elektrische gordijnen automatisch open

Hightech: gordijnen die automatisch openen

Stel je voor; in de jaren zestig van de twintigste eeuw loop je naar de ingang van een winkel en de deuren schuiven vanzelf open. Nu zijn automatische deuren vanzelfsprekend en kijken we er niet meer van op, toen was het heel bijzonder. Gordijnen die automatisch openen bevinden zich momenteel in dezelfde fase. Als je bij iemand op bezoek bent en je ziet de gordijnen automatisch sluiten kijk je toch even op. Hightech ontmoet klassieke raamdecoratie. Zijn elektrische gordijnen echt zo bijzonder, en gaat het net zo standaard worden als een automatische deur bij de winkel?

Hoe werken elektrische gordijnen?

Er zijn twee systemen raamdecoratie; horizontaal en verticaal. Voor beide systemen zijn er gemotoriseerde gordijnrails verkrijgbaar. Er zijn ook elektrische gordijnrails verkrijgbaar waar je zelf gordijnen via de bekende haakjes kunt ophangen. De gordijnrails is voorzien van een motor die de raamdecoratie op commando kan openen of sluiten. Dit is mogelijk via een knop, een afstandsbediening, smartphone, tablet of zelfs geheel automatisch met sensoren. Zo kunnen de gordijnen openen als de zon opkomt in de ochtend, of sluiten wanneer de hemel betrekt door een onweersbui.

Goedkoper dan je denkt

Zo’n hightech oplossing klinkt duur, toch valt dat reuze mee. De prijs is uiteraard afhankelijk van het formaat, daarnaast zijn er nog enkele andere zaken om rekening mee te houden zoals:

  • Door een draadloze zender/ontvanger in de motor kun je zelf kiezen of je een fysieke knop koppelt, een afstandsbediening gebruikt of een app installeert op je eigen smartphone of tablet.
  • Naast standaard elektrische gordijnen zijn er ook speciale motoren die heel stil zijn, bijvoorbeeld voor gebruik in de slaapkamer.
  • Let altijd op de draagkracht of trekkracht, zware overgordijnen kunnen een uitdaging zijn voor een goedkoop type motor op een gordijnrails.
  • Je kunt kiezen voor een systeem inclusief raamdecoratie, je kunt zelf gordijnen kopen of maak gebruik van de gordijnen die je al in huis hebt.
  • Omdat deze geautomatiseerde oplossing heel secuur werkt zal de raamdecoratie minder snel slijtage vertonen, denk aan trekken aan de gordijnen of klungelen met touwtjes van rolgordijnen.

Er zijn diverse opties in verschillende prijsklassen verkrijgbaar, afhankelijk van de ruimte en voorkeuren. Informeer naar de mogelijkheden bij de leverancier.
Meer dan comfort

Het is natuurlijk een stukje luxe in huis, gordijnen die automatisch openen en sluiten. Maar er zijn meer voordelen dan alleen comfort. Wat dacht je van deze vijf praktische mogelijkheden?

1. Raamdecoratie voor senioren

Senioren wonen steeds langer zelfstandig, om dat mogelijk te maken worden er vele hightech oplossingen bedacht die vaak onder de noemer “domotica” geschaard worden. Automatisch raamdecoratie is typisch een geval van verhoogd wooncomfort met een praktische functie. Gordijnen kunnen zwaar zijn voor senioren, of op een onhandige plek hangen. Als je met een druk op de knop dit probleem kunt oplossen biedt je zelfstandig wonende senioren een betere kwaliteit van leven. Bij dementerende personen kunnen automatische sensoren het nog eenvoudiger maken voor de bewoner.

2. Gordijnen op lastig bereikbare plekken

Als je een zolderraam hebt op een vreemde hoek, of een venster in de keuken waarbij keukenapparaten in de weg staan, kun je dankbaar gebruik maken van een gordijnrails met motor. Op alle plekken waar je niet of nauwelijks bij kunt komen is het mogelijk om toch rolgordijnen te hangen, zo hoef je niet meer te kiezen voor altijd open of altijd dicht.

3. Verhoog de veiligheid van de woning

Hier kunnen sensoren een belangrijke rol spelen, of maak gebruik van een timer op de gordijnrails. Zo kun je de woning bewoond doen lijken wanneer je niet thuis bent, tijdens je werk of op vakantie. In combinatie met slimme verlichting werkt dit helemaal ideaal. Het is overigens ook veiliger om rolgordijnen elektrisch te bedienen wanneer je kleine kinderen of huisdieren hebt die verwikkeld kunnen raken in de touwtjes. Je kunt met een elektrische gordijnrails de koordjes gewoon weglaten.
4. Bescherming van het interieur

Je kunt gordijnen automatisch laten sluiten wanneer het donker wordt, maar ook wanneer er juist veel zonlicht binnenkomt. Meubilair kan gevoelig zijn voor UV straling, daarnaast houd je de kamers in de zomer lekker fris. Met een druk op de knop sluit je de gordijnen in de huiskamer terwijl je in de tuin zit, of bedien de raamdecoratie zelfs met je smartphone vanaf je werk.

5. Huisautomatisering mogelijkheden

Als je van de woning echt een hightech paleis wilt maken moet je de raamdecoratie koppelen aan een smart home installatie. Zo kun je naast de gordijnen ook de verlichting, luidsprekers, verwarming en zelfs rookmelders bedienen. Dit is geen Sci-Fi, het is nu al mogelijk! En omdat het helemaal niet zo ingewikkeld is om te installeren vanwege draadloze technologie is het voor iedereen bereikbaar én betaalbaar!

(Visited 720 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *