Een vrouw

De beste webcams voor Zoom en Twitch van 2021

Een goede webcam kopen is essentieel wanneer je wilt beginnen met streamen, vlogs maken of in ieder geval tijdens een meeting aan je baas kan laten zien dat je vandaag wél uit bed bent gekomen. Maar welke webcam slaat aan bij jouw wensen? In 2020 was het vooral een kwestie van welke webcam op voorraad was maar gelukkig zijn dingen nu beter en kan je een weloverwogen keuze maken uit het grote aanbod webcams.

Of je nou op zoek bent naar een Twitch webcam, webcam voor school, Zoom webcam of een webcam nodig hebt om video’s te maken voor Youtube, met deze webcams ben jij kristalhelder te zien voor jouw kijkers.

De beste webcams op een rijtje

 • Logitech StreamCam
 • Logitech C922 HD Pro
 • Logitech BRIO
 • Razer Kiyo

Logitech StreamCam

Een StreamCam van Logitech

Logitech heeft zijn eigen vlaggenschip webcam, de C922, van de troon gestoten met de nieuwe StreamCam.

De StreamCam is gemaakt met het oog op content creators, de camera kan namelijk gemakkelijk veranderen van portret naar landschap mode en vice versa door simpelweg de camera te draaien.
De slimme autofocus en belichting maken het proces van jouw camera gebruiksklaar maken een stuk eenvoudiger. De Logitech StreamCam is in essentie een verbeterde versie van de Logitech C922. De webcam neemt beeld op met een vaste resolutie van 1080p met een beeldverversing van 60fps, dit betekent dat je echt geweldig beeldhebt met deze Logitech webcam. De StreamCam focust altijd op het juiste beeld, zelfs in omgevingen waar weinig licht is, zoals een slaapkamer of kast.

De StreamCam is één van de prijzigere webcams die geen 4K resolutie heeft, maar de kwaliteit van het beeld is elke cent dubbel en dwars waard, vooral als je serieus wilt beginnen met content creatie.

Eigenschappen:

 • Resolutie: 1080p
 • Beeldverversing: 60fps
 • Field of View (FOV): 73 graden
 • Landschap/portret rotatie

Prijs: €159,-


Bestel Logitech Streamcam bij Coolblue.nl

Logitech C922 HD Pro

C922 HD Pro webcam van Logitech

Ik zal eerlijk zijn, dit is waarschijnlijk de beste webcam voor de meeste mensen. Tenzij je op zoek bent naar hele specifieke functies of 4K beeld kan je geen betere balans tussen prijs en kwaliteit vinden dan de Logitech C922 HD Pro. De scherpe 1080p beelden in combinatie met een wijde FOV en goedwerkende autofocus maken dit een perfecte webcam voor meetings en conferenties. Ook de prestaties in situaties met weinig licht is geweldig. De witbalans is bijna altijd 100% correct, alhoewel de basis instellingen het beeld een beetje uitgewassen laten lijken wanneer er veel licht is.

Bijna alle instellingen kunnen worden veranderd in de handige Logitech camera app. Een andere handige feature die mensen vast zullen kunnen waarderen is het vervangen van je achtergrond met een afbeelding. Zo heb je geen green screen nodig.

Eigenschappen:

 • Resolutie: 1080p
 • Beeldverversing: 30fps
 • Field of View (FOV): 90 graden
 • Twee microfoons

Prijs: €149,99

Logitech C922 HD kopen bij Coolblue.nl

Logitech Brio

4K Brio Logitech webcam

De Logitech Brio brengt de resolutie naar een nog hoger niveau met nog veel meer detail dan een 1080p webcam, de BRIO is namelijk een 4K webcam.

De witbalans en saturatie zijn beide perfect, evenals de prestaties in een situatie met weinig licht. Het enige kleine minpuntje dat je kan vinden in deze camera heeft te maken met de beeldkwaliteit, de auto contrast instelling werkt namelijk niet altijd helemaal goed. De BRIO heeft een infrarood sensor, waarmee het dus te gebruiken is met Windows Hello, Microsoft’s functie om met je gezicht in te loggen.

Naast de geweldige beeldkwaliteit is de BRIO ook de enige webcam waarmee je met HDR (High Dynamic Resolution) beeld kan opnemen. Dit betekent dat kijkers met een HDR-beeldscherm kunnen genieten van nog duidelijkere, rijkere kleuren.

Het is niet alleen rozengeur en maneschijn, de BRIO heeft namelijk drie zwakke punten: Een niet altijd goedwerkende autofocus, een hoge prijs en een kleine niche. De BRIO is zeker niet geschikt voor de gemiddelde consument en zal denk ik alleen relevant zijn als je het voor je werk nodig hebt of als je heel serieus content wilt creëren.

Eigenschappen:

 • Resolutie: 4K, 1080p, 720p
 • Beeldverversing: 30fps, 60fps, 90fps
 • Field of View (FOV): 90 graden
 • Compatibel met Windows Hello, HDR-ondersteuning, 5x zoom.

Prijs: €269,99

Logitech Brio kopen bij Coolblue.nl

Razer Kiyo

Kiyo webcam van Razer

Één van de meest belangrijke onderdelen van beeldkwaliteit is de belichting. Goede belichting kan de nood voor exposure compensatie verminderen. De Razer Kiyo heeft een ringlight om de webcam heen, waardoor het dus geschikt is voor elke situatie, zelfs als het donker is. De licht intensiteit kan gemakkelijk aangepast worden door de knop aan de buitenkant van de webcam te draaien. Wil je dus niet gelijk te veel geld investeren in betere belichting? Dan is de Razer Kiyo ideaal.

De 1080p sensor van de Kiyo geeft een scherp beeld en neemt extra veel detail op. De autofocus werkt snel en de witbalans werkt perfect. De Razer Kiyo heeft de hoogste kleursaturatie van de vijf webcams in dit artikel. Wanneer de belichting goed is kan je het beeld tot leven laten komen met de vibrante kleuren. Doordat de Razer Kiyo geen driver software heeft moet je het kleurprofiel individueel voor elke app die je gebruikt veranderen, wat vrij irritant kan worden op den duur.

Met alles in overweging blijft de Razer Kiyo een webcam met geweldige beeldkwaliteit en is het zeker de tijd waard om deze webcam te overwegen, zeker als je op zoek bent naar de beste webcam met ringlight.

Eigenschappen:

 • Resolutie: 1080p, 720p
 • Beeldverversing: 30fps, 60fps
 • Field of View (FOV): 90 graden
 • Ingebouwde ring light.

Prijs: €109,99

Razer Kiyo kopen bij Coolblue.nl

Andere benodigdheden voor streaming, podcasts en meetings

Heb je de juiste webcam gevonden of zoek je gewoon nog naar andere apparatuur voor jouw meeting of stream droom? Dan raden wij aan om ons artikel over de beste microfoons van 2021 zeker even te lezen, zo ben jij helemaal voorbereid.

(Visited 629 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

2 reacties

 1. Ik heb een tijdje de Logitech C920S als webcam gebruikt, maar sinds kort gebruik mijn camera Panasonic Lumix DC-GX9 als webcam.
  Om de camera te gebruiken heb ik een ATEN UC3020-AT Adapter gekocht. En via de bekende Chinese webshop een dummy accu voor de camera, voor 10 euro. Bij elkaar kostte het 130 euro.
  Resultaat: haarscherpe beelden (dat mag ook wel met een sensor van 20 megapixels), autofocus werkt erg goed. En de microfoon van de camera werkt perfect.

  1. Wat fijn om te horen dat je zo’n goede camera setup hebt! Dat is ook zeker een hele goede uitkomst voor mensen die al een hele goede camera in huis hebben!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *