Oled-scherm nieuwste beeldtechniek
Bron afbeelding: tech.bol.com

De nieuwste tv-beeldtechniek van 2017: OLED

Samsung gebruikt oled al een tijdje voor haar smartphoneschermen. LG en later ook Philips, waren in 2016 de enige merken die televisies met deze schermtechniek op de Nederlandse markt uitbrachten. De oled-tv is in opkomst. In dit artikel leggen we uit wat oled is en hoe het werkt.

Het verschil tussen led en oled

De led-tv is in principe een lcd-tv die led-lampjes als achtergrondverlichting gebruikt. De led-lampen verlichten het lcd-scherm dat vlak voor de lampjes is geplaatst. De kristallen in het lcd-scherm zorgen ervoor dat er beelden worden gecreëerd. De led-lampjes zitten aan de randen van het beeldscherm (edge-led-tv) of direct achter het lcd-scherm (full-led tv). Bij de traditionele lcd-tv wordt gebruik gemaakt van kleine tl-buisjes als achtergrondverlichting van het scherm. Hierdoor zijn lcd-tv’s een stuk dikker dan de led-tv’s. Ten opzichte van de lcd-tv is een led-tv een stuk zuiniger in het energieverbruik.

In tegenstelling tot een lcd- en led-scherm, heeft een oled-scherm geen achtergrondverlichting nodig. Het oled-scherm bestaat uit kleine diodes (lampjes) die een organisch deel bevatten. Hierdoor geven de diodes direct licht zodra er elektriciteit doorheen gaat. Omdat een oled-scherm geen achtergrondverlichting nodig heeft, kan deze nóg dunner gemaakt worden dan led-schermen. Dit biedt tevens de mogelijkheid om gebogen schermen te produceren. Een oled-scherm biedt naast rood, groen en blauw ook witte pixels – iets dat een lcd- en led-tv niet bieden.

Wat zijn de voor- en nadelen van deze beeldtechniek?

Het oled tv-scherm is gemiddeld 1000 keer sneller dan een led tv-scherm. Daarnaast creëert oled een hoog contrast doordat de beeldpunten zelf licht geven en er geen achtergrondverlichting nodig is. De schermen zijn platter en het energieverbruik is nog lager dan bij een led-scherm.

Uiteraard verwacht men bij een nieuw type televisiescherm innovatie en voordelen ten opzichte van de reeds gebruikte technieken. Gelukkig maakt de oled-tv dit waar. Het enige minpunt is het prijskaartje. De prijzen van oled-tv’s zijn relatief hoog. De modellen van LG die vorig jaar uitkwamen hebben momenteel de volgende prijzen:

Wat kunnen we verwachten in 2017?

Dit jaar komen er nieuwe oled-tv’s uit van LG en zal Panasonic een nieuw model uitbrengen die ook op de Nederlandse markt beschikbaar zal zijn. De grote nieuwkomer met oled-tv’s is Sony met de A1-serie. Philips heeft nog geen aankondigingen gedaan over nieuwe televisies en Samsung brengt dit jaar geen oled-tv’s uit. De prijzen van de oled-tv’s gaan in 2017 niet zakken. Dus mocht je het overwegen om een oled-televisie aan te schaffen? Ga dan uit van een minimale prijs van €2000,-.

Dus ben je een échte gadgetfan? Dan mag een oled-tv in 2017 niet ontbreken in jouw woonkamer!

(Visited 327 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

2 reacties

  1. Ik ben erg onder de indruk van de OLED schermen. In de winkels pik je ze er vaak direct uit. Zoveel kracht uit de kleuren, en vooral uit het zwart. Maar ze waren/zijn helaas erg duur. Wel zie je de prijzen heel snel zakken de voordeligste van LG is van 2300 naar 1500 gegaan, en hij is zelfs al 1400 geweest. Dit zie je eigenlijk altijd met nieuwe technieken bij TV’s. Eerst heel duur, en na een paar jaar zijn ze heel betaalbaar. Als ze voor 1250 te koop zijn ga ik er zeker één aanschaffen. Nu Komt Samsung alleen weer met een nieuwe techniek: Qled. Of zal ik daar beter op kunnen wachten? Maar zal de eerste jaren ook wel heel duur zijn…..

  2. Ben zelf mij aan het oriënteren naar een Oled TV.

    Heb ook even gewacht tot de Philips en Sony Oled s daar zijn.
    Nu heeft men mij vertelt dat de eerste Philips en Sony Oleds gebruik maken van het oude Oled paneel van LG 2016.
    Dus in die mooie Philips 55POS901F 2017 zou een oud paneel zitten.

    Als dat waar zou zijn wie kan je dan nog vertrouwen voor je vele geld wat een Oled kost.
    Graag jullie bevinding of dit waar is.

    DE 2017 LG 55C7V zou wel een nieuw paneel met verbeteringen in zich hebben .

    Graag uw reactie.
    M.vr.gr.
    J.de Visser

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *