Refurbished Elektronica kopen

De opkomst van Refurbished Elektronica

In deze tijd waar technologie een centrale rol in ons leven heeft, zie je ze steeds vaker: refurbished elektronica. Niet alleen online webshops maar zelfs fysieke winkels bieden ze aan. Maar wat zijn deze refurbished producten precies en waarom zijn ze de laatste jaren zo populair? In dit artikel zullen wij trachten alles omtrent refurbished elektronica zo duidelijk mogelijk uit te leggen, zodat jij volledig geïnformeerd bent voor een mogelijke aankoop.

Wat zijn refurbished elektronica precies?

Veel nieuwe elektronica zoals laptops, smartphone, tablets en meer worden vaak na aankoop teruggestuurd. Soms gebeurt dit vanwege een defect, fout of een ontevredenheid. Waar nodig is worden deze apparaten gerepareerd door de fabriek en teruggestuurd naar de winkel. In de tussentijd heeft de originele eigenaar een nieuw toestel gekregen of een ander product gekocht. Het oude gerepareerde product kan niet meer verkocht worden als ‘nieuw’ product, terwijl hij eigenlijk perfect werkt. In dat geval kan een winkel dit apparaat grondig testen en controleren, om het vervolgens als refurbished elektronica te verkopen. Eigenlijk zijn het dus tweedehands producten, maar in plaat van een stoffige zolder worden deze producten geleverd vanuit een betrouwbare winkel met eigen garantie.

Waarom worden refurbished elektronica steeds populairder?

Of het nu gaat om laptops, telefoons of tablets, elektronica wordt steeds duurder. Zo betaal je voor de nieuwste telefoons en laptops al snel meer dan duizend euro per stuk. Heel veel mensen hebben dit er simpelweg niet voor over, maar willen wel de hoge kwaliteit die deze producten bieden. Hier komen refurbished producten bij kijken. Vanwege het karakter van deze producten zijn ze significant goedkoper, terwijl ze dezelfde kwaliteit garanderen van zowel product als service. Met volledige garantie hoef je je geen zorgen te maken over eventuele defecten die in het leven van het product op kunnen treden. Dit is de grootste reden waarom refurbished elektronica zo populair is.

De andere reden is omdat er steeds meer telefoons, tablets en laptops worden verkocht. Dit betekent dat er ook een groter deel wordt teruggestuurd. Toch zijn er vaak maar enkele refurbished elektronicaproducten beschikbaar van een specifiek model. Het kan dan ook even zoeken zijn voordat je een specifiek product gevonden hebt.

Hoe worden refurbished elektronica gecontroleerd?

Refurbished elektronica wordt dus verkocht door een professioneel bedrijf in plaats van een particuliere verkoper. Om deze reden is het belangrijk dat de hoogste kwaliteit gegarandeerd wordt. Natuurlijk is elk product anders maar over het algemeen gaat de refurbishment via een bepaald concept:

  1. Technische Controle. Eerst wordt de elektronica grondig geïnspecteerd. Denk hierbij aan een volledige controle op de onderdelen van het apparaat. Dingen als de accu, het moederbord en het beeldscherm worden hier uitvoerig gecontroleerd.
  2. Vervangen en Repareren. Mochten er problemen aangetroffen worden, dan wordt de betrokken onderdelen gerepareerd of vervangen door nieuwe onderdelen.
  3. Data verwijderen. Alle gegevens van de vorige gebruiker worden compleet verwijderd. Het product wordt helemaal leeg gemaakt zoals dat ook in de fabriek gedaan wordt.
  4. Updaten van software. Het nieuwste besturingssysteem en de nieuwste software worden op het apparaat geïnstalleerd. Hierdoor weet je zeker dat het refurbished apparaat altijd up to date is.
  5. Eventueel vuil of bedrijfsmarkering wordt grondig van het apparaat verwijderd. Dankzij speciale reinigingsprocessen wordt het apparaat helemaal schoon zonder dat dit enige schade op kan leveren.
  6. Nu dat het apparaat klaar is voor gebruik wordt het nog één maal helemaal getest. Duiken er geen problemen op dan is hij klaar voor de laatste stap.
  7. Het apparaat wordt in zijn originele doos gedaan voor verkoop. Eventuele originele laders en accessoires worden meestal meegeleverd indien dit van toepassing is.

Beoordeling refurbished elektronica

Afhankelijk van de staat van het product krijgt het een gradering. Meestal ligt dit ergens tussen de 3 en 5 sterren. Heeft een product 5 sterren, dan is het product eigenlijk nieuw. Misschien heeft het product een onopvallend krasje maar met het blote oog is een 5 sterren product meestal niet van nieuw te onderscheiden. Aan de andere kant van het spectrum staat 3 sterren. Heeft een product 3 sterren dan is het nog steeds perfect geschikt voor de verkoop, maar heeft hij wel enige gebruikssporen. Denk hierbij aan een deukje in het apparaat of een diepere kras op de achterkant.

Naast sterren kan de kwaliteit van het product ook aangegeven worden met een letter of benaming. Andere veel gebruikte indicatoren zijn (op volgorde van 5 sterren naar 3 sterren):

  • A-grade, B-grade, C-grade
  • Zo goed als nieuw, Zeer goed, Goed
(Visited 419 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *