Dashcams autocamera's
http://commons.wikimedia.org/

Alles wat je moet weten over autocamera’s

De dashcam zie je tegenwoordig steeds vaker in de Nederlandse auto. Maar wat is een dashcam nou precies? En waar kan hij voor gebruikt worden? Hier zetten wij alles wat je moet weten over dashcams voor je op een rijtje.

Wat is een dashcam?

Een dashcam, of autocamera, is simpel gezegd een kleine camera die bevestigd kan worden op het dashboard of de voorruit van de auto. Als je dashcam eenmaal is ingeschakeld, filmt deze constant. Tijdens het rijden hoef je dus niets meer met de dashcam te doen. Dashcams zijn al langere tijd populair in Rusland en werden al eerder gebruikt in politievoertuigen en ambulances, maar worden nu ook steeds vaker in Nederlandse personenauto’s geplaatst.

Waar kan de dashcam voor gebruikt worden?

De werking van een dashcam is eigenlijk te vergelijken met de zwarte doos in een vliegtuig: alles wat zich voordoet tijdens de autorit wordt opgenomen. Daarnaast slaan veel dashcams GPS gegevens op, zoals locatie en snelheid. Dashcams zijn hierdoor bijzonder geschikt om ongelukken en andere voorvallen op te nemen, en leveren zo bewijs op voor eventueel politieonderzoek of de verzekering in geval van schade. Daarnaast kunnen dashcams gebruikt worden om inbraken of overvallen in auto’s op te nemen. Het is dus altijd verstandig om de dashcam door te laten filmen, ook als je in de file staat of de auto geparkeerd is.


Dashcam in actie. In Nederland gaat het er vrij rustig aan toe in vergelijking met bijv. Rusland.

Zijn dashcams legaal in Nederland in België?

Het gebruiken van een dashcam is in Nederland en België geheel legaal. Het is echter wel belangrijk om rekening te houden met de herkenbaarheid en privacy van de gefilmde personen in geval van openbaarmaking van de opgenomen beelden.

Hoe gebruik ik een dashcam? 

Het gebruik van een dashcam is simpel:

  • Plaats een geheugenkaart in de camera;
  • Plaats de zuignap van de camera tegen de voorruit;
  • Sluit de kabel aan op een energiebron, bijvoorbeeld de sigarettenaansteker;

De camera is nu klaar voor gebruik.

Welke soorten dashcams zijn er?

Er zijn drie soorten dashcams:

Single-lens

Een camera met een enkele lens is de meest standaard dashcam. Het gebruik van deze camera komt overeen met een normale camcorder. De camera filmt in één enkele richting, over het algemeen vooruit naar buiten. Soms worden er twee single-lens camera’s per auto gebruikt: één op de voorruit en één op de achterruit, om zo een volledig beeld op te nemen.

Multiple-lens

Multiple-lens camera’s filmen in meerdere richtingen tegelijkertijd. Meestal wordt één lens gebruikt om vooruit te filmen wat er voor de auto gebeurt, en één lens filmt achteruit wat er in de auto zelf gebeurt. Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn wanneer de bestuurder van de auto niet de eigenaar is, zoals bij een huurauto.

Rear-view mirror style

Deze camera’s worden op de achteruitkijkspiegel van de auto geplaatst en filmen vooruit. Dit type camera is vooral handig als je zoekt naar een onopvallende oplossing: de camera is niet zichtbaar als deze uitstaat.

Geheugen en opslag

Alle beelden worden opgeslagen op een geheugenkaart en de fragmenten worden meestal opgeslagen in stukjes van 1, 3 of 5 minuten, zodat de bestanden makkelijker te uploaden zijn op een computer. Als de geheugenkaart vol is, wordt er over het bestaande materiaal heengefilmd. Dit staat bekend als ‘loop recording’ en is één van de typische kenmerken van een autocamera. De camera overschrijft zijn geheugenkaart uit zichzelf, zodat je er nooit op hoeft te letten. Vaak haal je de geheugenkaart er toch pas uit als je iets bijzonders hebt meegemaakt.

Ben jij van plan om een dashcam aan te schaffen? Of zie je de toegevoegde waarde er (nog) niet van? Laat het weten in de reacties.

Dit artikel werd je aangeboden door Epine Dashcams. Het grootste assortiment autocamera’s van Nederland: dashcams kopen en vergelijken.

(Visited 451 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *