ip camera feitjes

4 feiten en 4 mythes over IP camera’s

Steeds vaker zien we IP camera’s om ons heen. Particulieren gebruiken het voor extra beveiliging van het huis, maar ook bij bedrijven en instellingen worden IP camera’s gebruikt.

De feiten

 1. De kosten variëren sterk
  Je hebt zeer betaalbare IP-camera’s van 70 à 80 euro, maar ook IP-camera’s van een paar honderd euro en zelfs van ruim 1000 euro. Afhankelijk van de kwaliteit en functionaliteit van de camera verschilt de prijs dus flink.
 1. Uiteenlopende filmkwaliteit
  Een van de factoren waardoor de kosten sterk uiteenlopen, is de resolutie van een IP camera. Hoe hoger de resolutie, des te hoger meestal ook de kosten. Je hebt IP camera’s met super HD filmkwaliteit, maar ook camera’s met iets minder fijn beeld.
 1. Verschillende IP camera’s
  Over het algemeen is het belangrijkste onderscheid tussen IP camera’s het gebruik voor binnen of buiten. Daarnaast heb je speciale WiFi IP camera’s en Pan Tilt Zoom (PTZ) IP camera’s, die in het ene geval voor gebruik binnen en het andere geval voor buiten geschikt zijn.
 1. Ingezet op vele plaatsen
  IP camera’s worden tegenwoordig op vele plaatsen gebruikt. De belangrijkste plekken zijn:
 • Scholen: bijvoorbeeld voor het monitoren van activiteiten op de speelplaats of in gangen.
 • Banken: voor het bewaken van pinautomaten binnen en buiten.
 • Transportsector: voor het monitoren van activiteiten op vliegvelden, in bussen en op treinstations.
 • Fabrieken: voor het monitoren van bijvoorbeeld een productieproces.
 • Winkels (retail): o.a. voor bewaking in de winkel en monitoring van activiteiten op moeilijk zichtbare plekken.

De mythes

 1. Netwerkcamera’s zijn duurder dan analoge camera’s
  Veel mensen denken dat een netwerkcamera altijd duurder is dan een analoge camera. Toch hoeft dit niet het geval te zijn. Dit hangt helemaal af van de kwaliteit, de functionaliteit en bijvoorbeeld de accessoires die je nog nodig hebt. Je hebt hele dure analoge camera’s, terwijl je tegenwoordig steeds beter betaalbare IP camera’s hebt.
 1. De data-overdracht bij IP-camera’s overbelast mijn netwerk
  Angstig dat de aanschaf van een IP-camera je netwerk flink gaat belasten? Dat zou kunnen, maar is niet per definitie het geval. Het hangt helemaal af van de opslagruimte die je hebt en van je online provider. Probeer dit wel voor je aankoop zo goed mogelijk te plannen en kijk goed naar de bandbreedte. Wellicht dien je bepaalde omstandigheden nog te optimaliseren voor je de IP camera aanschaft.
 1. De data-overdracht is onveilig
  Dit is niet meer het geval. Tegenwoordig zijn IP camera’s en hun software echt veilig en heb je vele mogelijkheden om de beveiliging nog extra op te schroeven. Een handig artikeltje over het beveiligen van je IP camera vind je op About.com.
 1. IP bewaking is niet betrouwbaar
  Niet iedereen vindt een IP camera betrouwbaar voor het opnemen van beelden. Mensen die permanente videobewaking willen, vinden het soms lastig om te vertrouwen op IP bewaking – neemt het echt altijd beelden op? En mis je geen fragmenten?

IP bewaking is niet per se minder betrouwbaar dan andere manieren van videobewaking. Wel is het cruciaal dat je een goede, betrouwbare internetverbinding hebt. Kijk dus niet alleen naar een betrouwbare IP camera, maar richt ook je internet zo in dat je zeker weet dat alle beelden overgedragen worden.

Belangrijk is dus dat je bij de aanschaf van een IP camera niet alleen naar de camera zelf, maar ook naar de context van je IP camera: hoe is het gesteld met je internetverbinding, modem en router? En met de opslagruimte op je laptop? Een goede IP camera gecombineerd met de juiste context zorgt voor de beste prestaties.

Dit artikel werd je aangeboden door Epine Camerashop, online shop met IP camera’s en accessoires.

(Visited 494 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *