vps hosting

VPS hosting voor beginners; wat is VPS hosting?

Iedereen die een website heeft of wilt mailen met een eigen domeinnaam heeft hosting nodig. Hosting is het huren van een stukje opslag, geheugen en rekenkracht van een server zodat jouw website werkt. Hosting wordt in verschillende vormen aangeboden waarvan ‘shared hosting’ de meest bekende is. Daarnaast wordt VPS hosting ook steeds populairder. Misschien heb je de term VPS hosting wel eens voorbij zien komen. Heb je geen idee wat het precies is? Lees dan snel verder: we leggen uit wat VPS hosting is, hoe het werkt en wanneer VPS hosting interessant kan zijn voor jouw website!

Wat is VPS hosting en hoe werkt het?

Om je een duidelijk beeld te geven van wat VPS hosting is zullen we VPS hosting vergelijken met de meeste populaire vorm van hosting: shared hosting.

Bij shared hosting deel je de server met andere klanten/websites. Dit wordt gedaan omdat de capaciteit van één server vaak veel groter is dan de capaciteit die jouw website nodig heeft. Omdat het zonde is om niks met die capaciteit te doen wordt serverruimte gedeeld met andere websites die dus ook hosting nodig hebben. Omdat andere websites ook gebruik maken van dezelfde server zijn de maandelijkse kosten een stuk lager dan traditionele hosting. Het nadeel van shared hosting is bijvoorbeeld dat wanneer er veel bezoekers op een andere website binnen de server zijn, de snelheid van jouw website omlaag kan gaan. De activiteiten van andere websites binnen de gedeelde server bepalen dus hoe jouw website presteert. Je deelt tenslotte de capaciteit van de server met andere websites.

VPS hosting daarentegen geeft de gebruikers een stukje ‘privé ruimte’ op de server. VPS  staat dan ook voor Virtual Private Server. Alle websites op de server hebben hun eigen stukje capaciteit waarmee zij kunnen doen wat zij willen zonder dat het invloed heeft op de andere websites die op dezelfde server zitten. In plaats van dat meerdere websites één server delen, wordt de server nu eerst opgedeeld in meerdere virtuele servers. Je kunt het zien als een kamer die wordt verdeeld onder zes personen door extra muren te plaatsen.

Verschillende vormen VPS hosting

Er komen meer aspecten kijken bij het huren van VPS hosting. Denk hierbij aan automatische back-ups, virus scans, software updates en het monitoren van de prestaties. Het uitvoeren van deze taken verschaft specifieke technische kennis. Je kunt daarom ook kiezen om dit onderhoud te laten doen door de VPS aanbieder. In dit geval maak je gebruik van ‘Managed VPS hosting’. Kies je ervoor om zelf het onderhoud uit te voeren? Dan maak je gebruik van ‘Unmanaged VPS hosting’.

VPS hosting voor jouw website?

Maakt jouw website momenteel gebruik van shared hosting? Dan is het in de volgende gevallen handig de overweging te maken om over te stappen naar VPS hosting:

1.      Je website groeit

Het aantal bezoekers blijft stijgen of gaat naar verwachting binnenkort hard stijgen. Wanneer het aantal bezoekers richting de duizenden gaat is het handiger om over te stappen naar VPS.

2.      Je wilt de maximale prestatiekracht en instellingen kunnen aanpassen

Gebruik je momenteel shared hosting? Dan heb je minder controle over aspecten als het gaat om het besturingssysteem van de server, het werkgeheugen, de opslag en het control panel. Met VPS kun je bovengenoemde punten allemaal aanpassen. Ook het besturingssysteem van de VPS kun je aanpassen. Denk hierbij aan Windows VPS, Ubuntu, CentOS en Debian.

3.      Je verwacht veel content/media te plaatsen op jouw website

Ben je van plan om veel grote afbeeldingen en video’s te uploaden op jouw website? Dan is het handig om voor VPS hosting te kiezen in plaats van shared hosting.

VPS kan erg aantrekkelijk zijn voor jouw website. VPS is schaalbaar, aanpasbaar naar eigen wensen en het onderhoud kan door de aanbieder worden uitgevoerd. Maak jij al gebruik van VPS hosting? Vertel ons in de reacties wat jouw ervaringen hiermee zijn ten opzichte van je vorige hosting pakket!

(Visited 467 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *