Een wandcontactdoos: opbouw vs. inbouw

Goed internet in het hele huis is niet altijd een vanzelfsprekendheid zonder extra wandcontactdozen. Als je eenmaal een punt in het huis hebt waar je verbinding hebt met het worldwide web, kan je dat doortrekken naar andere kamers in het huis waar je ook regelmatig gebruik wilt maken van het internet, bijvoorbeeld met je pc of laptop. Het is niet echt verschillend van het elders aanbrengen van een stopcontact. Enige kennis van de materie is dus wel vereist en daarnaast het juiste gereedschap en materiaal.

Gereedschap

  • Striptang
  • Schroevendraaier
  • Lsa punch down tool

Een lsa punch down tool zal niet iedereen meteen in de gereedschapskist hebben. Het is echter wel noodzakelijk om de afzonderlijke kabeltjes goed vast te zetten in de UTP wandcontactdoos. Dat is de beste methode om een verbinding te realiseren die storingvrij is. Ook kan een krimptang nodig zijn, zoals de RJ45 tang.

Materiaal

  • UTP Wandcontactdoos enkelvoudig
  • Universeel centraalplaat wit
  • UTP kabel
  • Inbouwdoos (facultatief)

Wat moet je verder nog weten?

Als je zelf aan de slag gaat, zal je een keuze moeten maken voor opbouw of inbouw. Vaak is het wel mogelijk om de kabel en de wandcontactdoos weg te werken in de muren. Lukt dat inbouwen niet door bijzondere omstandigheden dan hoeft het opbouwen ook niet lelijk te zijn indien je genoeg aandacht besteedt aan de afwerking. Met handig lijstwerk kan je de kabels ook volledig wegwerken en dat kost vaak ook nog minder moeite dat groeven in de muur.

Aan de slag

De UTP wandcontactdoos bestaat uit drie delen. Het onderste gedeelte bevestig je met schroeven aan de muur. Daarin breng je het gedeelte aan waar de UTP-kabel moet worden bevestigd. Als je een ongeveer 1 centimeter van het omhulsel van de UTP-kabel stript, vind je daarin vier kleurenparen die bij elkaar horen. Het is noodzakelijk om de kleuren in de juiste volgorde aan te brengen. Op de verpakking of in de aanwijzingen staan deze kleuren vermeld. Bijvoorbeeld: bruin/bruin-wit, blauw/blauw-wit enz. Om de kabeltjes goed te verbinden maak je gebruik van de lsa punch down tool. Dat werkt praktisch en als je een klik hoort is de kabel op de juiste manier bevestigd.

Als alle kabels zijn bevestigd, kan je het laatste gedeelte van de wandcontactdoos bevestigen. Daarna is het tijd om te testen in hoeverre de verbinding ook daadwerkelijk werkt en hoe sterk het signaal rond de nieuwe contactdoos in feite is. Ben je tevreden dan kan je een witte centraal-plaat aanbrengen. Daardoor krijgt de doos meer stevigheid en het is ook netter in de afwerking.

Doe-het-zelf of toch een professional?

Het is niet altijd een eenvoudige klus om een nieuwe verbinding zelf te realiseren. Wellicht is er iemand in je familie- of vriendenkring die meer ervaring heeft in dergelijke klussen. Uiteraard zijn er dan ook werkzaamheden die jij voor hem kan uitvoeren. Kies je voor een professional, maak dan goede afspraken. Een monteur is sneller en meer vertrouwd met de werkzaamheden, maar uiteindelijk moet jij kiezen voor de uitvoering die jou het meeste aanstaat en voor een acceptabele prijs.

(Visited 348 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *