Wat is Augmented Reality?

Wat is Augmented Reality en wat kun je ermee?

Augmented Reality moet je niet verwarren met Virtueel Reality. Bij Virtueel Reality wordt er een virtuele werkelijkheid gecreëerd. Door het manipuleren van je zintuigen lijkt het net of je in een andere wereld bent. Terwijl Augmented Reality een toevoeging is van de werkelijkheid. Maar wat kun je met Augmented Reality dan precies? In dit artikel bespreken we wat dit is en wat je ermee kunt.

Wat is Augmented Reality?

De filters die je fictief op je gezicht kan plaatsen en de animaties die je op je camera beeld kan laten bewegen op Snapchat, zijn Augmented Reality. Doordat de techniek steeds geavanceerder wordt, is het lastig om duidelijk te beantwoorden wat het precies is. Kort gezegd leg je bij Augmented Reality extra informatie over de werkelijkheid. Dit kan  door middel van een AR-bril die een speciale prismalens bevat maar ook via het beeldscherm van je smartphone. In tegenstelling tot Augmented Reality heb je bij het gebruik van VR apparatuur nodig zoals een VR-bril, sensoren of afstandsbedieningen die je bewegingen registreren.

Wat kun je er allemaal mee?

Augmented Reality wordt al op veel manieren toegepast. Niet alleen Snapchat gebruikt AR maar ook andere bedrijven passen dit toe. Pokémon GO is ook een voorbeeld van Augmented Reality: wanneer je een Pokémon wilt vangen verschijnt de Pokémon op je beeldscherm in de werkelijke wereld.  Maar Augmented Reality heeft nog veel meer mogelijkheden.

Kijk of een meubelstuk leuk staat in de huiskamer

Ikea en Bol.com bieden de mogelijkheid om door middel van AR te kijken of een meubel leuk staat in je huiskamer. Richt de camera van je smartphone op de plek waar je bijvoorbeeld jouw nieuwe bank wilt zetten en op het beeldscherm kun je zien hoe de nieuwe bank in je woonkamer staat.

Toepassen op medisch gebied

Augmented Reality biedt mogelijkheid voor verbetering in medische trainingen, zoals operaties beter uitvoeren en levens te redden. Zo kan tijdens een operatie de belangrijkste informatie op de huid van de patiënt worden weergeven. Hierdoor kan de chirurg meer oog houden op de ingreep zelf.

Informatie op je autoruit

Met een Heads UP Display maak je autorijden makkelijker. Je kunt hiermee uit het raam kijken en tegelijkertijd belangrijke informatie lezen zoals je snelheid en benzinemeter. Dit is mogelijk doordat belangrijke informatie op je autoruit wordt geprojecteerd. De bedoeling is dat je hierdoor langer je blik op de weg kan houden en dus het autorijden veiliger maakt.

Digitale spiegels

Lego winkels maken het mogelijk om de inhoud van de doos te zien. Wanneer je een legodoos voor de camera houdt, projecteert het scherm niet alleen jezelf en alles eromheen maar ook hoe het Lego ontwerp eruitziet als het gebouwd is.

Daarnaast zijn er ook vele manieren om Augmented Reality op je marketing toe te passen om zo meer omzet uit je bedrijf te halen.

Toekomst van Augmented Reality

AR ontwikkelt de laatste jaren in een stroomversnelling. De kans is groot dat de smartglass zijn opkomst weer gaat maken. Google was hier al heel ver mee maar heeft het project toch gestopt. Een smartglass is zeer geschikt voor AR omdat je niet constant naar het beeldscherm van je smartphone hoeft te kijken maar het recht voor je ziet. Ook ga je steeds meer een combinatie krijgen van de VR en AR-wereld, dit wordt ook wel Mixed Reality genoemd. Apple biedt met de nieuwe IOS12 besturingsupdate meer mogelijkheden voor ARkit, een framework voor app-ontwikkelaars.

Weet jij nog meer mogelijkheden met Augmented Reality? Laat het weten in een reactie hieronder. Of deel dit artikel met je vrienden en familie en informeer ze over deze grote ontwikkeling.

 

(Visited 365 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *