usb-c poort

Wat is USB-C en wat kun je met een USB-C poort?

Al sinds we in de jaren 90 desktop en laptops gebruikten is de USB aansluiting bijna een gegeven voor gebruikers. De USB-A en USB-B aansluitingen zijn over de jaren dé standaard geworden voor gegevensoverdracht en het aansluiten van randapparatuur. Maar de technologie staat niet stil, en de introductie van de nieuwste variant in de familie – de USB-C aansluiting – biedt heel wat voordelen ten opzichte van de oudere versies. Wij leggen uit hoe het zit.

De introductie van de USB-C poort

Sinds de introductie van de USB-C poort in 2014, is er veel veranderd voor veel gebruikers. De USB-C poort, ook wel de USB Type-C of USB 3.1 poort, is nu standaard op elke nieuwe high-end laptop geïnstalleerd. Deze nieuwe poort brengt de veel snellere dataoverdracht én video / audio overdracht bij elkaar. Daarnaast is de nieuwe USB-C poort in tegenstelling tot de bekende ouderwetse USB poort symmetrisch, het maakt dus niet uit hoe je de kabel erin steekt, hij past altijd.

Maar hoe zit dit met oude apparatuur? Hoe sluit je bijvoorbeeld een HDMI kabel van je televisie of een bekende USB-A kabel van bijvoorbeeld je printer aan op een laptop met USB-C? Hiervoor heb je een koppelstukje, een USB-C Adapter nodig. Een USB-C Adapter sluit je aan op een USB-C poort op jouw laptop, waardoor wordt omgezet in de door jouw gewenste aansluiting. Zo kun je toch nog oude apparaten, zoals een printer, fotocamera of muis, aansluiten op je nieuwe laptop.

Vaak introduceren producenten de USB-C poort op hun nieuwe laptops samen met de bekende ouderwetse USB poort met vierkante uiteindes. Een uitzondering hierop is Apple.

Apple MacBook serie met Thunderbolt 3

Sinds de introductie van de Apple MacBook en MacBook Pro in 2016 hebben deze laptops enkel nog Thunderbolt 3. Kort uitgelegd zijn dit USB-C poorten met een grote range aan functies. Ook de nieuwe MacBook Air heeft sinds 2018 alleen nog deze Thunderbolt 3 poorten.

Volgens Apple is dit handig, omdat je in principe alles direct op de Thunderbolt 3 poort kunt aansluiten. In de praktijk betekent dit wel dat je voor het aansluiten van alle randapparatuur zoals USB en HDMI een USB-C of Thunderbolt 3 Adapter voor je MacBook nodig hebt. Gelukkig zijn er voldoende goede en slimme oplossingen ontworpen speciaal voor de MacBook met Thunderbolt 3. Een voorbeeld is een Macbook Pro Dock, waarmee je een elegante all-in-one oplossing hebt voor je Macbook Pro of Air. Een andere mogelijkheid is een losse all-in-one adapter, ook wel USB-C Hub genoemd.

De oplossing in de vorm van een USB-C Hub

Totdat alle randapparatuur aangesloten wordt via USB-C, ben je in principe afhankelijk van een adapter. Waarschijnlijk heb je meerdere apparaten die je wilt aansluiten, tegelijkertijd of af en toe. Bijvoorbeeld een HDMI of VGA kabel om een presentatie te kunnen geven op ene televisie of beamer. Of je wilt na een welverdiende vakantie de foto’s van je fotocamera op het SD kaartje op je notebook kunnen zetten.

Nu zou je voor elk van deze benodigdheden een aparte adapter kunnen kopen. Maar dan zit je met een tas vol adapters en ben je waarschijnlijk ook duur uit. Daarom zijn er USB-C Hubs op markt gekomen. Dit zijn adapters die van de USB-C poort meerdere uitgangen maken, zoals HDMI, USB, VGA, Ethernet en meer. Er zijn hubs met wel 9 aansluitingen, daarom worden het ook wel multipoort adapters genoemd. Handig, want dan heb je met één aankoop gelijk alles in huis dat je ooit nodig zult hebben.

USB-C Samengevat

De komst van de USB-C poort heeft veel voordelen. Het biedt meer snelheid, aansluitmogelijkheden en gebruiksgemak. Echter zorgt de nieuwe connector er voor dat we oude apparaten niet meer kunnen aansluiten. Totdat alle elektronica met een USB-C aansluitingen worden geleverd, zijn we helaas overgeleverd aan de aankoop van een usb-c adapter om onze bestaande randapparatuur aan te kunnen sluiten. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden, maar er zijn gelukkig voldoende (betaalbare) oplossingen om je aankoop ten volste te benutten!

(Visited 2.065 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *