Moderne technologie binnen de kunststofindustrie

Binnen de kunststofindustrie moeten materialen natuurlijk zo nauwkeurig mogelijk worden bewerkt, zodat het eindproduct volledig voldoet aan de eisen. Vroeger werd dit met hand- of machinegereedschap gedaan, maar tegenwoordig zijn er veel andere hulpmiddelen die dit proces een stuk makkelijker kunnen maken. Een van deze hulpmiddelen is een CNC controller. Deze afkorting staat voor “Computer Numerial Control”. Er zijn diverse CNC controllers, zoals de https://edingcnc.com/. In dit artikel wordt hier dieper op in gegaan.

Wat is een CNC controller?

Een eenvoudige uitleg van deze term is dat een CNC controller een computer gestuurd systeem is die ervoor zorgt dat het gewenste eindproduct er perfect uitziet. Het grote voordeel van deze machine is dat het product maar slechts één keer geproduceerd hoeft te worden. De machine kan hetzelfde product namelijk eindeloos kopiëren. Deze machines kun je vaak terug vinden binnen de medische, defensie en machinebouw industrie.

Hoe gebruik je een CNC controller?

Bij het gebruik van een CNC controller kun je onderscheid maken tussen twee technieken: freezen en draaien. Dit worden ook wel verspaningstechnieken genoemd. Als allereerst is het handig om te weten wat er met verspanen bedoeld wordt. Verspanen is simpelweg het bewerken van materiaal met hand- en machinegereedschap. Hierbij worden ruwe delen van het materiaal weggenomen. Deze delen worden ook wel “spanen” genoemd. Hierbij kun je denken aan zagen, boren en slijpen. Een CNC controller vervangt dit werk door de kunststof componenten te freezen of te draaien. Beide technieken zijn even goed. De keuze van de techniek is vooral afhankelijk van het gewenste eindresultaat die je wil. De technieken leveren namelijk een verschillend resultaat. Om hier een beter beeld van te schetsen wordt er een uitleg gegeven van beide verspaningstechnieken. We beginnen met CNC freezen.

Zoals de naam al zegt, wordt bij CNC freezen het materiaal in een freesbank gelegd en vervolgens bewerkt. Deze machine heeft frees aan elke zijden, zodat de kunststof aan alle kanten bewerkt kan worden. Het is interessant om deze verspaningstechniek te gebruiken als je materiaal wat complexer is.

Bij CNC draaien wordt het kunststof uiteraard geplaatst in een draaibank. Het materiaal wordt binnen bank gedraaid. Dit zorgt ervoor dat de ongewenste gedeeltes worden verwijderd. Uiteindelijk is het hierbij de bedoeling dat het product de juiste vorm krijgt. Deze verspaningstechniek is vooral relevant als je werkt met metaal.

Wat is het verschil tussen freezen en draaien?

Het grootste verschil is dat bij CNC freezen het materiaal echt nog helemaal bewerkt wordt. En bij CNC draaien wordt het product afgewerkt en worden de puntjes nog even goed op de “i” gezet. In sommige gevallen is het nodig om freezen en draaien met elkaar te combineren. Hier is ook een oplossing voor, want er bestaan namelijk CNC draai- en freesmachines die garanderen dat het kunststof er perfect en gedetailleerd worden gedraaid en gefreesd.

Hoe gebruik je een CNC controller?

Voor het gebruik van een CNC controller moet je een software installeren. De meest makkelijke manier is om dit op je eigen computer te doen. Hierbij is het ook handig om gebruik te maken van een software voor starters, zoals het product cnc 310

(Visited 31 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *