Dashcam op de voorruit
Quintezz.com

Hoe kies je de beste dashcam? Volg deze 7 stappen

In het buitenland wordt dit product al volop gebruikt, maar ook in Nederland groeit de populariteit van de dashcam. Als je op zoek gaat naar dashboardcamera’s, kom je er al gauw achter dat er heel veel keuze is. Hoe kies je een dashcam die past bij jouw wensen? Wij helpen je in 7 stappen.

Korte introductie

Dashcam is de afkorting van dashboardcamera, een camera die op een autoruit wordt geplaatst. De dashcam kan zowel op de voorruit als op de achterruit worden bevestigd. Met deze camera kun je dus een volledige autorit opnemen. Dit is handig voor wanneer je bijvoorbeeld een ongeluk krijgt en wilt bewijzen wie er fout zat.

Stap 1: de beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de dashcam-opnames varieert sterk. Er zijn autocamera’s met super HD kwaliteit, maar die zijn vanzelfsprekend ook duurder dan camera’s met normale HD-kwaliteit. De meeste mensen kiezen voor de gulden middenweg en kopen een Full HD-dashcam.

Stap 2: de kijkhoek

Sommige dashcams hebben een speciale groothoeklens, waarmee de kijkhoek van de camera vergroot wordt. Dit betekent dat een groothoeklens meer beeld vastlegt dan een normale cameralens. Over het algemeen ziet de groothoeklens ook meer dan jij met het blote oog ziet. Als de kijkhoek voor jou niet heel veel uitmaakt, hoef je niet per se een autocamera met een groothoeklens te hebben. Wil je echter verzekerd zijn van een zo groot mogelijk vastgelegd beeld? Kies dan voor een dashcam met een flinke groothoek.

Stap 3: de display

Er zijn zowel dashcams met als zonder display. Camera’s met display zijn groter, maar hebben als voordelen dat je eenvoudig extra opties kunt instellen en op het scherm kan zien wat er precies opgenomen wordt. Daar staat tegenover dat het scherm ook af kan leiden tijdens het rijden. Qua prijs is er niet echt een peil op te trekken; je hebt goedkope en dure autocamera’s met en zonder display. Je hoeft deze factor dus niet per se op prijs mee te nemen, maar enkel te kijken naar je persoonlijke voorkeur.

Stap 4: het geheugen

Dit is normaliter geen eigenschap van de dashcam zelf, maar wel van de SD-kaart die je erbij moet kopen. Hoeveel beelden wil je opslaan op de camera? Ben je van plan regelmatig beeldmateriaal op je computer te zetten of sla je liever veel op het kaartje op? En, ook niet onbelangrijk, kies je voor een dashcam met Super HD beeldkwaliteit of voor HD of Full HD? Hoe groter de beeldkwaliteit, des te zwaarder het is qua opslagruimte. Meer beeldkwaliteit betekent dus ook een groter kaartje.

Stap 5: gps

Een dashcam met gps maakt het mogelijk om de snelheid en de coördinaten op te nemen. Deze kunnen jou helpen met het monitoren van jouw reis. Dit is met name handig wanneer er na een aanrijding de snelheid en precieze locatie van de auto moet worden bepaald. Je kunt de gps-coördinaten gebruiken als bewijsstuk in een rechtszaak. Is dit voor jou minder belangrijk, dan kun je bezuinigen op de gps-functie.

Stap 6: nachtzichtmodus

Sommige autocamera’s hebben speciaal nachtzicht, waardoor ook de beelden die je in het donker opneemt van degelijke kwaliteit zijn. Vooral degenen die veel ‘s avonds laat en ‘s nachts rijden, hebben baat bij deze functie.

Stap 7: een aparte batterij

Een interne batterij of een powerbank is meestal niet inbegrepen bij een dashcam. De meeste dashcams maken gebruik van een 12 Volt-aansluiting die je bevestigt in de auto. Zonder interne batterij of powerbank kun je de dashcam alleen gebruiken in de auto als je aan het rijden bent. Voor veel mensen is dit prima, maar als je de dashcam ook in een stilstaande auto of buiten de auto wilt gebruiken, is een aparte batterij wel wenselijk.

Welke zal ik nu kopen?

Je hebt kunnen lezen wat er belangrijk kan zijn voor een goede dashcam. Met deze informatie kun je bepalen welke eigenschappen voor jou essentieel zijn en welke niet. Op basis hiervan maak je je keuze. Veel succes en plezier gewenst met je nieuwe dashcam!

Dit artikel werd je aangeboden door Epine Dashcam, online dashcamshop met het grootste assortiment dashboardcamera’s van heel Nederland.

(Visited 642 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *