onbekende android smartphones

Android smartphones van minder bekende telefoonmerken

Iedereen is wel bekend met populaire smartphone merken als Apple, Samsung, Huawei, Nokia, Motorola en Sony. Een deel van deze telefoonmerken was in de jaren 90 al actief op de markt voor mobiele telefoons (in de tijd dat smartphones nog niet bestonden). De laatste jaren zijn er echter steeds meer smartphone merken bijgekomen, en veel daarvan zijn bij het grote publiek nog niet of nauwelijks bekend. Een aantal van deze minder bekende telefoonmerken lichten we in dit artikel uit. Er zijn namelijk leuke wetenswaardigheden over sommige van deze merken. Misschien dat jouw keuze als je een nieuwe smartphone gaat aanschaffen in de toekomst dan ook wel juist op één van deze merken komt te vallen en niet meer op één van de traditionele, bekende merken. Hoe dan ook winnen de minder bekende telefoonmerken populariteit ten koste van de populaire telefoonmerken.

Xiaomi

Lastig uit te spreken voor veel mensen die het Chinees niet beheersen… Xiaomi is namelijk een Chinese smartphone fabrikant. Sinds enkele jaren zijn de smartphones van dit bedrijf ook in Nederland echt populair aan het worden. Het marktaandeel van Xiaomi stijgt dan ook lekker door.

Opvallend is ook het behoorlijke aanbod aan verschillende soorten Xiaomi smartphones. Dit overstijgt zelfs het aanbod van sommige veel bekendere smartphone merken als Sony en HTC. De prijs van Xiaomi toestellen is voor veel mensen een reden om juist voor een smartphone van dit merk te kiezen. Voor zo’n 200 tot 300 euro heb je al één van de nieuwere topmodellen van Xiaomi, zoals de Mi 9 en Mi 9 SE. Maar ook voor zo’n 100 euro kun je al klaar wezen… Dit kan bijvoorbeeld met de Redmi 6A of 7A, of de Redmi Go, die in december 2019 zelfs al voor minder dan 100 euro verkrijgbaar waren.

Toestellen van Xiaomi worden wel volop verkocht in Nederland, maar het bedrijf is zelf niet actief in Nederland. Dit kan een nadeel zijn, want even de klantenservice van dit bedrijf bellen als je wat met je toestel hebt, dat is er gewoonweg niet bij. De meeste webwinkels bieden echter gewoon fabrieksgarantie, dus mocht je toestel kapot zijn, dan krijg je gewoon een vervangend exemplaar als dit binnen de garantieperiode valt. De software van Xiaomi is in het Engels, en niet Nederlandstalig. Maar dit hoeft geen probleem te zijn natuurlijk als je Engels gewoon goed is.

CAT

CAT is ook wel bekend als Caterpillar. Je kent dit merk misschien wel van de machines die je in de bouw ziet rijden, zoals graafmachines. CAT maakt echter ook smartphones, iets wat veel mensen niet weten. De smartphones van dit merk zijn vooral aantrekkelijk voor mensen die bijvoorbeeld in de bouw werken, of ander werk doen, waarbij zij vies worden of in een omgeving verkeren met veel stofdeeltjes. Een robuuste telefoon biedt dan uitkomst, en CAT richt zich speciaal op het maken van dit soort smartphones.

Het marktaandeel van dit bedrijf qua smartphone verkoop is beperkt, omdat het een ‘niche’ is waarop het bedrijf zich richt. CAT had in 2019 twee smartphone series, namelijk de B-lijn en de S-lijn. De toestellen uit de B-lijn, zoals de B25, de B30 en de B35 hebben een zacht prijsje, rond of onder de 100 euro. De toestellen uit de S-lijn, zoals de S41, S60 en S61 zijn iets meer aan de prijs, maar deze toestellen komen dan ook met een veel grotere opslagmogelijkheid dan de Cat toestellen uit de B-lijn, namelijk 16GB, 32GB of 64GB. De hiervoor genoemde B-lijn toestellen van Caterpillar hebben nauwelijks opslagmogelijkheid, 1GB of minder. Deze telefoons zijn dus vooral bedoeld om even een belletje te plegen, of een berichtje te sturen, maar niet om uitvoerig foto’s en video’s op te slaan.



Fairphone

De naam zegt het al… het gaat hier om een ‘eerlijke telefoon’. Althans, de oprichter van dit bedrijf, de ondernemer Bas van Abel, streeft ernaar om de hele levenscyclus van de Fairphones positief van invloed te laten zijn op de werkomstandigheden en de leefomgeving. Leuk is dat het hier om een Nederlands bedrijf gaat, dat echt oog heeft voor duurzaamheid, in tegenstelling tot vele andere bedrijven die smartphones produceren. Op dit moment, eind 2019, is alleen de Fairphone 3 verkrijgbaar, voor een bedrag rond de 450 euro. De voorgangers waren de Fairphone 1 en 2, die verschenen in de jaren 2014 en 2016.

Wil je echt bijdragen aan een betere en duurzame wereld? Dan is een Fairphone waarschijnlijk de beste keuze. Uniek aan het Fairphone project is verder dat het tot stand is gekomen via Crowdfunding.

Andere minder bekende smartphone merken

Daarnaast zijn er nog veel andere smartphone merken die interessant kunnen zijn, als je je niet orienteert op een toestel van een regulier merk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan OnePlus en Oppo, twee merken die de laatste jaren sterk aan populariteit hebben gewonnen in Nederland. Zo schreven we eerder al over de OnePlus 6, een degelijk mid-range toestel. Andere merken die je verder nog zou kunnen bekijken zijn RugGear, Wiko en Honor. Merken die smartphones aanbieden die doorgaans een stuk goedkoper zijn, en prima kunnen volstaan voor de manier waarop veel mensen hun smartphone gebruiken.

(Visited 862 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *