werken in de cloud

Cloud diensten; wat zijn het en waarom is het handig?

Cloud diensten, het is een begrip dat je hoogstwaarschijnlijk steeds vaker tegenkomt. Een cloud dienst is kort gezegd een plaats waar je (online) gegevens kunt plaatsen en tegelijkertijd ook op kunt vragen. Het is dus eigenlijk een soort opslagplaats voor jezelf die je ook kunt delen met anderen. Op die manier kun je dus met meerdere mensen een online opslagplaats creëren waarin iedereen zijn of haar bestanden eenvoudig achter kan laten voor de andere leden van de cloud. Je kunt daarbij zelf kiezen voor wie je die bestanden inzichtelijk maakt of niet en welke rechten zij hebben. Om het gemak van een cloud dienst te ervaren zetten wij de voordelen ervan voor je op een rijtje!

Effectieve communicatie

Met behulp van cloud computing kunnen bedrijven steeds gemakkelijker en sneller met elkaar communiceren.  Wanneer bepaalde documenten of andere informatie snel voor een grotere groep mensen beschikbaar dienen te zijn, kunnen cloud diensten de oplossing zijn. Met behulp van cloud kun namelijk je documenten eenvoudig toegankelijk maken voor anderen en kunnen andere personen op hun beurt weer wijzigingen of aanvullingen aanbrengen in deze documenten, uiteraard alleen wanneer jij hen machtigt.

Overal toegankelijk

Een ander voordeel van de cloud technologie is dat je bestanden overal ter wereld toegankelijk zijn, uiteraard alleen wanneer je toegang hebt tot de betreffende cloud. Zo kun je dus met behulp van een internetverbinding en bijvoorbeeld je laptop voortaan overal bij je bestanden zonder dat je te maken hebt met usb-sticks of eindeloos heen en weer e-mailen. Dit bespaart je dus naast tijd ook een hoop geld omdat toegang eenvoudig op afstand verschaft kan worden wanneer je dat zelf wil.

Automatische back-up

Daarnaast vormt een cloud opslag eigenlijk een soort automatische back-up. Wanneer de bestanden in cloud staan hoef je de bestanden niet zelf te bewaren op je laptop, pc of smartphone. Dit bespaart je een hoop ruimte en voorkomt dat je bestanden per ongeluk verwijdert of kwijtraakt.

Relatief goedkoop

Tegelijkertijd zijn cloud diensten een relatief goedkope oplossing. Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar ‘Dropbox’ zien we dat de gratis versie een maximale hoeveelheid aan opslag heeft. Breid je jouw account echter uit naar de betaalde versie dan neemt deze hoeveelheid gigantisch toe. De prijs die je hier voor betaald is echter best laag. Bijkomend bespaar je hierdoor op een complexere en waarschijnlijk veel duurdere IT-infrastructuur. Bekijk uiteraard wel goed in hoeverre een cloud dienst functioneel genoeg is voor de werkzaamheden die jouw personeel of jijzelf uitvoert. In sommige gevallen is een IT-oplossing op maat een betere keuze. Dit hangt natuurlijk geheel af van jullie eigen benodigdheden. Om deze in kaart te brengen kun je natuurlijk altijd professioneel IT-advies inwinnen bij een specialist

Cloud opslag kan dus een veel gevallen een flinke toegevoegde waarde leveren wanneer je vaak en vlug informatie uit wil wisselen met bijvoorbeeld collega’s. Bekijk daarom wat cloud diensten jou op kunnen leveren!

(Visited 390 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *