virtual reality tour

Virtual reality tour ontwikkelen met VR software

Met een virtual reality tour kun je een rondleiding geven op basis van 360 graden fotografie of video. Met VR software kun je volledige presentaties ontwerpen inclusief interactieve elementen en geluid. Je kunt een VR set aanschaffen om de definitieve presentatie te geven, het is ook mogelijk om gebruik te maken van een Gear VR service en de apparatuur kant-en-klaar inhuren. Hoe je een virtual reality tour kunt ontwikkelen met VR software, en welk soort VR set je nodig hebt voor de weergave lees je op deze pagina.

Hoe werkt een virtual reality tour?

De voornaamste twee benodigdheden voor het bekijken van een virtual reality tour zijn hardware en software. Enerzijds heb je een VR set nodig om de presentatie op te bekijken, anderzijds VR software om de 360 tour mee weer te geven.

VR set

Het is mogelijk om een virtual reality tour te bekijken op een PC scherm, maar dat is uiteraard niet zo indrukwekkend als virtueel in een ruimte staan met een VR bril. Naast de meest eenvoudige oplossing van een smartphone met een papieren of kunststof houder, is een VR bril zoals de Gear VR een goede keuze. Je hoeft deze apparatuur niet zelf aan te schaffen, huren via een Gear VR service is ook mogelijk.

VR software voor weergave

Het is mogelijk om de VR tour direct in de browser te laten zien, via een app of via speciale software. De keuze voor de juiste methode is afhankelijk van de doelstellingen die verbonden zijn aan de rondleiding evenals de doelgroep. Bespreek daarom met de producent van de 360 graden tour vooraf wat precies de bedoeling is, zodat je later niet tegen onverwachte beperkingen op loopt.

Welke VR software heb je nodig?

Er zijn behoorlijk wat VR software pakketten beschikbaar om VR tours te maken zoals Veer, Easypano, Kolor, Paneek en zelfs Google heeft gratis VR software om presentaties te maken. De kosten verschillen per aanbieder, sommige diensten zijn gratis, sommige maken gebruiken van een abonnementsmodel of je betaalt per tour. Wanneer de VR software werkt op basis van een specifiek platform moet je er rekening mee houden dat je een presentatie niet zomaar kunt converteren of archiveren. VR software vinden is heel eenvoudig, de juiste keuze maken is een ander verhaal.

Wat kun je met VR software?

De mogelijkheden van virtuele tours verschillen per programma, hier zijn enkele veelgebruikte functies:

  • Meerdere 360 graden foto’s binnen één VR tour combineren.
  • Op basis van GPS informatie een virtuele kaart maken.
  • Een app om de foto’s op de juiste wijze te maken.
  • Interactieve hotspots voor eenvoudige navigatie.
  • Geluidsfragmenten zoals muziek, effecten of een informatieve commentaarstem.
  • Multiplatform VR tours.
  • Online of juist offline presentaties.

Er is dus geen “beste” optie te noemen, de keuze hangt af van het beoogde gebruik. Een VR app laten maken is uiteraard ook een optie.

Een VR set huren of kopen

Afhankelijk van het soort VR software dat je gebruikt en het platform waar je de  virtual reality tour publiceert, heb je diverse mogelijkheden om de rondleiding te laten zien. Hierbij zijn er twee primaire methodes; op afstand of live bij een klant of contact.

Op afstand

Wanneer je een virtuele rondleiding wilt laten zien op afstand, bijvoorbeeld aan potentiële klanten die ver weg wonen, is een VR tour via de browser de meest voor de hand liggende oplossing. Dan werkt het op vrijwel iedere smartphone met een eenvoudige houder van karton, en ook op een PC, laptop of tablet. Je kunt bijvoorbeeld een Cardboard VR via de post verzenden met daarop het bedrijfslogo inclusief link of QR code.

Een andere methode is via een speciale app die je kunt laten ontwikkelen, eventueel kan de content per klant wel uniek zijn. Hierbij zijn er wel altijd voorwaarden aan het apparaat, zoals de versie van het besturingssysteem of een Apple of Android besturingssysteem. Dit is voor een virtual reality tour op afstand niet de meest voor de hand liggende oplossing.

Live bij een klant of contact

Wanneer een potentiële klant op bezoek komt bepaal je zelf de technische specificaties. Je kunt dan gebruik maken van een VR headset voor PC’s zoals de Oculus Rift of de HTC Vive. Toch wordt er meestal gekozen voor een draadloze VR bril zoals de Gear VR van Samsung. Dit is een eenvoudige VR bril die zonder externe computer gebruikt kan worden. Via een Gear VR service kun je deze headset huren en eventueel de tour vooraf laten installeren zodat je een plug-and-play oplossing hebt. Live contact kan het verkoopproces eenvoudiger maken, door gebruik te maken van een Gear VR service zou je zelfs grote aantallen leads tegelijkertijd kunnen benaderen. Denk aan een informatieavond waar geïnteresseerden in persoon informatie krijgen en direct naar de virtual reality tour kunnen kijken.

Hoewel het maken van een VR tour niet ingewikkeld of duur hoeft te zijn, komt er wel enige kennis bij kijken. Neem daarom contact op met een specialist in 360 tours en informeer naar de mogelijkheden.

(Visited 526 times, 1 visits today)
Beoordeel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *