Alles wat je moet weten over ledstrips

Wil je je kamer omtoveren tot een mooie discotheek of kleurige jungle overweeg dan om ledstrips aan te schaffen. Een ledstrip is een flexibel lint gemaakt van kunststof en heeft daarop verwerkt kleine led lampjes. Dit wordt gebruikt om indirect licht te maken. Zo kun je denken aan ledstrips op je plafond, onder het aanrecht of gewoon achter je spiegel. Tegenwoordig is dit soort licht niet meer weg te denken, omdat het hele hoge lichtopbrengst heeft. Daarnaast is er een laag energieverbruik en je kunt er extra veel sfeer mee creëren. Er zijn diverse soorten led strips te verkrijgen zoals RGB ledstrips en Dual White ledstrips.

Wat maken RGB ledstrips zo speciaal?

Klinkt mooi, RGB ledstrips, maar waar staat dit voor? R staat voor “rood”, G staat voor “geel” en B staat voor “blauw”. Je zou verwachten dat dit licht alleen rood, geel en blauw heeft. Maar niets is minder waar. Deze ledstrips kunnen namelijk alle kleuren combineren. Dat maakt het dus mogelijk alle kleuren van de regenboog te krijgen, met uitzondering van wit. Daarom worden RGB ledstrips ook wel multicolor genoemd. Je ziet het steeds vaker terugkomen, nu zelfs tijdens het gamen.

Ga voor neutraal met witte ledstrips

Overweeg je witte ledstrips dan komt dit in verschillende tinten. Men noemt dit ook wel kamertemperatuur. In deze temperaturen heb je optie tot koude witte ledstrips, helder witte ledstrips en warme witte ledstrips. Koude witte ledstrips zitten tegen blauw en wit aan. Het is een helder licht wat op natuurlijk daglicht lijkt. Gebruik je helder witte ledstrips dan is dit zuiver en efficiënt. Dit licht zit precies tussen warm en koud in. En tot slot heb je dus warme witte ledstrips en heeft een goudachtige gele kleur. Je kunt dit led licht vergelijken met het licht van een gloeilamp.

Hoe zit het met de LED strip lichtsterkte?

Onderscheid van LED strips wordt gemaakt op basis van de lichtsterkte. Deze lichtsterkte wordt bepaalde door de grootte van de LEDs en het aantal LEDs op de strip. Je vindt hierin twee soorten LED strips. Het gaat om de 3528 SMD en 5050SMD. Dit staat voor de afmetingen. Er is dus een LED van 3.5 x 2.8mm en een LED van 5 x 5mm. De laatste heeft grotere lampjes en daardoor groter lichtopbrengst. Bij LEDstripXL heb je de keuze uit allerlei verschillende ledstrips in diverse lengtes.

De voltage van LED strips

LEDs zijn er verkrijgbaar in drie voltages, namelijk 12V, 24V en 220V. Heb je korte lengtes dan kun je 12V goed gebruiken. 24V ledstrips kunnen zonder tussenkomst van versterker 10 meter worden aangesloten. Heb je een 220V Led strip dan kun je deze aansluiten in het stopcontact. Er is dan geen versterker voor nodig.

Welke onderdelen heb je nodig om een LED strip aan te sluiten?

Een LED wordt meestal aangesloten op een voedingsadapter. Heb je bijvoorbeeld RGB ledstrips dan heb je een controller nodig. Zo kun je de strip bedienen met een afstandbediening. Dat geldt ook voor RGBW en Dual White LEDs. Het is mogelijk om bij een witte LED strip gebruik te maken van een dimmer. Deze dimmer plaats je altijd tussen verlichting en voedingsadapter. Kijk je naar de voltage van voeding en strip dan moet dit overeenkomen. Dat betekent simpelweg dat een 12V Ledstrip een voeding van 12V nodig heeft.

(Visited 77 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *