Hoe maak je een wifi hotspot op een iPhone en Android smartphone?

Met je mobiele telefoon (iPhone en Android) een wifi hotspot maken? Dat doe je zo!

De term wifi-hotspot kennen we allemaal. Deze openbaar publiek toegankelijke draadloze netwerken vind je vaak in onder andere cafes, treinstations en hotels. Doordat we tegenwoordig 24/7 online zijn verwachten we tegenwoordig dat alle openbare plekken voorzien zijn van deze hotspots. Toch is het zo dat er nog genoeg bedrijven zijn die nog geen gratis wifi aanbieden aan hun gasten. Om teleurstellingen te voorkomen kun je jouw smartphone ook gebruiken als mobiele wifi-hotspot. Doordat de meeste providers tegenwoordig 4G internet aanbieden wordt het steeds aantrekkelijker om vaker gebruik te maken van de mobiele hotspot optie. In dit artikel leggen we je uit hoe je een mobiele hotspot maakt met zowel een iPhone als een Android toestel.

De voordelen van een mobiele hotspot

Een mobiele hotspot zorgt ervoor dat je altijd en overal een hotspot kunt creeren voor bijvoorbeeld je laptop, tablet of een andere smartphone. In verschillende situaties is een mobiele hotspot erg handig:

 • Geen wifi op openbare plekken; Het café waarin je werkt biedt geen wifi aan? Gebruik een mobiele hotspot om alsnog al je mailtjes te beantwoorden.
 • Trage wifi verbindingen; Je bent verbonden met een openbare wifi-hotspot maar de verbinding is dusdanig traag dat je er weinig aan hebt. Dan kun je jouw iPhone of Android toestel ook als wifi-hotspot gebruiken!
 • Geen extra data-abonnementen voor je tablet; Maak je veel gebruik van je tablet? In plaats van een los data abonnement voor je tablet kun je ook kiezen voor een grotere data-bundel bij je mobiele abonnement en deze via een mobiele wifi-hotspot delen met je tablet!
 • Je hebt thuis een internetstoring; Een mobiele hotspot kan gemakkelijk als noodoplossing dienen!

Let er wel op dat het gebruik van mobiele wifi-hotspot ten kosten gaat van de data uit je mobiele abonnement. Uiteraard verbruik je met bijvoorbeeld videobellen via whatsapp meer data dan wanneer je een mailtje verstuurd.Hoe maak je een mobiele hotspot met een iPhone?

De mobiele wifi hotspot heet op de iPhone ‘Persoonlijke Hotspot’ en activeer via de volgende stappen:

 • Open de ‘Instellingen app’
 • Ga naar ‘Persoonlijke Hotspot’
 • Tik op de schakelaar om de Hotspot te activeren
 • Gebruik je de hotspot voor de eerste keer? Dan kun je jouw hotspot een naam geven
 • Stel een wachtwoord in om jouw hotspot te beveiligen

Als je bovenstaande stappen hebt uitgevoerd zijn andere apparaten in staat om verbinding te maken met jouw mobiele wifi-hotspot.

Maak een wifi hotspot op IphoneHoe maak je een mobiele hotspot met een Android smartphone?

De mobiele wifi hotspot op een Android-toestel schakel je in via de volgende stappen:

 • Open de ‘instellingen app’
 • Klik op ‘Meer’ (in het bovenste menu ‘Draadloos & meer’)
 • Klik op ‘Thetering & mobiele hotspot’
 • Tik de schakelaar ‘Mobiele hotspot’ aan om de wifi-hotspot te activeren
 • Gebruik je de hotspot voor het eerst? Geef de hotspot dan een naam en wachtwoord

Als je bovenstaande stappen hebt uitgevoerd kunnen andere apparaten verbinding maken met jouw hotspot.

Android smartphone wifi hotspot maken

Gebruik jij jouw smartphone al vaak als wifi-hotspot? Vertel ons via de reacties waar je de mobiele wifi-hotspot voornamelijk voor gebruikt! Heb je nog vragen over het gebruik van de mobiele wifi-hotspot? Stel ze hieronder in de reacties!

(Visited 1.464 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

11 reacties

 1. Superhandig! Eigenlijk nog nooit gebruik van gemaakt, maar is toch wel erg handig. Eitje zo een Wifi hotspot maken. Dank voor sharen Rick!

 2. Nooit geweten dat je, je internet kon delen met anderen of bijvoorbeeld je eigen laptop. Heb zelf eens zo een wifi hotspot aangemaakt en werkt inderdaad prima. Daar ga ik vaker gebruik van maken. Zeker ook makkelijk om daar je laptop aan te verbinden, zodat je dan toch overal gewoon op online kunt werken.

 3. Ik ben Daan Van Nerum en ik werk als jongerwerker. Wij rijden rond met een bakfiets met materiaal in voor de jongeren op straat. We doen dit op verschillende pleintjes in Leuven. De vraag is of er iets bestaat waardoor we op die plek wifi kunnen generen waar de jongeren op dat moment gebruik van kunnen maken. Gaat dit ook met een hotspot voor tot ongeveer 20 tal jongeren en wat kost dat eigenlijk?
  Hebben jullie ideetjes om dit op een andere manier ook te doen?

  Mvg,

  Daan

  1. Hi Daan,

   Je kunt met je telefoon een hotspot creëren. Dit gaat ten koste van de MB’s die jij hebt. Je kunt 10 mensen toegang geven tot jou hotspot.
   Wil je er in dit geval meer dan 10 op laten, zou je meerdere hotspots moeten creëren.

   Hartelijk groet,

   Redactie Techbird

 4. Ik maak al een jaar gebruik van mijn hotspot en heb mijn kabelabonnement daarom op kunnen zeggen. Nu is het wel zo dat mijn iphone 6 een hele slechte verbinding geeft via de wifi, maar het wel goed doet met een kabeltje er tussen. De wileyfox van mijn vriend geeft daarentegen een prima verbinding via de hotspot. Klopt het dat apple niet zo’n goede hotspot heeft of doe ik misschien iets verkeerd?

  1. Hi Mariska!

   De snelheid van je hotspot ligt natuurlijk aan de snelheid van jou abonnement. Mocht deze sneller zijn, wordt jou hotspot natuurlijk automatisch sneller.
   Is je abonnement langzamer dan die van jou vriend, dan verklaart dit ook waarom jou hotspot langzamer is dan die van hem.

   Met vriendelijke groet,

   Redactie Techbird

 5. Goed systeem, maar ik dacht dat mijn navigatiesysteem (Android, Zendai ) een iPhone hotspot wel zou accepteren, maar helaas. Of kan het wel?

  1. Hoi Edward. Normaal gesproken zouden Android telefoons gewoon op een hotspot van een iPhone moeten kunnen, en vice versa.
   Ik weet alleen niet waarom het niet lukt met jouw smartphone, heel vreemd.

  2. Ook mijn iPhone X communiceert slecht met mijn Android carsysteem. Het uitzetten van de Bluetooth help enigszins. Het blijft echter een zwakke schakel.

 6. Hallo Techbird. Samsung en Iphone kunnen misschien wel wat mijn navigatiesysteem (Android, merk Zendai) niet lijkt te doen: communiceren met hotspot op een IOS-apparaat (Iphone S5). Hij blijft off line en haalt geen kaarten/verkeersinformatie binnen. Dat is kort gezegd het probleem.

  1. Ik heb eens even rond gezocht en een oplossing die zou kunnen werken is om de software te updaten van jouw telefoon, mits je dat nog niet hebt gedaan natuurlijk. Als dit niet helpt, weet ik helaas niet wat je nog meer zou kunnen proberen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *