ssd kaart

Wat is een SSD en wat kun je ermee?

Laptops en desktops worden steeds vaker uitgerust met een SSD schijf. Een SSD schijf, ook wel bekend als Solid State Drive, is niet alleen een goede vervanging maar ook een aanvulling op een harde schrijf. Wil je meer weten over SSD en wat je er precies mee kunt doen? Lees dan snel verder.

Wat is een Solid State Drive?

Een traditionele harde schijf (HDD) wordt gebruikt om gegevens voor de lange termijn op te slaan, op een daadwerkelijke schijf. Een SSD schijf is een medium waarop gegevens digitaal bewaard kunnen worden door middel van flashgeheugenchips. SSD schijven worden steeds vaker gebruikt ter vervanging van of aanvulling op de harde schijf en staan bekend om de korte toegangs- en zoektijden. Tegenwoordig hebben SSD’s een toegangstijd van 0,1 milliseconde! Goed om te weten: SSD schijven kunnen zowel voor desktops als laptops gebruikt worden.

Een SSD of een HDD

Wanneer je een keuze maakt tussen een SSD en een HDD moet je letten op de volgende factoren: prijs, capaciteit, levensduur en compactheid. SSD’s zijn over het algemeen duurder dan HDD’s. Wel lever je, wanneer je kiest voor een HDD, flink in op snelheid. Zowel voor SSD’s als voor HDD’s geldt dat de prijs sterk samenhangt met de capaciteit. Bepaal daarom van tevoren wat je ervoor wilt bepalen en welke capaciteit en opslagruimte bij jouw gebruik past.

Verwacht je veel van jouw harde schijf en hecht je veel waarde aan de levensduur? Dan is het goed om rekening te houden met het feit dat SSD’s minder gevoelig zijn voor crashen. Ook is het goed om te weten dat HDD’s een stuk zwaarder zijn dan SSD’s. Hoe compacter jouw harde schijf, hoe minder gewicht je mee hoeft te sjouwen.

Extra voordelen van een SSD schijf

Vooral wanneer je veel werkt met een laptop of desktop, of bijvoorbeeld een gamer bent, heeft het inbouwen van een SSD schijf veel voordelen. De belangrijkste voordelen hebben we voor je onder elkaar gezet:

Snelheid

Laptops en desktops werken veel sneller met een SSD dan met een traditionele harde schijf. Niet alleen het opstarten van de computer maar ook het openen van (grote) bestanden en programma’s neemt daardoor veel minder tijd in beslag.

Geen bewegende onderdelen

Een Solid State Drive bevat, in tegenstelling tot een harde schijf, geen bewegende onderdelen. Je kunt een SSD het best zien als een chip. Door het ontbreken van de bewegende onderdelen is een SSD stiller, meer schokbestendig én het raakt niet oververhit. Ook is een SSD duurzamer dan een harde schijf. Er ontstaat namelijk geen slijtage door beweging.

Energiezuinig

Ben je veel onderweg met jouw laptop? Dan is het extra belangrijk dat de accu van jouw laptop lang mee gaat. Een SSD verbruikt minder energie, wat de accuduur ten goede komt.

(Visited 450 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *