Verschillen dashcams en dashcam-applicaties
Bron afbeelding: dashcamshop.com

Het verschil tussen dashcams en dashcam-apps?

De dashcam is een leuke gadget voor aan je autoraam. Hiermee kun je mooie autoroutes vastleggen en later terugkijken. Daarnaast is de gadget tevens handig als je te maken krijgt met een verkeersongeluk. Iets dat je hopelijk niet overkomt! Maar laten we realistisch zijn; tegenwoordig gebeuren er steeds vaker ongelukken door smartphonegebruik achter het stuur. De dashcam is hierbij jouw ooggetuige op de weg. Tegenwoordig zijn er ook veel dashcam-apps beschikbaar in de Google Playstore en in de App Store van Apple. Met een dashcam-app kun je je telefoon gebruiken als dashcam. De meegeleverde software zorgt ervoor de je telefoon opnames maakt van de rit. Maar wat zijn nu de daadwerkelijke verschillen tussen dashcams en dashcam-apps? Hieronder bespreken we alle voor- en nadelen.

De kosten

Eén van de grootste verschillen tussen de twee mogelijkheden, is de aanschafprijs. Als je een redelijke dashcam wilt aanschaffen betaal je al snel 100 euro. Voor luxe dashcams ligt de prijscategorie tussen de 150 en 400 euro. De meeste dashcam-apps zijn daarentegen gratis te downloaden maar vragen bij een upgrade of volledige versie wel kosten tussen €0,50 en €5,00.

De cameralens

Ten opzichte van smartphones hebben bijna alle dashcams een groothoeklens. Dit betekent dat de lens van een dashcam meer ziet dan de lens van een smartphone. De beelden van een dashcam bieden dus meer (over)zicht waardoor er meer wordt opgenomen. Daarnaast hebben dashcams ook een nachtvisie-modus waardoor het apparaat ook in de nacht duidelijke beelden kan vastleggen. Gebruik je een dashcam-app in de nacht, dan is de kans groot dat je weinig tot geen beeld hebt. Als we kijken naar het aantal megapixels is er zowel bij dashcams als smartphones veel diversiteit in kwaliteit. De goedkopere varianten hebben vaak ook een minder scherpe camera; dit geldt voor beide apparaten.

Functies

Een zeer belangrijke functie die ontbreekt en ook niet mogelijk is bij een dashcam-applicatie, is de parkeermodus. Wanneer een dashcam op parkeermodus staat start hij automatisch met opnemen wanneer er beweging wordt waargenomen. De dashcam-app staat natuurlijk op je smartphone en die neem je mee als je uit de auto stapt.

Bijna alle dashcam-applicaties bieden de mogelijkheid om de filmbestanden te uploaden naar een cloud-account. De bekende dashcam-app Nexar heeft zelfs een eigen cloud waar de opnames automatisch naartoe worden verstuurd. Zo voorkom je dat jouw telefoongeheugen binnen no-time vol zit met dashcam-filmpjes.

Nieuwe dashcams zoals de Thinkware F770 hebben vaak een wifi-functie waardoor je de opnames eenvoudig kan terugkijken op een tablet of smartphone. De dashcam kan beelden streamen naar de smartphone of tablet zodat je live kan meekijken naar wat er voor je auto gebeurt. Handig als je bijvoorbeeld de auto uitleent! Naast het streamen bieden veel dashcams de optie om de gemaakte opnames via wifi te downloaden op je smartphone of tablet.Tot slot is het belangrijk om te achterhalen of jouw telefoon overhit kan raken wanneer deze meerdere uren als dashcam functioneert. Vaak zijn smartphone er namelijk niet op gebouwd om urenlang te filmen. In Google’s Playstore en Apple’s App Store zijn meerdere apps te vinden om de temperatuur te meten.

Kortom: de keuze voor een dashcam-app of dashcam is afhankelijk van je wensen, behoeften, doeleinden en smartphonemogelijkheden. Maar, zit je tijdens het rijden toch stiekem vaak op je telefoon? Stopt daar dan mee en gebruik je smartphone, middels een dashcam-app, als dashcam.

(Visited 804 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *