virtual reality

4 dingen die je moet weten over virtual reality

Voor de buitenstaander ziet het er een tikkeltje ongemakkelijk uit. De gebruikers van een VR bril beleven namelijk iets dat niet past bij de omgeving waarin ze verkeren. Hierdoor bewegen ze anders, zeggen ze vreemde dingen of slaken ze vreemde kreten uit. Virtual reality, het woord zegt het al, betekent niet meer dan het creëren van een denkbeeldige realiteit. Het brein komt even los van de werkelijke omgeving en door het driedimensionale beeld dat de gebruiker ziet, gaat dit eigenlijk vanzelf. Is dit vreemd en misschien zelfs gevaarlijk? Eigenlijk niet, ook zonder VR bril doen wij dit dagelijks. We kijken televisie, lezen een boek, of luisteren naar een verhaal dat zo beeldend wordt verteld dat we het bijna zien gebeuren. 

Virtual reality, hoe beleef je er het meeste plezier aan?

Virtual reality is in het bijzonder geschikt voor ontspannende activiteiten. Het spelen van games, alleen of samen, is met een VR bril een prachtige belevenis. Door het driedimensionale beeld ben je onderdeel van het spel en meer betrokken bij alles wat je virtueel beleefd. Behalve het spelen van games biedt de VR bril nog tal van andere gebruiksmogelijkheden.Wat denk je van het afspelen van een video van een optreden van je favoriete band? Genieten alsof je in het publiek zit, terwijl je toch gewoon thuis op de bank ligt. Sinds kort worden VR brillen ook gebruikt om kennis en informatie door te geven. Denk hierbij aan een virtuele wandeling in een museum, of het beluisteren en bekijken van filmpjes over belangrijke gebeurtenissen uit onze geschiedenis.

Binnenkort gaat de UEFA voetbalwedstrijden met speciale camera’s filmen zodat de beelden geschikt zijn voor virtual reality. Een prachtige ontwikkeling die nog verder moet worden uitontwikkeld, maar waar nu al veel vraag naar is.

VR brillen zijn er in verschillende soorten:

  • VR brillen die werken met behulp van een smartphone
  • Virtual reality brillen die werken met behulp van een computer, pc/laptop/gameconsole.
  • Stand-alone, met ingebouwde computer

Virtueel reality beleven, is dat duur?

De VR brillen die werken met behulp van een smartphone zijn het meest voordelig in prijs. Heb je nog geen ervaring met virtual reality, dan is dit een mooie instapmogelijkheid. Het testen van een dergelijke bril kun je doen door voor een paar euro een Google cardboard aan te schaffen. Er zijn diverse varianten verkrijgbaar die allemaal hetzelfde gemeen hebben, je moet ze namelijk zelf in elkaar zetten. Deze bouwpakketjes van karton en kunststof materiaal zijn uitermate geschikt om virtual reality te beleven zonder er direct veel geld aan uit te geven. Download voor gebruik wel even de gratis beschikbare apps voor Android of iPhone. Bevalt het goed, dan weet je wat je belangrijk vindt en waar je op moet letten bij de aankoop van een VR bril.

Virtual reality in de toekomst

Op dit moment zijn er al veel mensen die dagelijks met veel plezier gebruik maken van een VR bril. Fanatieke gamers genieten alleen of samen van de nieuwste videospellen zoals Smash Hit en Mad Race die speciaal voor gebruik met de VR bril ontworpen zijn. De verwachting is dat in de toekomst niet alleen meer spellen maar ook veel meer verschillende soorten brillen met verschillende gebruiksmogelijkheden op de markt komen.

(Visited 433 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *