slimme verlichting voor het thuis of bedrijf

Slimme verlichting; wat zijn de mogelijkheden en voordelen?

Tegenwoordig zijn er steeds meer ‘slimme’ producten voor in huis. ‘Slim’ houdt in dat het apparaat over wifi beschikt en zo data kan uitwisselen met een bijbehorende applicatie op je smartphone. Ook voor verlichting in huis wordt het ‘slimme’ aanbod steeds groter. In dit artikel vertellen we je alles over de mogelijkheden en voordelen van slimme verlichting.

Wat is het?

De belangrijkste reden om slimme verlichting aan te schaffen is omdat je eenvoudig de gewenste sfeer kan creëren. Denk hierbij aan een warme of juist koude tint wit licht of verschillende kleuren licht. Slimme lampen bedien je met een applicatie voor je smartphone of tablet. Als je meer slimme lampen van hetzelfde merk hebt, kun je die allemaal vanuit één applicatie op je telefoon bedienen. Slimme verlichting kun je qua kleuren, tijden en intensiteit instellen naar je persoonlijke voorkeuren.

Hoe werkt het?

Slimme lampen zijn via bluetooth of wifi (afhankelijk van de techniek van het merk) te verbinden met de app. Een slimme lamp met bluetooth is afhankelijk van het bereik die het bluetooth signaal biedt. Bij een slimme lamp met wifi hoef je niet binnen een bepaald aantal meters te zijn om hem te bedienen. De enige voorwaarde is dat je een internetconnectie hebt op je mobiele telefoon. Hierdoor kan slimme verlichting ook als bewaking dienen. Je kunt de verlichting via de app aanzetten wanneer je ‘s avonds niet thuis bent. Of juist de verlichting uitzetten wanneer je dat vergeet bij het verlaten van je huis. Naast bovengenoemde voordelen heb je de mogelijkheid om verschillende soort licht te creëren. Denk hierbij aan verschillende soorten wit licht en licht in verschillende kleuren.

Er zijn verschillende technieken binnen de slimme verlichting met wifi. Wij behandelen de twee technieken die je het snelst en eenvoudigst kunt aansluiten: de slimme lamp en de slimme stekker. De slimme lamp bedien je via de wandschakelaar of bijbehorende app op je smartphone of tablet. En de slimme stekker zorgt ervoor dat je ‘niet-slimme’ lampen op afstand kunt bedienen.Slimme lamp

Het meest bekende voorbeeld binnen de slimme lampen is de Philips HUE-collectie. Hieronder bespreken we enkele voorbeelden.

Philips HUE

Philips HUE is één van de meest bekende productlijnen als het gaat om slimme verlichting. Om de lampen van HUE via de app te bedienen, moet je eerst de bijbehorende ‘Bridge’ installeren. De Bridge is een apparaatje die de connectie legt tussen de HUE-lamp en de applicatie. Zonder de bridge heb je dus niks aan de slimme functies van de HUE-lamp. Je sluit de bridge aan op je wifi-netwerk of bekabelt deze direct aan je router. Je kunt 50 Philips HUE-lampen en accessoires op één bridge aansluiten. Vanaf €74,95 kun je een Philips HUE starter pack aanschaffen die bestaat uit de bridge en twee slimme lampen.

LIFX

Waar Philips je verplicht om de bridge te gebruiken, komt LIFX met het de slimme lamp zonder verplicht extra kastje. LIFX is als kickstarter begonnen en sinds 2016 ook te koop in Nederland. De slimme lampen van LIFX worden volledig met je smartphone bediend. In tegenstelling tot het HUE-systeem die de bridge als connectie gebruikt, maken de LIFX-lampen via wifi verbinding met elkaar. Er is dus geen bridge nodig omdat de technologie in de lamp zelf zit. Wanneer je meerdere LIFX-lampen hebt, verbinden zij met elkaar over de wifi om signalen door te sturen. Het nadeel van LIFX is dat de lamp wel een stuk groter is dan die van HUE. Het grote voordeel is dat LIFX makkelijker is aan te sluiten en je niet verplicht bent om een connectie/bridge te kopen. Je schaft een LIFX LED lamp aan voor €89,95.

IKEA TRADFRI

Binnenkort kun je ook bij de IKEA terecht voor slimme verlichting. In enkele landen is de TRADFRI-lamp al te koop en vanaf april 2017 vind je hem ook in de Nederlandse IKEA’s. De TRADFRI-lamp heeft net als de HUE een apart kastje nodig die zorgt voor een connectie tussen de app en de lampen. Daarnaast is er ook een afstandsbediening te koop waarmee je de lampen kan bedienen.

De afstandsbediening is toegevoegd aan de starter-set van IKEA en gaat rond €84,95 kosten. Deze set bevat twee lampen, een afstandsbediening en connector.Slimme stekker

De slimme stekker is dé oplossing voor mensen die de voordelen van slimme verlichting (en andere apparaten) willen ervaren, maar geen slimme apparaten in huis hebben. Een slimme stekker zorgt ervoor dat je de ‘niet-slimme’ apparaten op afstand kan besturen. Een slimme stekker is dus alleen handig voor lampen die met een stekker in het stopcontact worden gestopt.

TP-Link Smart Plug

De Smart Plug van TP-Link is een slimme stekker die in twee versies te koop is. De Smart Plug HS100 (€29,00) en de HS110 (€42,95). De HS100 is de standaardversie en de HS110 heeft energiemonitoring als extra functie. Hiermee kun je bijhouden hoe vaak je aangesloten apparaat aanstaat maar ook hoeveel energie je verbruikt. De Smart Plug biedt de mogelijkheid om de aangesloten apparaten via de app in en uit te schakelen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een tijdschema in te stellen. Zo kun je bijvoorbeeld je lampen in de avond automatisch aan- of uitzetten.

Kortom: er zijn veel mogelijkheden op het gebied van slimme verlichting. Afhankelijk van welke lampen jij slim wilt maken, zijn er meerdere opties. Ga jij ook voor slimme verlichting of heb je dit al in huis? We horen graag jouw ervaring!

(Visited 773 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *