden per seconde kun je maken?
  • Fotograferen in RAW kan in een later stadium belangrijk zijn
  • Is er een (vari-angle) kantelbaar aanraakscherm aanwezig?
  • Kies een budget voor het totale pakket (camera, lenzen, tas, geheugen etc.) en ga hier niet met meer dan 10% overheen.

Wil je de camera meenemen op wandeltochten, dan is het handig om op het gewicht en formaat van de camera te letten. Door lenzen, accu’s en accessoires kan het gewicht namelijk snel oplopen. Voor fotograferen in de natuur is het handig om een camera body te hebben die tegen waterdruppels kan.

Op een gegeven moment wil je waarschijnlijk nieuwe extra lenzen kopen. Afhankelijk van het cameramerk en sensorformaat kunnen deze behoorlijk oplopen in prijs. Lenzen voor full frame camera’s zijn over het algemeen duurder dan voor kleinere sensoren. Onderzoek vooraf hoe duur extra lenzen zijn en neem dit mee in je budget.

Camerasoorten 

Begin je met fotografie, dan kun je over het algemeen uit drie camerasoorten kiezen:

  • Compact camera
  • Systeemcamera
  • Spiegelreflexcamera

Compact camera 

Vandaag de dag worden de camera’s van high-end smartphones steeds beter en gaan compact camera’s bijna voorbij. Maar een compact camera heeft een aantal voordelen. Zo is deze camera klein en licht, gespecialiseerd in fotografie, met optische zoom en veel toegewijde knoppen en functies. Ideaal voor de fotograaf die altijd een sterke en kleine camera bij zich wil hebben. Voor dagelijks gebruik of wandeltochten.

Systeemcamera 

De systeemcamera is de populairste camera van dit moment. Deze digitale camera laat je lenzen verwisselen en dat geeft je creatieve vrijheid. Elke systeemcamera soort heeft een automatische functie, maar de iets geavanceerdere modellen laten je alles zelf instellen. Systeemcamera’s zijn goed voor elk soort fotografie en ook film. Je kunt kiezen voor een algemene ‘kit-lens’ die inzoomt van bijvoorbeeld 14-140mm. Deze lenzen hebben redelijke kwaliteit en zijn goed voor dagelijks en all-round gebruik. Professioneler zijn de toegewijde zoom- en prime lenzen. Deze hebben een groter maximaal diafragma en betere algehele kwaliteit.

Spiegelreflexcamera 

De spiegelreflexcamera’s hebben een spiegeltje dat het binnengekomen licht naar de optische zoeker reflecteert. Er worden er steeds minder van gemaakt en ze zullen binnenkort niet meer te koop zijn. Dat betekent dat ze juist goed zijn voor beginners, omdat ze minder duur zijn. Ze zijn minder toekomstbestendig en vaak ook wat zwaarder. Gelukkig zijn er lichte modellen van maar een paar honderd gram.

Formaat van de sensor

Er zijn verschillende soorten sensoren die allemaal een ander formaat hebben. De sensoren die je het meest tegenkomt in systeem- en spiegelreflexcamera’s zijn: Micro FourThirds, APS-C en Full Frame.

Full Frame sensor: De Full Frame sensor is de grootste van de drie, heeft een afmeting van 36 x 24mm en worden ook wel 35mm sensoren genoemd. Hoe groter de sensor, des te meer licht en informatie wordt opgevangen. Dat is een groot voordeel en komt de beeldkwaliteit ten goede. Maar een nadeel is dat deze sensoren een stuk duurder zijn dan kleinere sensoren. De grotere sensoren zorgen ook voor grotere en zwaardere camera’s. De kleinere sensoren werken met een ‘crop/vergroting’ vergeleken met de 35mm Full Frame sensor.

Full Frame sensor gebruik: Goede voor landschaps-, architectuur-, straat-, natuur- en portretfotografie.

APS-C sensor: Deze sensor heeft een 1.5 of 1.6x crop. Dat betekent dat je iets verder bent ingezoomd dan op een Full Frame sensor. Dat is handig als je dichterbij je onderwerp wilt zijn zonder dat je een extra grote zoomlens hoeft te kopen. Camera’s met een APS-C sensor zijn doorgaans goedkoper dan camera’s met Full Frame sensoren.

APS-C sensor gebruik: Straat-, vogel/wild-, sport- en macrofotografie. (voor macrofotografie heb je een speciale macrolens nodig)

Micro FourThirds sensor: De MFT-sensor heeft een vergroting van 2x en vind je alleen in Panasonic en Olympus camera’s. Over het algemeen zijn camera’s met APS-C en MFT-sensoren kleiner en lichter.

APS-C sensor gebruik: Straat-, portret-, wild- en sportfotografie.

Voor alle sensoren geld dat je ze voor elk soort onderwerp kunt gebruiken, maar ze hebben hun eigen sterkte- en zwaktepunten.

3. Ga proberen

De beste manier om beter te worden is door aan de slag te gaan. Ga de straat op voor straatfotografie, zet lampen neer in de studio voor het vastleggen van je model en begin met kadreren bij mooie landschappen. Zoals met veel dingen in het leven word je beter door het veel te doen.

4. Doe wat de professionals doen 

Afkijken en nadoen is niet erg. Dit is de beste manier om beter te worden en op termijn je eigen stijl te ontwikkelen. Nadoen en afkijken geld voor de voorbereiding, het fotograferen en nabewerken. Zorg ervoor dat je samenwerkt met mensen die beter zijn dan jij en stel elke vraag die je wilt stellen. Ken je geen mensen met wie je op kunt trekken, spendeer dan tijd aan het kijken van video’s. Vele fotografen hebben leren fotograferen en nabewerken door video’s en tutorials te kijken. Zorg er wel voor dat je op een gegeven moment je eigen stijl vindt.

5. Maak fouten en wees niet bang 

Het meeste leer je misschien wel door fouten te maken. Spullen vergeten, beginnen met een shoot zonder geheugenkaart, slechte foto’s door foute belichting of instellingen of het niet maken van een back-up. Al deze dingen zijn gebeurd bij professionals en de wereld is niet vergaan.

Met deze vijf tips kun je aan de slag als je wilt beginnen met fotografie. Vergeet niet dat het gewoon beginnen de belangrijkste stap is en dat je altijd je spullen kunt verkopen of juist opzoek kunt gaan naar een nieuwe camera deals.

(Visited 269 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *