Wat is het Internet of Things? Alles wat je moet weten

Het laatste nieuws en de allerlaatste ontwikkelingen in de spannende wereld van IoT.

Wat is IoT?

De groeiende invloed van technologie op ons alledaagse levens betekent dat de wereld om ons heen ook steeds slimmer wordt. Digitale apparaten bevinden zich niet alleen in onze broekzakken of kantoren, maar ook steeds meer in onze huizen. Deze apparaten spelen een hoofdrol in het verzamelen, analyseren, en het controleren van data en informatie van hun omgeving. Deze apparaten kunnen met elkaar communiceren door het gebruik van een kolossaal verbonden netwerk beter bekend als het ‘Internet of Things’, ofwel, het ‘Internet der Dingen’.

Het IoT maakt het mogelijk voor apparaten om met elkaar te verbinden en te communiceren. In dit proces bezorgen zij hopen aan data en analyses . Het Internet of Things is een stap in de goede richting om ons leven te revolutionariseren, sommige experts claimen zelfs dat het IoT de grootste technologische impact zal hebben sinds Cloud Computing. Veel mensen genieten al van de voordelen die het Internet of Things brengt. Denk aan populaire smart home producten zoals de Amazon Echo smart speaker, of de Google Nest thermostaat. Niet alleen consumenten kunnen gebruik maken van de voordelen die het IoT met zich meebrengt, maar ook wij als maatschappij kunnen de vruchten van het IoT plukken; bedrijven zullen bijvoorbeeld taken die voordat het IoT bestond complex waren kunnen laten automatiseren. Organisaties in de publieke sector zoals ziekenhuizen kunnen sensoren gebruiken om patiënten effectiever en efficiënter in de gaten te kunnen houden.

Top 10 Internet of Things voorbeelden

Smart Home
A room with smart devices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze heb ik zojuist genoemd, maar verdient het toch wel om nog een keer genoemd te worden. Smart home is één van de meest vooraanstaande ontwikkelingen binnen het IoT en technologie op zich. Dit is ook gelijk de applicatie waar vele mensen iets beter bekend mee zijn. Wanneer we het over smart home hebben moet je denken aan de eerder genoemde voorbeelden, of bijvoorbeeld een smart koelkast die automatisch voorraad bijhoudt en nieuwe producten kan bijbestellen zodra dat product niet meer in je koelkast ligt.

Wearables

Smartwatch

Wearables zijn gadgets die je op je lichaam kan dragen, denk aan bijvoorbeeld armbanden of horloges (zoals de Apple Smartwatch). Met wearables zoals de Apple Smartwatch kan je bellen, je stappen tellen, je hartslag bijhouden, berichten versturen en nog veel meer. Wearables zijn nóg een stap dichter naar een wereld waarin we altijd verbonden zijn.

Smart City

A picture of skyscrapers towering above a road

Een smart city (ook wel slimme stad) is een urban gebied dat verschillende elektronische IoT sensors gebruikt om data te verzamelen van inwoners, apparaten en nog meer. Deze data wordt geanalyseerd en kan worden gebruikt om verkeer, transport systemen, elektriciteits centrales, afvalbeheer, misdaad, informatie systemen, scholen, en nog veel meer in de gaten te houden en te beheren. Deze data zou kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld gebieden met een hoge dichtheid van criminaliteit te identificeren.

Smart Grids

Smart grids kunnen worden gedefinieerd als slimme elektrische netwerken. Deze elektrische netwerken kunnen automatisch energie stromen beheren en aanpassen gebaseerd op vraag en aanbod. Dit doen deze smart grids door real-time gegevens over het gebruik door te spelen naar energie providers.

Door middel van het gebruik van smart meters kunnen consumenten hun energie gebruik aanpassen gebaseerd op de energie prijzen. Je zal dus kunnen kiezen om meer elektriciteit te gebruiken tijdens periodes dat de prijs lager is, en op deze manier bespaar je ook meer op je energie rekening.
Dit is één van de hoofdpunten van de Europese Unie, en de EU wilt dan ook minstens 80% van alle elektriciteits meters vervangen met smart meters voor het eind van 2020. Als dit behaald wordt, kan dit er voor zorgen dat de uitstoot van de EU verlaagt wordt met maarliefst 9%.

Industrial Internet en Connected Car

Industrial internet is de integratie en het linken van big data, analytische tools en draadloze netwerken met fysieke industriële uitrusting. Het industriële internet maakt gebruik van het concept van intelligente machines, ofwel machines die gebruik maken van het Internet of Things.

Voorbeelden hiervan zijn machines gebruikt bij de productie van diverse producten, deze machines maken vaak gebruik van ‘machine to machine’ (M2M) technologie, en door middel van deze technologie kunnen deze productie machines data heen en weer sturen, alsof ze met elkaar praten. Een heel bekend voorbeeld van connected car technologie (een onderdeel van industrial internet) is het gebruik van AI tijdens het autorijden. Denk aan een Tesla, die zonder enige input van de bestuurder naar een bestemming kan rijden.

Connected Health

Connected health is een socio-technologisch model voor zorgverlening. Het doel van connected health is om alle middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten, zo nodig van afstand. Een dokter zou bijvoorbeeld een patiënt een apparaatje (wearable) om kunnen laten doen. Via deze wearable zal de dokter te allen tijde de status van de patiënt kunnen zien. Gebaseerd op deze data zouden doktoren mensen sneller kunnen helpen.

Smart Retail en Smart Supply Chain

 

We zitten in het midden van een digitale transformatie en de retail sector mag dan ook niet achterlopen, want wie zichzelf vroeg aanpast, kan een voordeel krijgen ten opzichte van de competitie. Het IoT helpt winkeliers om hun winkel in een smart store te transformeren, om zodanig data te verzamelen over de smaken, behoeftes en gewoontes van klanten. Met deze data zullen winkels ervaringen kunnen bieden aan klanten die gepersonaliseerder dan ooit zijn. Stel je eens voor dat een winkelassistent gelijk weet wat jij wilt, op basis van jouw smaak en gewoonte, zij kunnen jou in dit geval veel betere en sneller helpen dan gewoonlijk. Op deze manier kan je betekenisvolle relaties creëeren met jouw klanten.

Smart stores kunnen ook gebruik maken van micro-locatie, een technologie dat gebruikt maakt van sensors in de winkel om loyale klanten te identificeren en hun shopping trends te verzamelen via de cloud, op deze manier kunnen klanten coupons krijgen voor relevante producten terwijl zij nog in de winkel aanwezig zijn. Dit is een krachtige vorm van interactie met je klanten, en helpt verder aan het bouwen van relaties. Andere noemenswaarde technologiën voor smart retail zijn:

  • Heat Mapping – Het meten van gewoontes van klanten, zoals populaire plekken in de winkel, producten en hoe vaak ze komen shoppen
  • Shelf Sensors – Sensorren die voorraad niveaus in de gaten houden, en waarschuwingen kunnen geven als iets moet worden besteld.
  • Predictive Maintenance – Een technologie die op basis van een alghoritme kan schatten wanneer een machine of dergelijken onderhoud nodig hebben.

Smart Farming

Smart Farming staat aan de voorgrond van de derde groene revolutie. Als opvolger van de ras-ontwikkeling en genetica revoluties zal deze derde revolutie gefocust zijn op wat ICT applicaties zoals het IoT kunnen betekenen voor de moderne landbouw. Zo zou moderne technologie kunnen helpen om de kwaliteit van agriculturele producten te verbeteren, en het mogelijk maken om grotere kwantiteiten te produceren, om zo de groeiende populatie te kunnen voeden. Dit zijn een aantal applicaties van IoT in smart farming:

  • Vee Monitoring – Het gebruik van IoT oplossingen om de status van dieren in de gaten te houden. Op deze manier kunnen ziektes sneller worden geidentificeerd en kan je voorkomen dat de rest van het vee geinfecteerd wordt.
  • Soil Monitoring – Het meten van de bodemvochtigheid en nutriënten in de grond.
  • Het controleren van water gebruik voor optimale plantgroei
  • Specifiek kunstmest voor bepaalde bodemtypes
  • De optimale tijd bepalen voor het planten en oogsten.

Internet of Things – Digitale Evolutie of Revolutie?

Of het Internet of Things een evolutie of revolutie is ligt meer aan jouw eigen mening over wat de impact nou precies is van het Internet of Things. Ikzelf denk dat het IoT langzaam maar zeker uit de huidige digitale revolutie is voortgesprongen, maar revolutionaire impact heeft op bepaalde gebieden zoals de zorg. Wat denk jij, is het IoT here to stay? Denk jij dat de voortdurende digitalisering van ons leven een positief iets is, of dat het eventueel dystopische gevolgen kan hebben voor onze samenleving? Laat je mening achter in de reacties!

 

 

(Visited 400 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *