De juiste wifi versterker - techbird techblog

Overal in huis weer goede wifi dankzij de juiste wifi versterker

In de afgelopen jaren zijn er in onze woningen steeds meer apparaten gekomen die kunnen communiceren via een draadloze verbinding. Denk hierbij aan smartphones, laptops en tablets. In de toekomst zullen we steeds meer apparaten gaan verbinden met internet. Zo zullen op termijn misschien ook je koelkast, vaatwasser en wasmachine een draadloze internetverbinding krijgen. Er komen dus steeds meer apparaten die via wifi met het internet verbonden zijn. Het is daarom van groot belang om een zo goed mogelijke wifiverbinding te hebben. Het haperen van een spannende film doordat de verbinding wegvalt of het langzaam laden van een website op het moment dat je grote haast hebt, zijn voor de meeste mensen bekende ergernissen. Gelukkig zijn er veel verschillende manieren om de wifiverbinding stabiel en snel te maken waardoor deze ergernissen verleden tijd zijn. Een wifi versterker kan wonderen doen. Verderop staan tips om het wifi signaal te verbeteren en wordt uitgelegd wat een wifi versterker doet.

Wat is wifi?

Wifi is een manier om data via radiogolven te versturen. Zowel de router als ook de verschillende apparaten hebben de mogelijkheid om deze radiosignalen te verzenden en te ontvangen. Zo kun je data van het internet op bijvoorbeeld je smartphone te zien krijgen. De router is wel aangesloten op de internetkabel. De radiogolven worden op 2,4 of op 5 Gigahertz verzonden. Deze relatief hoge frequenties zorgen ervoor dat er veel gegevens kunnen worden overgedragen. Het nadeel van deze frequenties is de beperkte reikwijdte. Het signaal kan in het open veld gemiddeld over 35 meter worden overgedragen. Maar in huizen kan deze afstand sterk worden ingekort door allerlei barrières zoals muren of deuren.

Het wifisignaal verbeteren

Door enkele simpele ingrepen kan je het wifisignaal in huis al een heel stuk verbeteren. Zorg er allereerst voor dat jouw router zo centraal mogelijk in huis staat. Als je bijvoorbeeld een woning met 3 verdiepingen hebt, zorg er dan voor dat de router op de tweede verdieping staat. Hierdoor hoeft het signaal door minder betonnen vloeren of muren. Tegenwoordig zijn er zoveel mensen die wifi hebben via een 2,4 Gigahertz verbinding, dat de verschillende wifinetwerken elkaar kunnen gaan verstoren. Ook sommige deurbellen of magnetrons zitten op ongeveer dezelfde frequentie en kunnen daardoor een stoorzender zijn. Bij nieuwere routers kan je deze problemen verhelpen door over te schakelen naar de 5 GHz frequentie, waar veel minder apparaten gebruik van maken. Hierdoor zal je wifisignaal minder snel wegvallen.

Wifi versterker

Om een niet zo sterk wifisignaal toch in het hele huis en in de tuin te kunnen ontvangen is er de wifi versterker. Deze wifi versterker pikt een zwak signaal op en versterkt dit, waardoor het signaal veel verder komt dan eerst. De ideale plek voor een wifi versterker is in het midden van de locatie waar je een goed signaal wil en de locatie van de router. Een wifi versterker is een algemeen begrip voor verschillende technieken om het wifisignaal te verbeteren. Hieronder worden enkele technieken beschreven waardoor een wifi versterker functioneert.

Wifi repeater

Een wifi repeater (ook wel wifi booster genoemd) is een wifi versterker (meestal) in de vorm van een kastje dat je overal in je huis in het stopcontact kunt steken. De wifi versterker ontvangt het wifi signaal van de router en versterkt dit zodat je op meer plekken in huis wifi hebt. In deze wifi versterker zit een radio. De radio van deze wifi versterker kan of een signaal van de router ontvangen of een signaal versterken en doorsturen. Doordat het wifisignaal door deze wifi versterker dus niet in één keer kan worden doorgestuurd kan de internetverbinding met een wifi versterker wel wat trager of minder stabiel worden. In ruil daarvoor heb je dankzij de wifi versterker wel op veel meer plaatsen in je huis (betere) wifi.

Powerline adapter

Een andere soort wifi versterker is een zogenoemde powerline adapter of homeplug. Middels een internetkabel tussen je router en het stopcontact, kan je via de adapter gegevensoverdracht door je stroomkabels mogelijk maken. Als je dus eenmaal je router hebt aangesloten op je stroomnetwerk kan je met andere adapters overal in huis internet uit het stopcontact halen. Hierdoor hoef je voor apparaten zonder wifi geen lange bekabeling aan te leggen, maar kan je de internetverbinding van de smart tv of de pc gewoon uit een stopcontact halen. Dit middel is dus geen echte wifi versterker maar zorgt wel voor goed internet via de kabel zonder (veel) snoeren.

Wifi uit het stopcontact

Tegenwoordig zijn er ook adapters beschikbaar die internetdata via de kabel doorsturen en ook nog eens wifi versterker zijn. Hierdoor heb je in iedere ruimte waar je een adapter hebt hangen een krachtige wifi versterker. Je hebt met dit systeem dus het beste van twee werelden: de flexibiliteit van draadloos internet door een goede wifi versterker en de betrouwbaarheid en snelheid van het internet via de kabel. Deze adapters passen in alle stopcontacten, zelfs in een schuur of garage waar je nu misschien helemaal geen wifi hebt. Je hebt hiermee dus overal waar stopcontacten zijn een krachtige internetverbinding.

(Visited 555 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *