stroomleidingen door een veld

Loopt jouw digitale klok ook ineens 5 minuten achter? Dit is de oorzaak

In de ochtend kijk je op de ovenklok en denk je nog genoeg tijd te hebben. Dan kom je er opeens achter dat die digitale klok 5 minuten achter loopt. Sterker nog, de digitale klok van jouw magnetron schijnt het ook te hebben. Wees gerust, je bent niet de enige. Meer landen in de Europese Unie hebben last van dit probleem. Ik leg jou uit waarom!

Politiek conflict in het zuidoosten van Europa

Nederland heeft een samenwerkingsverband voor het stroomnetwerk met bijna alle Europese landen. Dit is gedaan zodat ieder land de zekerheid heeft van toegang tot stroom. Maar daar hangt een nadeel aan. Op het moment dat er ergens in het netwerk zich een probleem voordoet, slaat dit als een kettingreactie door in de rest van het netwerk. Dit is voornamelijk waar te nemen op de digitale klok.

De Nederlandse hoogspanningsbeheerder TenneT heeft het probleem bevestigd. Ieder land is verplicht honderden Megawatt aan stroom te leveren. Op het moment dat één of meer landen hier niet aan voldoen, dan daalt het aantal Hertz van 50 naar 49,99. Dit kleine verschil is nauwelijks waarneembaar, maar dus wel op de wekkers en klokken. Deze klokken zijn namelijk gevoelig voor deze lager frequentie.

Het probleem met de digitale klok is er al anderhalve maand

Het probleem van de achterlopende digitale klok is al enige tijd aan de gang, namelijk al vanaf half januari. Echter wordt het probleem nu pas aan het licht gebracht. Waarschijnlijk omdat maar weinig mensen rekening hielden met zoiets als dit. Het gebeurt wel vaker dat klokken achter lopen namelijk. Dit keer ging het een stuk sneller. Wanneer je jouw digitale klok nog niet had terug gesteld loopt deze nu inmiddels al zo’n 6 minuten achter.

Servië & Kosovo

Servië & Kosovo zijn al bijna twintig met elkaar in conflict. In 2008 riep de Albanese meerderheid de onafhankelijkheid uit. Deze onafhankelijkheid is door 108 landen erkend, waaronder Nederland. Het Internationaal Gerechtshof, gelegen te Den Haag, sprak in 2010 uit dat de zelfstandigheid van Kosovo niet in strijd is met het volkenrecht. Servië accepteert de onafhankelijkheid van Kosovo tot op de dag van vandaag niet. Het stopzetten van het leveren van stroom aan de Europese Unie kan dus een teken van protest zijn.

Is er een oplossing voor dit probleem?

Op dit moment is er nog geen oplossing en zullen de klokken keer op keer achter gaan lopen. Zolang het conflict dus aanhoudt dien je in het achterhoofd te houden dat de klokken achter kunnen lopen. Het is verstandig om de tijden van computers en smartphones in de gaten te houden. Deze klokken blijven namelijk wel gewoon volgens de juiste tijd tikken omdat zij via software worden bijgehouden.

Hoe gaat dit voortaan voorkomen worden?

Vandaag, 6 maart 2018, komt de vereniging van Europese Stroomnetwerkbeheerders ENTSO-E tezamen. Uit deze bijeenkomst moet gaan blijken om welk land het precies gaat. ENTSO-E heeft al gezegd voordat het probleem op te willen lossen door het verlies aan frequentie te gaan compenseren.

Samenvattend

Na het lezen van dit artikel weet je nu dus;

  • Het gaat hier alleen om digitale klokken
  • Heel de Europese Unie heeft er last van
  • Zolang het conflict in zuidoost Europa aanhoudt blijven de digitale klokken achterlopen
  • Smartphones, computers, laptops en andere elektronica hebben er geen last van.

Na het lezen van dit artikel weet je de oorzaak van het probleem. Ik ben wel benieuwd op welk moment jij er achter kwam dat dit probleem zich voordoet. Laat het weten in de reacties!

Beoordeel dit artikel:
(Visited 343 times, 1 visits today)

2 reacties

  1. Bizar, ik had dit ook inderdaad en snapte er niets van. Niemand had namelijk aan de klok gezeten.
    Blijf het ook ene bizar verhaal vinden dat zoiets kan…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *