eSport games

eSports: een wereldwijd succes!

De sportcompetities lagen enige tijd stil door de coronacrisis. Echter gaf dat de eSports-wereld de kans om zich te profileren. De videogames zijn al jarenlang een enorm succes en dat geldt ook voor de eSports. Jaarlijks kijken er meer dan 350 miljoen mensen naar de eSportwedstrijden, zowel online als in de stadions. Het grootste deel van de liefhebbers komen uit Azië, meer dan 50% van de kijkers. Maar wat is eSports nu eigenlijk? Videogames zijn voor de meeste liefhebbers een hobby, maar niet voor iedereen. Wereldwijd zijn er vele professionals die videogames spelen als beroep hebben. De Electronic Sports (eSports) worden individueel en in teamverband gespeeld. Er bestaat tal van professionele eSports-competities. Het competitieve element spreekt dan ook veel gamers aan. De videogames worden gespeeld op de computer, Playstation, Xbox, tablet en zelfs op smartphones.

Bekende eSport games

Er zijn verschillende soorten spellen die binnen de eSports vallen. Het gaat in de meeste gevallen om de multiplayer games, waaronder spellen zoals Call of Duty, Counter-Strike, Dota 2, League of Legends, Starcraft 2, Apex Legends, Clash of Titans en World of Warcraft. Echter zijn er ook veel sportgames met eigen competities, waaronder FIFA en NBA 2K. De wedstrijden worden afgewerkt tussen twee individuele spelers of teams. Slechts één speler of team kan winnen.

Er zijn ook veel videogames die buiten de boot vallen. De grootste reden is vaak dat er te weinig actieve spelers zijn of dat een spel geen competitief element kent. De organisaties organiseren dan ook alleen toernooien met games die wereldwijd populair zijn.

League of Legends

In Nederland is er voor het populaire spel League of Legends een eigen studentencompetitie opgezet. In de Dutchcollegeleagues spelen spelers en teams uit universiteiten, hogescholen en MBO’s uit heel Nederland tegen elkaar.

Wanneer ben je een professionele eSporter?

Er zijn wereldwijd honderden miljoenen gamers, maar slechts een heel klein deel daarvan is een eSporter. Je bent alleen een eSporter als games jouw beroep is. De bekende eSporters zijn dan ook fulltime bezig met gamen. Er worden regelmatig toernooien georganiseerd en daarmee verdienen de eSporters hun salaris. Geloof het of niet, maar zelfs top 100 spelers zijn vaak niet eens een eSporter. De concurrentie is groot en het niveau ligt bizar hoog. In Nederland kennen wij slechts enkele eSporters, waaronder Koen Weijland en Thijs Molendijk.

Koen Weijland

De Nederlander Koen Weijland is één van de bekendste eSporters van Nederland. De voormalig E-Sporter van Ajax wist zijn bekendheid te vergaren met de videogame FIFA. In 2018 wist Weijland uit te groeien tot de beste eSporter ter wereld. Daarnaast won hij vijfmaal het WK FIFA. Weijland heeft ook een eigen YouTube-kanaal dat erg populair is bij de eSport liefhebbers.

200 miljoen fans van eSports

Een groot onderzoek gaf ons een duidelijk beeld omtrent de populariteit van eSports. Wereldwijd zijn er rond de 200 miljoen fans van Electronic Sports. Rond de 1,7 miljard mensen zouden zelfs bekend zijn met het moderne fenomeen. In 2017 ging er een bedrag van ruim 650 miljoen euro om in de eSport-wereld. Vorig jaar lag dat bedrag al een stuk hoger, namelijk op ruim een miljard euro.

De wereld van de eSports heeft in een korte tijd de hele wereld bereikt. De sport is populair in de Aziatische landen, Noord-Amerika, Australië en Europa. De spelers zijn zowel mannen (54%) als vrouwen (46%). In Nederland zou 1 op de 4 mannen online gamen.

eSports fans

Wedden op eSports

De eSports wedstrijden kan je live bekijken via Twitch en YouTube. Honderdmiljoenen gameliefhebbers kijken jaarlijks naar de wedstrijden. De online bookmakers sprongen daarop in en bieden nu ook de optie om in te zetten op eSport wedstijden. Je kan geld inzetten op individuele eSporters en teams. Allerlei beroemde spellen komen voorbij in het aanbod, zoals Dota 2, NBA 2K en League of Legends. Het is mogelijk om voorgaand aan een wedstrijd in te zetten of live gedurende de wedstrijd.

Nieuwe leden krijgen bij een online bookmaker ook een welkomstbonus. Je krijgt bijvoorbeeld 100 euro extra speeltegoed of free bets. Wij raden je aan om enkel en alleen bij de betrouwbare aanbieders te wedden. Je kan eenvoudig controleren of een bookmaker over de juiste vergunningen beschikt. Je kan inzetten op een puntaantal, de winnaar van een wedstrijd of de winnaar van een toernooi. Jaarlijks verschijnen er steeds meer inzetmogelijkheden en eSport evenementen in het spelaanbod van de bookmakers.

(Visited 557 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *