laptop schade

Laptop nat geworden? Zo beperk je de schade

Laptop waterschade, je moet er niet aan denken. Het ergste wat er kan gebeuren is dat deze niet meer te redden valt of dat de schade ongelooflijk veel gaat kosten om te herstellen. Helaas is waterschade niet altijd te voorkomen. Je hoeft maar net even afgeleid te raken en een kop koffie om te stoten en je laptop kan ongelooflijk veel schade oplopen. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je dit kunt beperken. Hoe sneller je reageert, hoe groter de kans dat dit werkt. Met behulp van onderstaande tips kom je al een heel eind. 

Schakel de laptop direct uit 

Allereerst is het belangrijk om kortsluiting te voorkomen. Zodra dit ontstaat, is de laptop bijna niet meer te redden. Heeft jouw macbook waterschade opgelopen? Schakel deze dan zo snel mogelijk uit. Verwijder de batterij en haal de laptop van de stroom af. Vergeet ook zeker niet om andere losse kabeltjes te verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan een muis of een usb-kabel. Ook deze kunnen onnodig kortsluiting veroorzaken. Wacht hier niet te lang mee. Dit is het eerste wat je moet doen. Zelfs als je niet zeker bent of het water invloed heeft gehad op jouw laptop. 

Geef de vloeistof nauwelijks kans om binnen te dringen 

Met een beetje mazzel blijft de vloeistof op de laptop liggen. In dat geval is het nog niet naar binnen gedrongen en heeft het nog geen essentiële onderdelen van de laptop aangetast. Als je te lang wacht, sijpelt het uiteraard wel naar binnen. Daarom is het belangrijk om de laptop zo spoedig mogelijk om te keren en de vloeistof eruit te laten lopen. Zo voorkom je dat de meeste inwendige onderdelen waterschade oplopen. Gebruik vervolgens een droge doek om de buitenkant van de laptop zo snel mogelijk droog te deppen. 

Controleer de buitenste onderdelen en open dan de laptop 

Maak vervolgens alle buitenste onderdelen goed droog en controleer de binnenkant van de laptop. Dat laatste vind je wellicht spannend om te doen als je dit nog nooit eerder hebt gedaan. Heb je niet het idee dat dit je zelf gaat lukken? Schakel dan hulp in. Zo weet je zeker dat de laptop op de juiste manier wordt geopend en onderdelen niet onnodig beschadigd raken. 

Drogen 

Zodra je alles op het eerste zicht gedroogd hebt, wordt het tijd om de laptop verder aan de lucht te laten drogen. Het is belangrijk om hier echt de tijd voor te nemen. Dit neemt al snel 24 tot 48 uur in beslag. Herstart je laptop niet gedurende dit tijdsbestek. Hoe langer je de laptop de tijd geeft om te drogen, hoe groter de kans dat dit ook effectief genoeg zal zijn. Je kunt de verwijderde batterij in een kom met droge rijst trekken. De rijst zorgt ervoor dat al het vocht eenvoudig opgenomen wordt. 

Heb je de laptop lang genoeg laten drogen? Dan is het tijd om uit te testen of het gewerkt heeft. Ervaar je direct technische mankementen? Zoek dan professionele hulp om hem verder te onderzoeken en indien mogelijk te repareren. Controleer ook of je verzekerd bent tegen waterschade. 

(Visited 79 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *