Glasvezel

Glasvezelnet, wat zijn de voordelen?

Vandaag de dag is een glasvezelabonnement iets heel vanzelfsprekends. Maar waar komt het eigenlijk vandaan en wat zijn de voordelen? Hoewel er gesproken wordt over een glasvezelnet, zijn de vezels in de kabels die gebruikt worden voor deze razendsnelle verbinding in feite van kwarts gemaakt. Met een laser worden er signalen door deze kabels verstuurd die wel enige overeenkomsten hebben met de vroegere morse-signalen. Het verschil is dat een laser enorm snel knippert om informatie te verzenden en dat deze daarna letterlijk met de snelheid van het licht worden verzonden. Er is door deze manier van verzending ook geen verlies van kwaliteit als het signaal van grote afstand wordt verzonden. Bij de kabel is dat vaak wel een probleem. Daarnaast heeft verzending van informatie nog meer voordelen, welke je hieronder kan lezen.

Waar komt glasvezel vandaan?

Hoewel het glasvezelnet sinds 1990 wordt aangelegd is aan de ontwikkeling van de glasvezel daarvoor al 30 jaar gewerkt. De Chinese geleerde Charles Kao kreeg in 2009 de Nobelprijs voor zijn pionierswerk op dit terrein. Kao zag al in 1960 de potentie van het verzenden van informatie middels lichtsignalen door een kabel van glas. Een grotere snelheid dan die van het licht is immers onmogelijk.

Hij had geluk dat in dezelfde tijd een krachtiger lichtbron werd ontwikkeld dan ooit tevoren: de laser. Toch was het ook hiermee in eerste instantie niet mogelijk om op een efficiënte manier informatie te verzenden. Na een meter was al 80% van de lichtsterkte verdwenen. Kao besefte dat de onzuiverheden in zijn glaskabel het lekken van het licht tot gevolg had. Op het moment dat kwarts werd gebruikt, was dit probleem opgelost. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw wordt er gewerkt aan een glasvezelnet, ook in ons land.

Waarom zou je kiezen voor glasvezel?

De snelheid waarmee je informatie binnenkrijgt is met een glasvezelabonnement in het algemeen groter dan via de kabel. Ook is een dergelijke verbinding stabieler, zeker als het signaal van grote afstand komt. Als jij iemand bent die ook vaak bestanden op het internet zet, dan zal je merken dat uploaden veel sneller gaat dan bij de kabel. Uploaden en downloaden gaat bij een glasvezel verbinding even snel. Bij een kabelverbinding is de snelheid van uploaden vaak maar 10% van het downloaden. Wanneer je veel games speelt, zal je ook voordeel hebben van glasvezel.

Behalve voor internet is een glasvezel ook geschikt voor het ontvangen van tv- en radiosignalen en telefonie. Dezelfde voordelen met betrekking tot snelheid en stabiliteit zijn hier van toepassing.

Kan je overal het glasvezelnet gebruiken?

Nog niet in heel Nederland is het glasvezelnet doorgetrokken tot de voordeur. Via een provider die glasvezel aanbiedt, kan je via de postcodecheck zien of er op jouw adres glasvezel beschikbaar is.

Tip: Bij nieuwbouwprojecten wordt vaak gevraagd of de woning ook op het glasvezelnet moet worden aangesloten. Meestal is dat gratis terwijl er voor een later aansluiting moet worden betaald. Het is een goede keuze om voor glasvezel te kiezen, zelfs als je er momenteel nog geen gebruik van zal maken. Naar verwachting zal in de toekomst glasvezel bijna onmisbaar worden voor de meer ‘intensieve’ toepassing van het internet en andere verbindingen.

(Visited 278 times, 2 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *